" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Βροχη αντιδράσεων για τις δηλώσεις της τρόϊκας.

Βροχή αντιδράσεων από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, αλλά και παραγωγικούς φορείς εξακολουθούν να πυροδοτούν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας με σημείο αιχμής τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά οι χειρισμοί του πολιτικού ζητήματος που ανέκυψε από την κυβέρνηση.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η τρόικα την Παρασκευή, ύψους 50 δισ. ευρώ
Όπως ανέφερε, τηρώντας τους στόχους ως χώρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της, βάζοντας ακόμα υψηλότερους στόχους, κάτι, που, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται και από την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει ως «ενδεικτικό» και «ρεαλιστικό» στόχο την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.
Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη να ζητεί εκ νέου την παραίτησή του, κατηγορώντας παράλληλα την τρόικα πως με τη στάση της προσέβαλε τον ελληνικό λαό.
«Αν υπάρχει πολιτική ευθιξία, συνταγματικά οι υπουργοί μπορούν να παραιτηθούν χωρίς την πρόταση μομφής», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης ενώ αναφερόμενος στην αντίδραση του ΥΠΟΙΚ, έκανε λόγο για «ανακοίνωση της πυτζάμας».
Όπως είπε, το non paper το οποίο διακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είχε διακινηθεί και από άλλα υπουργεία πριν από την παρέμβαση της τρόικας. «Εκτός από το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο έγγραφο διακινήθηκε και από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο το απέστειλε στους διαπιστευμένους συντάκτες του. Είναι σαφές πως το έγγραφο μοιράστηκε κεντρικά», τόνισε ο κ. Μιχελάκης καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.
Ο κ. Μιχελάκης αναφερόταν στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη στους οικονομικούς συντάκτες την Παρασκευή και στο οποίο γινόταν λόγος για είσπραξη τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοιήσεις την περίοδο 2011-2015. 

«Επειδή βγήκαν στελέχη να διαφοροποιηθούν, πρέπει να ξέρουμε αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη του εγγράφου. Πόσοι άλλοι από την κυβέρνηση το διακίνησαν; Γιατί ενεπλάκη το υπουργείο Εργασίας και δεν έστειλε δική του ενημέρωση για τα θέματα της αρμοδιότητάς του; Στην ανακοίνωση της... πυτζάμας που βγήκε μετά τα μεσάνυχτα γιατί ο Πεταλωτής δεν παραδέχθηκε ότι ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης αφού τουλάχιστον δύο υπουργεία το είχαν διακινήσει; Το Μαξίμου το γνώριζε κεντρικά;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Όσον αφορά το επίμαχο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Μιχελάκης διευκρίνισε ότι η ο Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ζάππειο στις 7 Ιουλίου είχε κάνει λόγο για αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
«Πέρασαν επτά μήνες για να αντιληφθεί η τρόικα ότι μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και για την ταμπακιέρα λέξη. Η τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό με εμάς, όχι όμως στον τρόπο που θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης και όχι του ξεπουλήματος ... άλλο εκποίηση άλλο αξιοποίηση», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια εταιρεία υπό εκκαθάριση. «Τρόικα και ΝΔ μπορεί να συμφωνούν στην εκτίμηση του ποσού των 50 δισ., διαφέρουμε όμως σε όλα τα άλλα και είμαστε απέναντι. Το δημόσιο δεν πρέπει να χάσει την κυριότητα των ακινήτων», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Για κοκορομαχίες κυβέρνησης, ΝΔ και Γ. Καρατζαφέρη με στόχο την απόκρυψη του ουσιαστικού λόγου της συμφωνίας τους με την τρόικα, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

 «Γι' αυτούς η κρίση είναι ευκαιρία εκτός από το ξεθεμέλιωμα των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και οι υποδομές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό εννοούν όταν λένε "αξιοποίηση". Είναι λίγα τα πάνω από 600 δισ. ευρώ που έχει η πλουτοκρατία μόνο στην Ελβετία», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Αποτελεί σκάνδαλο να προσποιείται η κυβέρνηση ότι δεν ξέρει τίποτα για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου», σχολιάζει εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κωστής Αϊβαλιώτης και συμπληρώνει: «Επειδή όμως τα πράγματα γενικώς περιπλέκονται και η ακρισία των κυβερνώντων ξεπερνά ακόμα και την οικονομική κρίση, οι κυοφορούμενες εκλογές της 3ης Απριλίου θα δώσουν τη λύση, δηλαδή το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων».


Η παράσταση της τρόικας με πρωταγωνιστή τον κ. Παπακωνσταντίνου και σε σκηνοθεσία του Πρωθυπουργού απέτυχε, όπως αποτυχημένη και ταξική είναι η πολιτική του Μνημονίου, που χρεοκοπεί την κοινωνία και προωθεί το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου, υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.

«Πράσινη» κριτική

Κριτική στους εκπροσώπους της τρόικας, άσκησαν εν τω μεταξύ στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. 
«Χούλιγκαν εισαγωγής» που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Οικονόμου, τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην τρόικα, Σερβάς Ντερούζ, ενώ ανάλογους χαρακτηρισμούς επεφύλαξε και για τους υπόλοιπους εκπροσώπους της τρόικας.


«Ο Ντερούζ είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο, είναι ένας χούλιγκαν εισαγωγής και δεν τον χρειαζόμαστε, έχουμε αρκετό χουλιγκανισμό στην Ελλάδα ... Είναι ένας απολύτως αποτυχημένος τεχνοκράτης», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ, ενώ χαρακτήρισε «θρασύτατους» τους εκπροσώπους της τρόικας.
Τόνισε επίσης ότι «ούτε κατά διάνοια δεν ισχύουν αυτά περί 50 δισ. ευρώ, (αφού) συν τοις άλλοις προϋποθέτουν και σύμφωνη γνώμη της Βουλής». 
Πρέπει να τελειώσει το καλαμπούρι, να το κόψει η κυβέρνηση με το μαχαίρι... Δεν μπορούν να βγαίνουν και να μιλούν εν ονόματι της χώρας», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, και αναγνώρισε πως «κακώς η κυβέρνηση άφησε να εξελιχθεί η διαδικασία των επισκέψεων σε ανοικτές συνεντεύξεις της τρόικας».

ΓΣΕΕ: Ξεπέρασαν κάθε όριο οι υπάλληλοι της τρόικας

Προκλητικές, απαράδεκτες και προσβλητικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των επικεφαλής της τρόικας η ΓΣΕΕ. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τους υπαλλήλους εκπροσώπους της τρόικας «ανεπιθύμητα πρόσωπα» για τη χώρα μας καθώς, όπως αναφέρει, ξεπέρασαν κάθε όριο.


«Οι Έλληνες εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία απορρίπτουν και καταδικάζουν κατηγορηματικά τόσο το περιεχόμενο των φαεινών προτάσεων όσο και το ύφος και την προκλητικότητα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία.
Καταλογίζει επίσης τεράστιες και σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση και στα στελέχη της που χειρίζονται το θέμα και παρατηρεί πως «ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι έχουν επωμισθεί τεράστια οικονομικά βάρη από τις συνταγές και τις απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών που υλοποιεί η κυβέρνηση και δεν θα επιτρέψουν με τίποτα πρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, φτώχειας, εξαθλίωσης και ξεπουλήματος των πάντων στη χώρα μας».

ΕΣΕΕ: Ομολογία αποτυχίας από την «τριανδρία των μετρίων»

«Το νέο αφεντικό της Ελλάδας, η τριανδρία των "μέτριων", αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα μας σε τιμή ευκαιρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της τρόικας στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτυχία χωρίς τέλος του Μνημονίου.
Με το "Διάγγελμα" της Τρόικας και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας κατάλαβε ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια τριανδρία "μέτριων" οικονομολόγων που μετά από 10 μήνες παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της», επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «κανείς δανειστής δεν μπορεί να ειρωνεύεται τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας».
«Η χωρίς τέλος αποτυχία του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του είναι δεδομένη και το αποδεικνύει ο λογαριασμός των 50 δισ. που ζητάνε, ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει. Δεν μας είπαν, όμως, εάν πιστεύουν αυτά που λένε και προσπαθούν να επιβάλουν και τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για 50 δισ. από τη δημόσια περιουσία», προσθέτει.

Βολές ΕΒΕΑ

Κριτική στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τρόικας, αλλά και στη στάση που τήρησε η κυβέρνηση, άσκησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και επικίνδυνη την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.
 Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τονίζει ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική δεν οδηγεί σε λύσεις, αλλά σε αδιέξοδα και ανάγκες νέων θυσιών και αδικιών, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι η κοινωνική συνοχή οδηγείται σε ρήξη, καθώς «οι αντοχές ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων εξαντλούνται και ο επιχειρηματικός κόσμος αποδεκατίζεται».
Υπογραμμίζει επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτή την πορεία, καθώς όπως αναφέρει, υπεύθυνη για την κατάσταση που δημιουργείται δεν είναι μόνο η τρόικα, «αλλά και αυτοί που αποδέχονται ανεδαφικές προτάσεις από παράγοντες που δε γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, ενώ αγνοούν τεκμηριωμένες εισηγήσεις των υπεύθυνων συμβούλων της κυβέρνησης όπως είναι τα επιμελητήρια, τα οποία, μάλιστα υποβαθμίζουν συστηματικά, ενώ επιχειρούν και να τα απαξιώσουν θεσμικά».
Καλεί επίσης το υπουργείο Οικονομικών να συνειδητοποιήσει ότι η οικονομική φιλοσοφία της τρόικας, με την οποία, όπως επισημαίνει, για άλλη μια φορά ταυτίστηκε, δεν είναι μονόδρομος και δεν οδηγεί στην επίλυση προβλημάτων. 

Από :  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου