" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Δρούτσας για γερμανικἐς αποζημιώσεις:"το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό όσο χρόνο κι αν πάρει"!

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από τη χώρα μας, επανέλαβε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας απαντώντας σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Αυτή είναι μια θέση διαχρονική από την οποία δεν παραιτήθηκε καμία κυβέρνηση και βεβαίως όχι η σημερινή», ανέφερε ο κ. Δρούτσας και διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα σύνθετο, με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους, ειδικά δε η τελευταία παράμετρος παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και γι' αυτό απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.
Ταυτοχρόνως, η πολιτική του διάσταση προϋποθέτει άριστη ανάλυση και συνεκτίμηση όλης της διπλωματικής συγκυρίας, είπε ο υπουργός. Συμπλήρωσε ότι το ανθρωπιστικό και ιστορικό ζήτημα αγγίζει μια πολύ ευαίσθητη χορδή της ψυχής του Έλληνα γιατί η χώρα μας σε αυτό τον πόλεμο πλήρωσε ίσως το βαρύτερο τίμημα από οποιαδήποτε άλλη, βγήκε γονατισμένη από την κατοχή και είναι αυτονόητο να ζητεί δικαίωση, πάνω από όλα «ηθική δικαίωση». «Μέχρι να συμβεί αυτό, το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό όσο χρόνο κι αν πάρει», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
 Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως είναι αυτονόητη και αντανακλά μια ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Διστόμου και των οικογενειών τους. «Είναι μια απόφαση με τεράστιο συμβολισμό που από μόνη της δίνει δικαίωση στους μακροχρόνιους αγώνες τους», είπε.
Προκειμένου δε να μην δημιουργείται σύγχυση, ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης αφορά την υπόθεση του Διστόμου, στην οποία υπάρχει η νομική βάση, σύμφωνα με την οποία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της επιτραπεί να παρασταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και να δώσει μαζί τους τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε διμερείς και διεθνείς συγκυρίες και συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργών.
Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής ανέφερε δεν τιμά κανέναν το ότι τα ιταλικά δικαστήρια διεκδικούν τις αποζημιώσεις για τη σφαγή του Διστόμου και επίσης κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ότι άργησαν πολύ να παρέμβουν.
 Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα όσα είπε ο υπουργός σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις και ρώτησε «πόσο θα παραμείνει ανοιχτό αυτό το θέμα, ενώ ήδη έχουν περάσει 70 χρόνια και όλοι οι άλλοι πλην της Ελλάδας έχουν αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος και παραλλήλως εξακολουθούμε να αποπληρώνουμε τα τοκογλυφικά δάνεια που λάβαμε».
Στη δευτερολογία του ο κ. Δρούτσας, είπε ότι μια χώρα πρέπει να επιδείξει αξιοπιστία και σοβαρότητα ενώπιον της Χάγης και διαβεβαίωσε ότι όλη η προετοιμασία για την παρέμβασή μας, έγινε με πλήρη αρτιότητα. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις σχετικά με την ελληνική πρωτοβουλία για το Δίστομο, είπε πως το ίδιο έγινε και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και τη στάση που τήρησε. Σχολίασε επ' αυτού πως οι αντιδράσεις γίνονται για την πρόκληση εντυπώσεων όταν μάλιστα αναγνωρίζεται από την κοινωνία ότι η κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις έπραξε το σωστό.
«Δεν περιμένω να χειροκροτήσετε, αλλά τουλάχιστον μην δημιουργείτε αρνητικό κλίμα και ηττοπάθεια για τη χώρα. Και η δική σας παρέμβαση εντάσσεται στην προσπάθεια και του κόμματός σας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι η κυβέρνηση και κάνει σωστά τη δουλειά της και έναν πρωθυπουργό που λέει τα πράγματα με το όνομά τους έχει. Χωνέψτε το διότι θα βαρυστομαχιάσετε γιατί εμείς έτσι θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Δρούτσας.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου