" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Για πρώτη φορά μουσουλμανική προσευχή στο Βατικανό, σε διαθρησκευτικό event που διοργανώνει ο Πάπας

Οι προσευχές είναι το αποτέλεσμα του αιτήματος του Πάπα Φραγκίσκου ,ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς να τον συναντήσουν στην Πόλη του Βατικανού για να προσευχηθούν μαζί για την ειρήνη. Ο Πάπας Φραγκίσκος ελπίζει ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος θα προωθήσει την ειρήνη μεταξύ του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι ο λόγος που ο Πάπας αποφάσισε να καλέσει τον Πρόεδρο Πέρες αντί του αντίστοιχου ομόλογού του Αμπάς, Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να παρακολουθήσουν τις προσευχές στο Βατικανό.

Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προσευχές θα είναι μια «παύση στην πολιτική». Ωστόσο, οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι η ίδια αυτή η πράξη του να έρθουν Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ηγέτες από κοινού για να «προσευχηθούν για την ειρήνη» είναι μια πολιτικά φορτισμένη κίνηση.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αναγνώσεις από διάφορα κείμενα των μονοθεϊστικών θρησκειών. Η Tanakh (εβραϊκή γραφή), η Καινή Διαθήκη, και το Κοράνι, θα παρουσιαστούν στις τελετές. Στη συνέχεια, οι Φραγκίσκος, Πέρες και Αμπάς έχουν κληθεί να διαβάσουν θρησκευτικούς στίχους της επιλογής τους.

Μιλώντας στα ιταλικά, ο Πάπας μίλησε για τις ελπίδες του για την ειρήνη. «Η αποκατάσταση της ειρήνης απαιτεί θάρρος, πολύ περισσότερο από τον πόλεμο. Είναι το θάρρος να πούμε ναι στην επαφή και όχι στην σύγκρουση. Ναι στο διάλογο και όχι στη βία. Ναι στις διαπραγματεύσεις και όχι στις εχθροπραξίες. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου