" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

EEAG: Η δραχμή ή "haircut" 30% για την Ελλάδα...

Δύο είναι τα σενάρια για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος...'Ή επιστροφή στη δραχμή ή “haircut” της τάξεως άνω του 30% στα ελληνικά ομόλογα,
 τονίζει σε έκθεσή του το European Economic Advisory Group, ένας όμιλος κορυφαίων ευρωπαίων οικονομολόγων, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Ειδικότερα, το EEAG προσβλέπει στα παραπάνω σενάρια, επικαλούμενο το γεγονός ότι η λιτότητα, στην οποία έχει εισέλθει εδώ και καιρό η χώρα δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο χρέος της. Η Ελλάδα πιθανόν να μην είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μέσω των αγορών όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πακέτο διάσωσης, προειδοποιούν.

Από : reporter.gr
 

Και για το ίδιο θέμα, από :  tovima.gr

Πρόταση για κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε ποσοστό 30% αλλά και προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα ίσως υποχρεωθεί να επιστρέψει στη δραχμή.

Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία η Ευρωπαϊκή Οικονομική Συμβουλευτική Ομάδα (EEAG) με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας. Και προσθέτει ότι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο δάνειο, πέραν αυτού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετά το 2013 είναι πολύ σοβαρό.
Στην έκθεσή του το EEAG υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα επαρκέσει για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της και να καταφέρει να επανέλθει στις αγορές χρήματος. 

Για τον λόγο αυτό, το EEAG συστήνει τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να μη χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) - βλέπε, η Γερμανία - να βάλει και πάλι «το χέρι στην τσέπη» για να σώσει την Ελλάδα.
Επαναφέρει λοιπόν στο τραπέζι το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή, το οποίο θα συνοδευόταν από υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. 
Το άλλο σενάριο, εξίσου σκληρό, είναι η επιβολή ακόμη σκληρότερων μέτρων λιτότητας.
Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα «Sudduetsche Zeitung» δημοσιεύει δηλώσεις του Τόμας Μίροου, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, ο οποίος θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι αναπόφευκτη.
Οπως τονίζει ο κ. Μίροου, οι αγορές «παίζουν» εδώ και αρκετό καιρό με το σενάριο της αναδιάρθωσης. Αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδος δεν μειωθεί σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα κοντά στο 100% του ΑΕΠ, τότε τα προβλήματα δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν. Και αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 30% ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου