" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Παπαρήγα σε Παπανδρέου για σχέση Ελλάδος-Τουρκίας:"σας έχουμε πιάσει στα "πράσα" και δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας"!!!


Σε οξύτατη αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού»
Στις κατηγορίες της κ. Παπαρήγα, για άσκηση μυστικής διπλωματίας, στο πλαίσιο ευρύτερου αμερικανονατοϊκού σχεδίου, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός δίαυλος για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θέσεις που συνιστούν άλματα λογικής και φαντασίες: 

 «Δεν θα σας διαψεύσω απλώς, θα σας κατηγορήσω για συκοφάντηση και υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να προχωρήσει μία νέα σχέση με τη γείτονα χώρα. Αυτή η ανεύθυνη εικοτολογία δημιουργεί αδικαιολόγητες φοβίες και ηττοπάθεια που υπονομεύει την αυτοπεποίθηση του λαού και αυτή την καλλιεργείτε βαθιά. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες του λαού και στην υποχρέωση να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας χωρίς να αναζητούμε άλλοθι», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.
Η Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας την ερώτησή της, υποστήριξε ότι τα τολμηρά λόγια στο Ερζερούμ, όχι μόνον δεν καθησυχάζουν, αλλά επιτείνουν τους φόβους, γιατί η εμπειρία έχει αποδείξει ότι «οι μεγάλες παραχωρήσεις γίνονται αφού έχουν προηγηθεί παχιά λόγια περί εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων»
- Εμείς δεν μένουμε στα τολμηρά λόγια, αλλά στις τολμηρές αποφάσεις και στα τολμηρά έργα, απάντησε ο Γ.Παπανδρέου, συνεχίζοντας ότι «δεν επρόκειτο για λεονταρισμούς, αλλά για την απλή διατύπωση της αλήθειας, με κάθε ειλικρίνεια, γιατί θέλουμε να προχωρήσει η συνεργασία μας με την γείτονα».
Παντού βλέπετε μία συνωμοσία και με βάση τις θεωρίες συνωμοσίας, εκφράζετε την κριτική σας ισοπεδώνοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τη λογική αυτή και πιστεύει ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να παίξουν κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της περιοχής. Ειδικά για το θέμα της παραπομπής του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, που αμφισβητεί η γραμματέας του ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα με τις διερευνητικές εντολές, που θα εκτείνονται στο χώρο από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, η μόνη λύση είναι η συμφωνία για από κοινού προσφυγή στη Χάγη.
«Η διευθέτηση του ζητήματος θα έχει οφέλη μεγαλύτερα από την οικονομική ανάπτυξη, αφού θα επιφέρει σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία χωρίς απειλές casus belli», σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι όταν κριθεί ώριμο θα προχωρήσει το θέμα της οριοθέτησης και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και ρώτησε την κ. Παπαρήγα: 
"Εσείς τι λέτε; Στρουθοκαμηλισμός; Σύρραξη; Στασιμότητα; Ποια είναι η δική σας θέση;"

 «Ο τρόπος που απαντήσατε και οι χαρακτηρισμοί σας επιβεβαιώνουν ότι σας έχουμε πιάσει στα "πράσα" κι ότι αυτά που λέμε δεν είναι θεωρίες», απάντησε δευτερολογώντας η κ. Παπαρήγα και ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Νταβούτογλου (για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο Αιγαίο). 
"Ούτε ΚΥΠατζήδες έχουμε χρηματίσει για να βλέπουμε συνωμοσίες, αλλά βλέπουμε αυτό που είναι καθαρό. Έχετε ασκήσει ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ, να βάλει στη θέση της την Τουρκία;", πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον ενδεχόμενο συμβιβασμού η κ. Παπαρήγα ρώτησε, αν θα υπηρετεί την καλή γειτονία ή τις πολυεθνικές του πετρελαίου και σημείωσε: "Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά μας ενδιαφέρει τι είδους ειρήνη θα υπάρχει".
- Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ασκήσουμε πίεση, έκλεισε η κ. Παπαρήγα, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση του κόμματός της συναρτάται με τον εξωτερικό προσανατολισμό της Ελλάδας, με καταγγελία του ΝΑΤΟ και της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Καλώντας τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, «να εμπιστευθεί την κοινή λογική, αντί να σκέφτεται παράλογα και με παρανοήσεις» ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, που επικαλείται η κ. Παπαρήγα.
- Είναι κάτι που το λέτε μόνον εσείς. Ποια εμπιστοσύνη να έχουμε εμείς σε εσάς για διάλογο; Εμείς διαψεύδουμε όπου χρειάζεται και δεν «τσιμπάμε» με τη δήλωση κάθε ξένου αξιωματούχου.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι από εκεί και πέρα, χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεν μπορούμε να μη συνεχίσουμε τις έρευνες για το τι υπάρχει στο υπέδαφος.
Κατηγορώντας την κ. Παπαρήγα για εύκολη ρητορική στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, επισήμανε ότι οι κομμουνιστές παλαιότερα μιλούσαν για τεχνητή αντιπαλότητα Ελλάδας και Τουρκίας και κατέληξε:
«Τώρα ξεπέφτετε καλλιεργώντας εθνικιστικές φοβίες. Πού τα είδατε αυτά; Με τις θεωρίες συνωμοσίας έχετε καταντήσει ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων, του πιο ακραιφνούς κεμαλιστή στρατηγού του βαθέως κράτους της Τουρκίας».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου