" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ !





Οι ταραχές στις πόλεις της Αιγύπτου δεν άφησαν στο απυρόβλητο μουσεία γεμάτα πολιτιστικούς θησαυρούς και χριστιανικές εκκλησίες. Εικόνες πλήρους καταστροφής ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Εθνικό Μουσείο Μαλάουι (Malawi National Museum) στην πόλη Minya της Ανω Αιγύπτου. Βιτρίνες σπασμένες και λεηλατημένες, αγάλματα κομματιασμένα και πεταμένα στο δάπεδο, περίτεχνες σαρκοφάγοι κατεστραμμένες είναι το σκηνικό ενός πρωτόγνωρου βανδαλισμού που συνέβη όταν υποστηρικτές του ισλαμιστή Μόρσι εισέβαλαν στο μουσείο και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά.





Η καταγραφή των ζημιών στο κτήριο δεν έχει ολοκληρωθεί και ο ακριβής αριθμός των εκθεμάτων που έκαναν φτερά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο, κατόπιν αυτοψίας του αρχαιολογικού συμβουλίου της περιοχής, ανακοινώθηκε ότι το μουσείο έχει σχεδόν πλήρως λεηλατηθεί. Εχουν αφαιρεθεί 1.040 από τα 1.089 αντικείμενα της μόνιμης συλλογής του, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Μουσείων του υπουργείου Αρχαιοτήτων (MSA) Ahmad Sharaf.

Αρχαία αιγυπτιακά αγάλματα ήταν στο στόχαστρο των ισλαμιστών, σύμφωνα με τον κ. Σαράφ. Τα εκθέματα που λείπουν θα μπουν στην κόκκινη λίστα της UNESCO προκειμένου να μπλοκαριστεί η παράνομη διακίνησή τους στη διεθνή αγορά αρχαιοτήτων. Ο κατάλογος των κλαπέντων θα δοθεί στο γενικό εισαγγελέα, αλλά θα διανεμηθεί και σε όλα τα λιμάνια της Αιγύπτου για να αποφευχθεί η απόπειρα να βγούν από τη χώρα.





Το χρονικό της καταστροφής έχει ως εξής: Διαδηλωτές εισέβαλαν την περασμένη Πέμπτη στο μουσείο μπαίνοντας στον κήπο του. Αφού έριξαν την κεντρική είσοδο του κτηρίου, κατέστρεψαν τις κάμερες επιτήρησης, έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους στις αίθουσες και έκλεψαν σχεδόν τα πάντα. Στο πέρασμά τους πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν από τους εργαζομένους στο μουσείο. Γι' αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θανόντος. «Είναι μια μεγάλη απώλεια και είμαι πραγματικά λυπημένος από ό,τι συνέβη σε ένα τέτοιο μουσείο», είπε ο κ. Ιμπραήμ.

Είχε προηγηθεί το μεγάλο κύμα βίας σε εθνικό επίπεδο με τους 600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου των ισλαμιστών Μοχάμεντ Μόρσι. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν γρήγορα και εκτός Καΐρου και έφθασαν στην πόλη Minya, όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο μουσείο. Ο κ. Ιμπραήμ χαρακτήρισε την επίθεση στο αρχαιολογικό μουσείο ως «αήθη» και επέκρινε τους δράστες που έβαλλαν βάναυσα κατά της «πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους». Επίσης, κάλεσε όλους τους πολίτες της Αιγύπτου να προστατεύσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της πατρίδας τους, καθώς και όλα τα ιστορικά κτήρια.

Εμφαση στα ελληνορωμαϊκά χρόνια

Το ΜΝΜ διαθέτει μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων από ένα ιδιαίτερης σημασίας χρονικό διάστημα της αιγυπτιακής ιστορίας, με έμφαση στα ελληνορωμαϊκά χρόνια και στα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους Τελ ελ Αμάρνα και Ashmounein.





Οι ισλαμιστές του Μόρσι επιτέθηκαν επίσης σε δεκάδες κοπτικές εκκλησίες, σπίτια και επιχειρήσεις που ανήκουν στη χριστιανική μειονότητα. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν σαφώς μια εκστρατεία εκφοβισμού και προειδοποίηση προς τους χριστιανούς εκτός Καΐρου να μην ενδώσουν στον πολιτικό ακτιβισμό. Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων της Αιγύπτου. Τις τελευταίες ημέρες λεηλατήθηκαν και παραδόθηκαν στην πυρά 40 εκκλησίες, ενώ 23 άλλες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παρόλο που η χριστιανική κοινότητα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ, πολλοί υποστηρικτές του Μόρσι πιστεύουν πως οι χριστιανοί διαδραμάτισαν ένα δυσανάλογα μεγάλο ρόλο στις μαζικές συγκεντρώσεις που απαιτούσαν να παραιτηθεί πριν από το πραξικόπημα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου