" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ἡ στατιστική τῆς Ὑπερηφάνειας !


Η αντίσταση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η μεγαλύτερη από όλα τα έθνη της δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ποτέ δεν καταλήφθηκε εκτός των Νήσων της Μάγχης.

Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή, η Ελλάδα αντιστάθηκε για συνολικά 219 ημέρες κατά της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας μεταξύ Οκτωβρίου 1940 και Απριλίου 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυσε μια τελική, μαζική επίθεση μέσω της Βουλγαρίας.

Συγκριτικά, το έθνος της Νορβηγίας αντιστάθηκε για 63 ημέρες, ενώ η Γαλλία, που ήταν στρατιωτική υπερδύναμη εκείνη την εποχή, κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του Άξονα μόνο για 43 ημέρες.


Σε αυτό το διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε 13.325 νεκρούς, 62.663 τραυματίες και 1.290 αγνοούμενους. Τα Βρετανικά, Αυστραλιανά και Νεοζηλανδικά στρατεύματα που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων υπέστησαν 903 απώλειες, 1.250 τραυματίες, ενώ 13.958 από τους άνδρες τους αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα.

Ημέρες αντίστασης στις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο:

Ελλάδα 219 ημέρες

Νορβηγία 61 ημέρες

Γαλλία 43 ημέρες

Πολωνία 30 ημέρες

Βέλγιο 18 ημέρες

Ολλανδία 4 ημέρες

Γιουγκοσλαβία 3 ημέρες

Τσεχοσλοβακία 0 ημέρες

Δανία 0 ημέρες

Διήρκεσε μόνο περίπου έξι ώρες, η γερμανική χερσαία εκστρατεία εναντίον της Δανίας, ενός μικροσκοπικού έθνους με σχεδόν όλο το έδαφός του στο επίπεδο της θάλασσας, ήταν μια από τις συντομότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Έλληνες τιμήθηκαν για την αντίστασή τους στις δυνάμεις του Άξονα

Οι Έλληνες απέκτησαν φήμη σε όλο τον κόσμο στη σύγχρονη εποχή για το απίστευτο θάρρος και τη λυσσαλέα αντίστασή τους ενάντια στις ιταλικές και γερμανικές εισβολές το 1940 και το 1941, καθώς και κατά τα βάναυσα χρόνια υπό την κατοχή του Άξονα.

Οι ιστορικές προσωπικότητες έχουν από καιρό επαινέσει τους Έλληνες για τη δύναμή τους και τη δέσμευσή τους στη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Ο εμβληματικός Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος ηγήθηκε του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επαίνεσε περίφημα τον ελληνικό λαό σε μια ομιλία του στο BBC κατά τις πρώτες ημέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου, δηλώνοντας «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν όπως ήρωες. Τώρα θα πούμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Σε άλλη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 24 Απριλίου 1941 είπε: «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το παραμικρό από εκείνες τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβαση του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Αν δεν ήταν η γενναιότητα των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν απροσδιόριστη».

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αναγνώρισαν την ποιότητα του «αουτσάιντερ» της Ελλάδας, θαυμάζοντας την αποφασιστικότητα και το αδάμαστο θάρρος της χώρας.


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ τίμησε τους Έλληνες μόνο λίγους μήνες μετά την εισβολή του Άξονα, σημειώνοντας ότι το θάρρος τους ενέπνευσε όλη την Αμερική:

«Ὁ ἡρωικός ἀγῶνας τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ γιά νά ὑπερασπιστεῖ τίς ἐλευθερίες καί τίς ἑστίες του ἐνάντια στήν ἐπίθεση τῆς Γερμανίας, ἀφοῦ πρῶτα εἶχαν κατατροπώσει τήν ἰταλική ἀπόπειρα εἰσβολῆς,ἔχει συγκινήσει τίς καρδιές καί ἔχει προκαλέσει τή συμπάθεια ὁλόκληρου τοῦ ἀμερικανικοῦ λαοῦ». 

Ἀπό : greekreporter.com

φωτό ἀπό Πελασγική


Ἡ Πελασγική

5 σχόλια:

  1. Είναι όλα σχετικά. Καταρχήν, ευχαριστώ αυτούς που πολέμησαν για μας. Όμως... Μήπως καμιά φορά να τα βλέπαμε τα πράγματα διαφορετικά. Εάν μας έκανε τώρα επίθεση ένα πολιτισμένο, ευγενές κράτος... Πχ Ρωσία, Σουηδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία... Θα ήμασταν πιο ελεύθεροι από ότι είμαστε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύεις πὠς ἔχει σημασία τό ποιός σοῦ ἐπιτίθεται ὥστε ἀναλόγως νἀ διαμορφώνονται οἱ ἀξίες,οἱ ἰδέες καί τά ἰδανικά σου ;

      Δέν νομίζω...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου Ἄθενς. Χρόνια Πολλά !

      Διαγραφή
  2. Όσοι πολέμησαν δεν υπερηφανεύονται.
    Η περηφάνια είναι θανάσιμο σφάλμα στο μέτωπο και αρρώστια των πόλεων, που έχουν -πια- όλες ένα όνομα :

    Βαβυλώνα , η πόρνη η μεγάλη , που πίνει το αίμα των αγίων και συμβολίζεται στα βαμμένα χείλη των γυναικών
    με κραγιόν των μεγάλων σιωνιστικών οίκων μόδας.

    Γ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Οι Έλληνες τιμήθηκαν για την αντίστασή τους στις δυνάμεις του Άξονα"

    Μαστα....
    Με τα λογια χτιζω ανωγεια και κατωγεια.
    Γι αυτο οι ...."συμμαχοι" μας εχουν στη φαπα σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἄν οἱ πολιτικάντηδες καί οἱ διπλωμάτες μας,εἶναι νταούλια σαφῶς καί δέν ἔχει νά κάνῃ μέ τό πόσο ἐκτιμᾶται ἤ ὄχι ἡ χώρα μας.Κάθε κράτος κυττᾶ τά συμφέροντά του.Συνεπῶς...

    Μήν συγκρίνεις λοιπόν ἀνόμοια πράγματα.

    ΝΑΙ,οἱ Ἕλληνες τιμήθηκαν γιά τήν ἀντίστασίν τους στίς δυνάμεις τοῦ Ἄξονα,ἀπ᾿ὅλα τά πολιτισμένα κράτη τοῦ κόσμου.Καί τό ἴδιο μέχρι σήμερα ἐκτιμᾶται ἐκείνη ἡ προσφορά σ᾿ὁλόκληρη τήν ἀνθρωπότητα.

    Καλησπέρα ἀγαπητέ μου καί Χρόνια Πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή