" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Καντάφι: Θα πεθάνω σαν μάρτυρας

Σε κατάσταση εμφανούς σύγχυσης απευθύνθηκε στο λιβυκό λαό ο Μουαμάρ Καντάφι, που μέσω της κρατικής τηλεόρασης της χώρας ζήτησε από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να επιτεθούν στους διαδηλωτές. Δήλωσε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα και πως θα πεθάνει «σαν μάρτυρας», ενώ ισχυρίστηκε πως οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν ακόμα βία εναντίον των διαδηλωτών. 

 Η ομιλία του ήταν συγκεχυμένη και πολλές φορές ο Καντάφι μιλούσε για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο, ενώ έκανε συχνές αναφορές στην ιστορία της Λιβύης.
«Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν θα αποσυρθεί από την εξουσία όπως έκαναν άλλοι πρόεδροι. Η επανάσταση είναι μια θυσία ζωής μέχρι το τέλος. Εμείς δημιουργήσαμε αυτή τη χώρα. Δεν μπορούμε ν’ αποδεχτούμε όσους πουλήθηκαν. Πρέπει όλες οι φυλές να ενωθούν, από τη δύση μέχρι το Φεϊζάν. Αγνοήσαμε τις ΗΠΑ και όλες τις πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Νικήσαμε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μείνω στη Λιβύη σαν αρχηγός της επανάστασης. Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι συνώνυμο των θυσιών, μέχρι το τέλος. Είναι η χώρα μου, η χώρα των γονιών και των προγόνων μου (...). Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου» είπε, για να προσθέσει πως είναι "υπεράνω κάθε κρατικού αξιώματος".
"Θα πεθάνω σαν μάρτυρας. Ο Μουαμάρ Καντάφι αντιπροσωπεύει την ιστορία της Λιβύης. Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν είναι ένας πρόεδρος, δεν είναι ένας κοινός άνθρωπος κατά του οποίου μπορεί να διαδηλώσει κάποιος".
Η ομιλία μεταδόθηκε από ένα σπίτι που βρίσκεται στο κέντρο στρατοπέδου το οποίο στο παρελθόν είχε βομβαρδιστεί από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Ο Καντάφι τόνισε πως οι νέοι που διαδηλώνουν στους δρόμους των πόλεων της Λιβύης "θέλουν να μιμηθούν ό,τι έχει συμβεί στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Υπάρχει μια άρρωστη μειοψηφία που κρύβεται στις πόλεις και δίνει χρήματα στους νέους αυτούς για να τους παροτρύνει να κάνουν τέτοιες πράξεις.  
Αυτοί που σκοτώθηκαν είναι αστυνομικοί, στρατιώτες, όσοι όμως προσπαθούν να τους κατευθύνουν δεν βρίσκονται στη Λιβύη. Οι οικογένειες πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους, να προστατέψουν τους δρόμους".
Τόνισε πως "δεν χρησιμοποιήσαμε ακόμη βία. Θα το κάνουμε αν χρειαστεί" και ουσιαστικά κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινηθούν εναντίον των διαδηλωτών.
"Βγείτε από τα σπίτια σας. Επιτεθείτε τους όπου βρίσκονται. Πρόκειται για συμμορίες που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα. Βγαίνουν τη νύχτα για να κάψουν, να καταστρέψουν, να σπάσουν.  
Από αύριο πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια ο στρατός και η αστυνομία. Βγείτε από τα σπίτια σας. Προσπαθείστε να σταματήσετε την μειοψηφία και να την παραδώσετε στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια μειοψηφία που θέλει να μετατρέψει τη Λιβύη σε Εμιράτο».
«Όσοι βρίσκονται πίσω από έναν εμφύλιο πόλεμο πρέπει να τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου, όπως κι εκείνοι που βλάπτουν την ανεξαρτησία της χώρας» πρόσθεσε, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το πολιτικό του μανιφέστο, το "Πράσινο βιβλίο".
Ο Καντάφι θύμισε στους διαδηλωτές τι συνέβη στην πλατεία Τιανανμέν της Κίνας και στην Φαλούτζα του Ιράκ, ενώ κάλεσε επανειλημμένα το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 
Από : enet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου