" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Moody's: Η συμφωνία Ελλάδας- Φινλανδίας οδηγεί στην... χρεοκοπία


Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s, που εκτιμά ότι οι διμερείς συμφωνίες  στο πρότυπο αυτής μεταξύ Ελλάδας-Φινλανδίας μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων για την οικονομική στήριξη της χώρας και να προκαλέσουν τη χρεοκοπία της.
 Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο οίκος αξιολόγησης κάνει εκτενή αναφορά στη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου η βορειο- ευρωπαϊκή χώρα να μετάσχει στο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.
«Μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας, αρκετά μέλη της ευρωζώνης που μετέχουν στο πακέτο, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για παρόμοιες διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα» σχολιάζει ο Moody's και προσθέτει.
«Εάν γενικευτούν οι διμερείς συμφωνίες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που λαμβάνουν ή πιθανόν θα λάβουν οικονομική βοήθεια, αφού δείχνει τις συνεχιζόμενες διαφορές μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης. Η επιδίωξη τέτοιων συμφωνιών θα μπορούσε να καθυστερήσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και να συνεισφέρουν σε μια στάση πληρωμών» σημειώνει.
Ο Moody's σημειώνει πως η συμμετοχή της Φινλανδίας αντιστοιχεί μόλις στο 2% της συνολικής οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από τους εταίρους της η Ελλάδα, ωστόσο έχει σαφώς μεγάλη σημασία, αφού -κατά τον οίκο- μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία με ορισμένες χώρες να αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με άλλες. 
Ωστόσο ο Moody's εκτιμά πως τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα απορρίψουν στο τέλος τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας.
Νωρίτερα σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος τουStandard & Poor's, εκτίμησε ότι η Ελλάδε θα χρεοκοπήσει εντός του ετους.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα λέει:

S&P: Χρεοκοπία στην Ελλάδα έως το τέλος του 2011

 Σε χρεοκοπία θα οδηγηθεί η Ελλάδα έως το τέλος αυτού του έτους, σύμφωνα με τον David Beers υψολόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, σε δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα στο Πεκίνο.

Η Standard’s and Poors ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρας μας θα πτωχεύσει μερικώς, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενέκριναν σχέδιο συμμετοχής ιδιωτών ομολόγων στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 «Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί πτώχευση επειδή διαθέτει την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε σήμερα ο Beers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου