" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Για καταθέσεις 600 δισ. από Ελληνες στην Ελβετία μιλά το Σπίγκελ


Εξακόσια δισ. ευρώ φέρεται να έχουν Ελληνες σε καταθέσεις τους σε ελβετικές τράπεζες. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» με τίτλο «Ελλάδα: Επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς». 
Το περιοδικό δεν αναφέρει την πηγή αυτών των εκτιμήσεων για το ύψος των καταθέσεων, γράφει ωστόσο για συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο του φόρουμ στο Νταβός με την πρόεδρο της Ελβετίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «αναζητώντας νέες πηγές εσόδων για τον πληττόμενο από την κρίση κρατικό προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται τώρα για τους λογαριασμούς Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία».

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, ο Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισέλ Καλμί Ρέι -καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών- συμφώνησαν να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ελληνες έχουν καταθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ στην Ελβετία, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα χρήματα από ό,τι στην ίδια τους τη χώρα».
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία. Η επονομαζόμενη μεγάλη υπηρεσιακή βοήθεια για φορολογικές υποθέσεις, που υπάρχει και σε άλλα κράτη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ, μετά την κύρωση σχετικής συμφωνίας των δύο κοινοβουλίων, το νωρίτερο στις αρχές του 2012».
«Οι φοροφυγάδες θα πρέπει τότε -μεταξύ άλλων- να περιμένουν ότι εκ των υστέρων θα πληρώσουν το φόρο του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών, καθώς και πρόστιμα. Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι ελληνικές λαϊκές ασθένειες. Η παραοικονομία αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το ένα τρίτο του ΑΕΠ».
«Προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αντέστρεψε με νομοθετική μεταρρύθμιση το ποιος θα φέρει το βάρος των αποδείξεων. Τώρα θα πρέπει οι φορολογούμενοι και όχι πλέον οι Αρχές να αποδεικνύουν τις πραγματικές πηγές προέλευσης της εκάστοτε αύξησης της περιουσίας τους. Και έτσι δεν θα μπορούν πια να γλιτώσουν την επιβεβλημένη φορολόγησή τους. Πρόκειται για επανάσταση, δηλώνει εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, αφού τώρα ο φορολογούμενος αναγκάζεται να κάνει αυτό που πρέπει». 

Από : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου