Η μόνη νόμιμη αρχή στην Ουκρανία είναι τώρα το κοινοβούλιο, ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη λήξη της επίσημης θητείας του Βλαντιμίρ Ζελένσκι ως αρχηγού κράτους της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν πρότεινε να γίνει μια βαθιά νομική ανάλυση του καθεστώτος του Ζελένσκι και τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο στο σύνταγμα της Ουκρανίας που να λέει κάτι για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η θητεία του ως ηγέτη της Ουκρανίας έχει παραταθεί λόγω του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος υπό στρατιωτικό νόμο και ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές σε καιρό πολέμου.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας δεν κάνει καμία αναφορά στην αναστολή των προεδρικών εκλογών και μόνο ρητά απαγορεύει τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο η θητεία της Verkhovna Rada, του εθνικού νομοθετικού σώματος [Κοινοβούλιο], μπορεί να παραταθεί υπό τέτοιες συνθήκες.
Ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι ο νόμος για την κινητοποίηση της Ουκρανίας δηλώνει ρητά ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε καιρό πολέμου, αλλά τόνισε ότι δεν αναφέρεται τίποτα σε αυτόν τον νόμο σχετικά με την παράταση της θητείας του προέδρου.
Επικαλούμενος το άρθρο 111 του ουκρανικού Συντάγματος, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η ανώτατη προεδρική εξουσία πρέπει να μεταβιβαστεί στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και ότι η μόνη νόμιμη εξουσία στη χώρα ανήκει πλέον στο νομοθετικό σώμα της.
Ο Ρώσος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι ο λόγος για τον οποίο οι «ξένοι κύριοι» της Ουκρανίας διατηρούν τον Ζελένσκι στην εξουσία είναι ότι αυτός και η κυβέρνησή του θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις «αντιδημοφιλείς αποφάσεις» που έχουν ληφθεί και αυτές που θα ληφθούν, όπως η μείωση της ηλικίας στρατολόγησης στα 18.
Σε λίγο καιρό, οι σημερινοί «εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας» απλώς θα πεταχτούν έξω και θα αντικατασταθούν από μια νέα κυβέρνηση που δεν θα φέρει την ευθύνη για τέτοιες αποφάσεις, πρότεινε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι «αν αυτή είναι η ιδέα, τότε η λογική είναι ξεκάθαρη."
Προηγουμένως, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή να συμμετάσχει σε συνομιλίες «κοινής λογικής» με την Ουκρανία για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, αλλά αναρωτήθηκε με ποιον θα έπρεπε να διαπραγματευτεί η Μόσχα, δεδομένου ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι έχει λήξει.
Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε κάθε πιθανή απόπειρα της Δύσης να δώσει αξιοπιστία στο καθεστώς του Ζελένσκι κατά την επερχόμενη «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης» στην Ελβετία ως «άνευ σημασίας» και τόνισε ότι εναπόκειται πλέον στο νομικό σύστημα, το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο της Ουκρανίας να αποφασίσουν ποιος είναι ο νόμιμος ηγέτης της χώρας.
Ἀπό : swentr.site
Τό Ζελένσκυ δέν εἶναι πλέον νόμιμος Πρόεδρος τῆς Οὐκρανίας,ἀλλά τό Βέλγιο τοῦ τάζει πυραύλους...
Το Βέλγιο υπόσχεται 30 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία
Τα πρώτα αεροπλάνα θα πρέπει να φτάσουν φέτος, είπε ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι
Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου υπέγραψαν συμφωνία για την ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει δέσμευση των Βρυξελλών να προμηθεύσει στην Ουκρανία 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η Ουκρανία πρόκειται να λάβει 977 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια) σε στρατιωτική βοήθεια από το Βέλγιο το 2024 στο πλαίσιο μιας δεκαετούς διμερούς συμφωνίας, έγραψε ο Ζελένσκι στο X (πρώην Twitter) μετά τη συνάντησή του με τον De Croo στις Βρυξέλλες την Τρίτη...
Ὁλόκληρο τό θέμα ἐδῶ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου