" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ποιός είναι ο Ελ Μπαραντέϊ ;


 Ποιός είναι ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ που κατά το μάλλον ή ήττον θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αιγύπτου; Επιστήμονας με πολλές διακρίσεις αλλά και με καίριες θέσεις προεξέχουσα αυτή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ( 3 θητείες από το 2001 - 2009) και με Νόμπελ Ειρήνης το 2005!
Με περίεργες "συγκρούσεις" με τις ΗΠΑ (επί Μπούς νεώτερου) αλλά και "περίεργες" συμφωνίες μετά...
Άς δούμε  μερικά εξ' αυτών ...

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1942 και μεγάλωσε στο Κάιρο. Ήταν ένα από τα 5 παιδιά του Μουσταφά Ελ Μπαραντέι, ενός δικηγόρου που ήταν επικεφαλής της Αιγυπτιακής Ένωσης Δικηγόρων και συχνά ερχόταν σε συγκρούση με το καθεστώς του προέδρου Νάσερ. Ο πατέρας του ήταν επίσης υποστηρικτής των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας την ελευθερία του τύπου και ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα.
Ο Ελ Μαραντέι ακολούθησε την ιδεολογική παράδοση της οικογένειάς του. Σπούδασε και έζησε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης εξορίας. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, από το 1997 μέχρι το 2009, ενώ το 2005 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
 
 Ο Ελ Μπαραντέι πήρε το πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου το 1962, στην συνέχεια πήρε πτυχίο Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών στη Γενεύη και διδακτορικό στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Σχολή το 1974 .
Η σταδιοδρομία του ως διπλωματικός ξεκινά το 1964 όπου υπηρετεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου στην μόνιμη αποστολή για τα Ηνωμένα Έθνη, σε Γενεύη και Νέα Υόρκη και είναι αρμόδιος για ζητήματα πολιτικά,νομικά αλλά και ελέγχου όπλων.Από το 1974-1978 είναι ειδικός βοηθός στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του  και το 1980 γίνεται ανώτερο στέλεχος επικεφαλής στο διεθνές Δίκαιο στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση και την Έρευνα.
Από το 1981 έως το 1987, ήταν επίσης ένας Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην Σχολή Νομικών.
Το 1984 ο Μπαραντέϊ γίνεται ανώτερος υπάλληλος στην Γραμματεία της ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) ως Νομικός Σύμβουλος (1984-1993) και  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων (1993 έως 1997).

 Το 1997 εκλέγεται Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ,θέση την οποία κατέχει με επανεκλογή του το 2001 και 2005 αντίστοιχα.Η τρίτη και τελευταία θητεία του στον Οργανισμό λήγει το 2009. 
Κύριο χαρακτηριστικό της μακρόχρονης θητείας του Μπαραντέϊ στον ΔΟΑΕ είναι ο έλεγχος και οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ για τα πυρηνικά πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, αλλά και οι έλεγχοι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο Ελ Μπαραντέι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία «ολοκληρωμένων διασφαλίσεων» συνδυάζοντας τους κανόνες της ΔΟΑΕ με ένα νέο πρόσθετο πρωτόκολλο.Παροτρύνει δε όλα τα κράτη που εμπλέκονται στο θέμα πυρηνικά να ψηφίσουν τα πρόσθετο αυτό πρωτόκολλο. Πράγματι μέχρι το 2009 που τελείωσε η θητεία του 93 χώρες είχαν θέσει σε ισχύ το νέο πρωτόκολλο.
Μετά την δεύτερη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ ο Μπαραντέϊ αμφισβήτηση όχι μονάχα την απόφαση της υπερδύναμης για το δεύετρο "κύμα" βομβαρισμών αλλά ακόμη και αυτή την αιολόγησή του περί δήθεν κατοχής ισχυρών πυρηνικών όπλων εκ μέρους του Ιράκ!
Στην διεκδήκηση της τρίτης θητείας του στην ΔΟΑΕ ο Μπαραντέϊ βρίσκει απέναντί του την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ,κατηγορώντας τον Μπαραντέϊ ότι είχε συνομιλίες με παράγοντες του Ιράν (κατηγορήθηκε πως ασκούσε διπλωμετία για προσωπικό όφελος, 
"ο ΔΟΑΕ δεν είναι στην επιχείρηση της διπλωματίας. Ο ΔΟΑΕ είναι ένα τεχνικό γραφείο που έχει ένα διοικητικό συμβούλιο με μέλη εκ των οποίων είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες") ,στοιχειωθετώντας την κατηγορία με αποδεικτικά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Γενικού Δ/ντή της ΔΟΑΕ. Η αντίδραση του Ιράν και του Μπαραντέϊ ήταν να καταγγείλουν τις ΗΠΑ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών.
Πρόλες τις προσπάθειες τους οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κάμψουν το κύρος του Μπαραντέϊ και έτσι μετά παό μια συνάντηση με την Κοντολίσα Ράϊς (9 Ιουνίου 2005)  οι ΗΠΑ κάνουν πίσω και αίρουν την αντίθεσή τους με την διεκδίκηση Μπαραντέϊ για την τρίτη θητεία του στην ΔΟΑΕ.
Το 2008 ο Μπαραντέϊ ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται πλέον να περάσει σε μια τέταρτη θητεία. Για εκείνον που θα έπαιρνε την θέση του είπε:
«Ελπίζω μόνο ότι ο οργανισμός να επιλέξει έναν υποψήφιο αποδεκτό από όλα τα  κράτη,  επειδή αυτό είναι που χρειάζεται."  Μετά από αρκετούς γύρους ψηφοφορίας, στις 3 Ιουλίου 2009, ο κ. Yukiya Amano , Ιάπωνας Πρέσβυς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, εξελέγη ως ο επόμενος Γενικό Γραμματέα του ΔΟΑΕ.
 Αυτά είναι ίσως τα κυριώτερα σημεία που θα πρέπει να σταθούμε για τον Μπαραντέϊ,τον πιθανώτερο αυριανό πρόεδρο της Αιγύπτου. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μιλώντας στο Harvard Kennedy School of Government στις 27 Απριλίου 2010, ο Ελ Μπαραντέι αστειεύτηκε ότι ήταν "ψάχνει για δουλειά» και επιδιώκει να είναι αυτή κάτι σαν «παράγοντας αλλαγής και υπερασπιστής της δημοκρατίας", στην αιγυπτιακή πολιτική.

Στις 27 Ιανουαρίου πηγαίνει στην Αίγυπτο και μετά από τα έντονα γεγονότα που εξελήχθηκαν εναντίον του και κατά των υποστηρικτών του από τις στρατιωτικές ομάδες  της Αιγυπτιακής κυβέρνησης,ο Μπαραντέϊ τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. 
Όμως είχε ήδη δηλώσει πως προτίθεται να ηγηθεί μιάς μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα αναλάβει να επαναφέρει στην χώρα του την δημοκρατία! 

Να παραθέσουμε και τα βραβεία που έχει λάβει από διεθνείς οργανισμούς κατά την θητεία του στην θέση του Γενικού Δ/ντή της ΔΟΑΕ:
  • The Decoration for Services to the Republic of Austria (Grand Decoration in Gold with Sash) (2009)
  • The Order of Merit of the Federal Republic of Germany (Grand Cross with Star and Sash) (2010)
  • “El Athir” award, Algeria 's highest national distinction
  • The Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Award (2006)
  • The James Park Morton Interfaith Award 
  • The Golden Plate award from the American Academy of Achievement 
  • The Jit Trainor award from Georgetown University for distinction in the conduct of diplomacy 
  • The Human Security award from the Muslim Public Affairs Council 
  • The Prix de la Fondation award from the Crans Montana Forum [ 71 ]
  • The Golden Dove of Peace prize from the President of Italy 
  • Honorary Patron of the University Philosophical Society (2006) of Trinity College, Dublin , following in the footsteps of previous Nobel Peace Prize Winners Desmond Tutu and John Hume 
  • Greatest Nile Collar, the highest Egyptian civilian decoration, awarded by the Government of Egypt 
  • Award for Distinguished Contribution to the Peaceful Worldwide Use of Nuclear Technology, awarded by The World Nuclear Association in September 2007 
  • The Mostar 2007 international peace award of the Mostar Center for Peace and Multiethnic Cooperation
  • The 2008 "Peacebuilding Award" of the EastWest Institute 
  • The International Seville NODO Prize for Peace, Security and Inter-Cultural Dialogue 
  • The 2008 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development 
  • The 2009 Delta Prize for Global Understanding , sponsored by the University of Georgia and Delta Airlines
  • The XIV International Grupo Compostela-Xunta de Galicia Prize
Έχει λάβει επίσης τιμητικά διδακτορικά διπλώματα από:

University of Dublin, Trinity College ,New York University, the University of Marylandthe American University in Cairo, the Free Mediterranean University (LUM) in Bari, Italy Soka University of Japan, Tsinghua University of Beijing, the Polytechnic University of Bucharest , the Universidad Politecnica de Madrid ,Konkuk University in Seoul ,the University of Florence, the University of Buenos Aires, the National University of Cuyo in Argentina, Amherst College and Cairo University. 


Τέλος όλα αυτά ¨κρατήστε τα" σε μια άκρη του μυαλού σας για να μπορέσετε στο μέλλον να τα συνδυάσετε με ...ότι συμβεί στον χώρο που λέγεται Μέση Ανατολή... 

Και ίσως,λέω ίσως κάποια σχέση να υπάρχει με την παρουσία του Παγκόσμιου Στόλου στον Κόλπο του Άντεν και τις κοινωνικοπολιτικές αναστατώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και λίγες ημέρες και στην Υεμένη!!!
Ίσως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου