" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ

Ο ΜΕΓΑΣ ΠΑΣΟΚΑΡΧΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ! 

venizelos 

Το 2006, όταν στην Ευρώπη συζητούσαν την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων και καθιέρωσης ημέρας μνήμης των θυμάτων τους (τελικά, καθιερώθηκε η 23η Αυγούστου), ο μέγας πασοκάρχης Ευάγγελος, έστελνε επιστολή στον «Ριζοσπάστη», στην οποία υποστήριζε ότι ο κομμουνισμός δεν διέπραξε εγκλήματα. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ιδού ποιοι μας κυβερνούν:

«Είναι πραγματικά παράδοξο και προκλητικό εν έτει 2006 ένας διεθνής οργανισμός, που είναι στραμμένος προς την προστασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εμφανίζεται με ένα κείμενο που πραγματικά προβαίνει στη λεγόμενη ιδεολογική χρήση της ιστορίας. Δεν πρέπει η ιστορία να είναι το πεδίο μιας ιδεοληπτικής προσέγγισης από αυτόν που τυχαίνει κάποια στιγμή να έχει την πλειοψηφία ή την ισχύ. Η ιστορική αλήθεια είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο που το αναζητούμε και ίσως να μη το βρούμε και ποτέ. Πάντως είναι ανιστόρητο να επιχειρεί κάποιος να εξομοιώσει τα φαινόμενα του ναζισμού ή του φασισμού ή τα φαινόμενα των αυταρχικών δικτατοριών της Νοτίου Ευρώπης, με τον κομμουνισμό ως σύστημα σκέψης και ως σύστημα κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης. Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού έχει ανοίξει ένα μεγάλο πεδίο συζήτησης, αλλά αυτό φυσικά δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει τέτοιου είδους ιδεοληπτικές αξιολογήσεις και να συνθηματολογεί με τέτοιον τρόπο. Το κείμενο αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ένα κείμενο που ελπίζω ότι θα καταψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και χαίρομαι γιατί και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ το κατεψήφισαν. Υπήρξαν δυστυχώς προβλήματα σε πολλές χώρες που μετά την πτώση των συστημάτων του υπαρκτού σοσιαλισμού επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν αναδρομικά πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις. Νομίζω ότι αυτό έχει οριστικά ξεπεραστεί και θα ήταν αδιανόητο, μιλώντας πάντα στο πλαίσιο του φάσματος του δημοκρατικού πλουραλισμού, να μιλούμε για ποινικοποίηση απόψεων και μάλιστα απόψεων που έχουν πολύ συγκεκριμένη ιστορική διαδρομή και ιστορική αναφορά. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους δημοκρατικά φερόμενους και ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους, όλους δηλαδή εκείνους που σέβονται τις αξίες και τις παραδοχές του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού που βασίζεται στην πολυφωνία, την ανεκτικότητα, σε όλα αυτά τα οποία προστατεύουμε μιλώντας για ευρωπαϊκό κοινωνικό δημοκρατικό κράτος δικαίου».

Ο «ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ» ΚΟΥΡΕΛΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ! 

kouvelis_ieronimos_600_375_-1520156784

Το 2006, όταν η Ευρώπη συζητούσε την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων και την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων τους (τελικά, καθιερώθηκε η 23η Αυγούστου), ο δήθεν «μετριοπαθής», «ήπιος», «δημοκράτης» κ.λπ. Κουβέλης, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε επιστολή στον «Ριζοσπάστη», στην οποία αρνείτο ότι ο κομμουνισμός διέπραξε εγκλήματα. Μάλιστα, έπραξε παρά τη γραμμή του κόμματός του, που ήταν τότε υπέρ της καταδίκης των εγκλημάτων του Στάλιν (και δίνοντας άφεση στα εγκλήματα των υπολοίπων…). Για να μην ξεχνιόμαστε, ιδού ποιος είναι ο σταλινικός Κουβέλης:

«Είναι απαράδεκτο, είναι πολιτικά επικίνδυνο και απειλεί τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της Ευρώπης. Εάν τελικά το μνημόνιο αυτό επικρατήσει, ως πολιτική άποψη και λογική στο χώρο της ΕΕ, θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο. Είναι απαράδεκτο. Και εδώ δημιουργείται η ιδιαίτερη υποχρέωση της κυβέρνησης της χώρας μας να αποκρούσει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης από την ΕΕ. Το θεωρώ επιεικώς, όχι αντιδημοκρατικό αλλά – θα έλεγα – φασιστικό. Δεν είναι δυνατόν να αφορίζεις, να καταστρέφεις, να αποδοκιμάζεις και να περιφρονείς μια ολόκληρη ιστορία, ένα ολόκληρο κίνημα, μια επανάσταση, η οποία έγινε για τα δικαιώματα των πολιτών του κόσμου ολόκληρου. Θεωρώ ότι αν η ΕΕ πάρει μια τέτοια απόφαση, όχι μόνο θα είναι εκτεθειμένη στα μάτια των δημοκρατικών πολιτών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα θα έχει πάρει απόφαση ουσιαστικά να αποδυναμώσει τη συνοχή της. Γι’ αυτό νομίζω ότι η υποχρέωση όλων μας είναι να αγωνιστούμε να αποκρουστεί το μνημόνιο και σε κάθε περίπτωση να αγωνιστούμε για να μην γίνει απόφαση. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει υποχρέωση με σαφήνεια να μιλήσει και να αποκρούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ» ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!

 
ÐÁÓÏÊ ÅÈÍÉÊÏ ÓÕÌÂÏÕËÉÏ ÓÕÍÏÄÏÓ

Το 2006, όταν η Ευρώπη συζητούσε την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων και την ανάγκη καθιέρωσης ημέρας μνήμης των θυμάτων τους (καθιερώθηκε η 23η Αυγούστου), ο «όλοι μαζί τα φάγαμε» χοντρο-Πάγκαλος, απέστειλε επιστολή στον «Ριζοσπάστη», με την οποία αρνείτο ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα διέπραξαν εγκλήματα και περιδιάβαινε μάλιστα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μαζί με την Κανέλλα (την Πασιονάρια της Εκάλης), δίνοντας συνεντεύξεις τύπου αγιοποίησης του Στάλιν, του Τσαουσέσκου και των λοιπών κομμουνιστών εγκληματιών. 

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ιδού η κατάπτυστη επιστολή:

«…Πιστεύω ότι υπάρχει μία ευρύτερη κίνηση, απόδειξη ότι ήταν κι η πλειοψηφία που δημιουργήθηκε και οι στόχοι είναι πολλοί. Ο ένας, είναι κυρίως της άκρας δεξιάς δηλαδή, αναθεώρηση της ευρωπαϊκής Ιστορίας, να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να στιγματιστεί η Σοβιετική Ενωση, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Σοβιετικής Ενωσης που έπαιξαν τεράστιο ρόλο και βεβαίως οι απανταχού κομμουνιστές που ήταν σε όλες τις κατεχόμενες χώρες που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην Αντίσταση και να αμβλυνθεί η κριτική του χιτλερισμού με τη λογική ότι υπάρχουν διάφοροι ολοκληρωτισμοί κι ένας απ’ αυτούς ήταν κι ο Χίτλερ ας πούμε, αυτή είναι η μία προσέγγιση. Η άλλη προσέγγιση έχει πρακτικούς στόχους στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, Τσεχία, Ουγγαρία κλπ., όπου οι δυνάμεις της Δεξιάς προσπαθούν να ταυτίσουν συνολικά την Αριστερά με ορισμένα λάθη του παρελθόντος και ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις και να έχουν την παράταξη αυτή στιγματισμένη ως εγκληματική παράταξη. Να σκεφτείτε ότι υπήρχε άρθρο που έλεγε ότι η ιδεολογία του κομμουνισμού οδηγεί σε εγκληματικές συμπεριφορές. Αυτό καταφέραμε και το διαγράψαμε γιατί ήταν πάρα πολύ χοντρό και κει δεν μπόρεσε να περάσει, δυστυχώς υπάρχει συζήτηση, θα επαναληφθεί στη Γενική Συνέλευση. Η συζήτηση αυτή έγινε στην Πολιτική Επιτροπή, είχαμε μία μειοψηφία που αποτελείτο από μερικούς από τους Ρώσους βουλευτές, όχι όλους, από την άλλη μεριά σύμπασα η τουρκική αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν που δεν είναι χώρες άψογες από δημοκρατική άποψη ψηφίζανε υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον του κομμουνισμού, ήταν ελαφρώς γελοίο αυτό. Υπάρχουν ορισμένοι Ιταλοί, ορισμένοι Γάλλοι συνάδελφοι, εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, θα είναι και η κυρία Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, και θα συμμετέχει στις προσπάθειες αυτές για να κινητοποιήσουμε τουλάχιστον τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Αριστεράς. Εγώ σκοπεύω να το κάνω θέμα και στο σοσιαλιστικό γκρουπ, όπου θα συνεδριάσουμε τη Δευτέρα το πρωί πριν ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση στις 23 Ιανουαρίου, όπου θα ξανανοίξει η συζήτηση. Πιστεύω ότι στη Γενική Συνέλευση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη συζήτηση αυτή, σκοπός μας δεν είναι να πριμοδοτήσουμε τα κομμουνιστικά κόμματα, εγώ όπως ξέρετε δεν ανήκω στο κομμουνιστικό κόμμα, με ενδιαφέρει η υγεία της πολιτικής ζωής και κυρίως με ενδιαφέρει η ακεραιότητα της Ιστορίας, η οποία έχει σημασία για το μέλλον, γι’ αυτό και στην ομιλία μου είπα ότι στην Ελλάδα οι κομμουνιστές έχουν τίτλους δόξης διότι ήταν πρωτεργάτες σ’ όλους τους δημοκρατικούς αγώνες του ελληνικού λαού και στην Κατοχή και μετέπειτα στην επταετή δικτατορία. Και δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για έλλειψη ευαισθησίας για τη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου