" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ,ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ...Στο έλεος των διαδηλώσεων Λιβύη, Μπαχρέιν, Υεμένη, Ιράν

Η Λιβύη προστίθεται τελευταία στον κατάλογο των χωρών στις οποίες εξαπλώνεται το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στην Υεμένη, για πέμπτη μέρα, όπως και στο Μπαχρέιν, για τρίτη συνεχή μέρα. Στο Ιράν ο αντικαθεστωτικός πυρετός συνεχίζεται και σήμερα εκδηλώνεται με συγκρούσεις διαδηλωτών υπέρ και κατά της κυβέρνησης.

Στη Λιβύη εκατοντάδες άνθρωποι συγκρούστηκαν με την αστυνομία και υποστηρικτές της κυβέρνησης στην πόλη Βεγγάζη, στα ανατολικά, σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Τουλάχιστον 38 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη των δυνάμεων ασφάλειας.
Οι διαδηλωτές ήταν οργισμένοι για τη σύλληψη του δικηγόρου Φετχί Ταρμπέλ και ζητούσαν την απελευθέρωσή του. Ο Ταρμπέλ εκπροσωπεί συγγενείς περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων που, ως κρατούμενοι το 1996, είχαν πέσει θύματα της στυγνής επίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ.
 Σε μια αντίδραση που προφανώς συνδέεται με την αναταραχή στη Βεγγάζη, η Τρίπολη εμφανίστηκε έτοιμη να απελευθερώσει 110 μέλη απαγορευμένης ισλαμιστικής οργάνωσης από την ίδια φυλακή αργότερα σήμερα.Ο συνταγματάρχης Μοαμάρ Καντάφι κρατά το τιμόνι της Λιβύης από το πραξικόπημα του 1969. Αρκετές από τις διαδηλώσεις στη Λιβύη άρχισαν όταν αντιπολιτευόμενες οργανώσεις από το εξωτερικό ζήτησαν την ανατροπή του καθώς και την απομάκρυνση από την εξουσία του πρωθυπουργού Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, έγιναν και αρκετές διαδηλώσεις υπέρ του Καντάφι.

Στο Ιράν, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Τεχεράνη στη διάρκεια κηδείας ενός από τα (δύο) θύματα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις αρχές, οι συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης. Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν δεν θα έχουν αποτέλεσμα ενώ τη στήριξή του προσέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.  Οι διαδηλώσεις στην Τεχεράνη ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία και από το Φεβρουάριο του 2010 στο Ιράν.  

Στο Μπαχρέιν, πάνω από 1.000 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους χτυπούσαν τις γροθιές τους στο στήθος, κήδευσαν το ένα από τα δύο θύματα των επεισοδίων με τις δυνάμεις ασφάλειας. «Ο κόσμος νιώθει ότι τώρα υπάρχει η δυναμική, ότι τώρα μπορούν να καταφέρουν κάτι», δήλωσε ο 28χρονος Χολούντ, ο οποίος παραβρέθηκε στην κηδεία. «Δεν θέλουν την οικογένεια που έχει την εξουσία», πρόσθεσε. Στο μικρό νησί, στα ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας, οι πολίτες είναι στην πλειονότητά τους Σιίτες αλλά ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα Σουνίτης- ανήκουν δηλαδή στις δύο  βασικές υποδιαιρέσεις του Ισλάμ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για φτώχεια, χαμηλούς μισθούς και διακρίσεις. 

Τέλος στην Υεμένη, για πέμπτη μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οι δυνάμεις ασφάλειας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ έγιναν και συγκρούσεις διαδηλωτών με υποστηρικτές της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Σάλεχ μετρά σχεδόν 32 χρόνια στην εξουσία και έχει πει ότι δεν θέλει να παραμείνει πέραν του 2013, όμως οι επικριτές του ζητούν άμεση αλλαγή.

Από : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου