" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα

Μάχη με πολλά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο σοβαρές φαίνεται πως είναι οι πυρκαγιές σε Τρίπολη, Έβρο και Μαλανδρίνο.
Εχθές το απόγευμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Την απόφαση έλαβε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, μετά από αίτημα του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου.
Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.
Από τις 16 φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο εχθές, ελέγχονται πλήρως όλες, εκτός από αυτή στην Αρκαδία.
Ο δήμος Τρίπολης ενημερώνει τους πληγέντες της περιοχής ότι έχουν ειδοποιηθεί ξενοδοχεία στην πόλη και είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά, ενώ ανοικτό είναι το δημαρχείο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 43, προκειμένου να παράσχει βοήθεια και να κατευθύνει τους πληγέντες σε ό, τι χρειαστούν.
Παράλληλα με εντολή του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, ακυρώθηκαν όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί σήμερα και τις επόμενες ημέρες, στο δήμο Τρίπολης.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο

Παρανάλωμα έχουν γίνει πάνω από 47.000 στρέμματα στο νότιο τμήμα του Έβρου, από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης το καταστροφικό της έργο.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήδη από την Πέμπτη, ενώ έχει ζητηθεί και διεθνής συνδρομή εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη και στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.
Στα μέτωπα των πυρκαγιών έχει σπεύσει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου.
Αργά εχθές το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.
Στην αστυνομία κρατείται εν τω μεταξύ ένας 49χρονος αγρότης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GMES/SAFER για την ταχεία χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Το χαρτογραφικό υλικό και τα δορυφορικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους εμπλεκομένους φορείς Πυροσβεστικό Σώμα Πολιτική Προστασία Έβρου, Διεύθυνση Δασών Έβρου κλπ), με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς υποβοήθηση του έργου τους.
Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη στην αντιμετώπιση της καταστροφής και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δεδομένου ότι με τη χαρτογράφηση και τη διάθεση δορυφορικών δεδομένων, θα δοθεί η δυνατότητα της ακριβούς αποτύπωσης της έκτασης της καταστροφής.

Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στον Έβρο
Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια ώρα πυρκαγιά στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. 
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, λίγο πριν από τις 5 εχθές το απόγευμα, κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, κοντά στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται πλέον τα χωριά Χαϊκάλι και Περιστέρα, παρ'  ότι οι φλόγες πλησίασαν τις αυλές των σπιτιών. Από τις φλόγες απειλήθηκαν η χαρτοβιομηχανία ΕΛΠΑΚ, ένα εργοστάσιο ελαστικών και ένα εργοστάσιο μπετόν. Παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή αυξημένη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζει να δίνει μάχη με τις φλόγες.
Αντίθετα, τις φυλακές στο Μαλαδρίνο απείλησε η μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στη Φωκίδα, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά στο χώρο των φυλακών και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.
«Ζούμε έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Ευτυχώς που άλλαξε ο άνεμος και έφυγαν οι φλόγες από τις φυλακές Μαλανδρίνου» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, η οποία συγχρόνως κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση».
Παράλληλα, τα άλλα δύο μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το χωριό Σώταινα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει λείψει για τα χωριά Βραΐλα και Αμυγδαλιά και ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν οι οικισμοί.
Πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη και στη Χίο στην περιοχή Φυτά, στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου και στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου.

ΠΗΓΗ

Τελευταίες πληροφορίες (προ 30' ) κάνουν λόγο για περισσότερα από 70000 στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη,από την πυρκαγιά που για τέταρτη μέρα μαίνεται στην περιοχή του Έβρου. Όμως η κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται ως "ελεγχόμενη" .
Μακάρι να σταματήσει το κακό εδώ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου