" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ο Αστεροειδής DA14 '2012 'έρχεται. Η διαφωνία είναι πόσο πρέπει να αγχωθούμε


Πρώτα απ ' όλα, μην φοβάστε. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο αστεροειδής 2012 DA14 θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη, αλλά είναι απίθανο να χτυπήσει τον πλανήτη. Μελλοντικές όμως διελεύσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανθρωπότητα. Είναι αρκετό το γεγονός ότι μερικοί επιστήμονες της NASA συζητούν σχέδια για να εκτρέψουν τον αστεροειδή μακριά από τη Γη.
 
 Τον Φεβρουάριο του 2013, ένας αστεροειδής μεγέθους 150 ποδιών θα περάσει από τη Γη τόσο κοντά, ώστε θα βρεθεί σε τροχιά κατω από τους τεχνητούς δορυφόρους μας.  
Μέρος του επικείμενου συναγερμού είναι το γεγονός ότι αυτό ανακαλύφθηκε μόλις το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Επειδή είναι μόνο μια πρόσφατη ανακάλυψη, φέρεται να υπάρχουν συζητήσεις για το πόσο κοντά θα περάσει το αντικείμενο και τι αντίκτυπο θα έχει πορεία του για τον πλανήτη. 

  Ηδη έχουν εμφανιστεί άρθρα από το περασμένο Σαββατοκύριακο που αφορουν τις επίσημες συζητήσεις της NASA για το πώς θα σώσουν τον πλανήτη. Ένα πιο κινδυνολογικό άρθρο εμφανίστηκε στην RT. Το άρθρο περιλαμβάνει ομιλίες οπου επισημάνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για να κατασκευάσουμε ένα διαστημόπλοιο για να σώσουμε τη Γη, και ότι θα πρέπει να εκτοξεύσουμε χρωστικές ουσίες στον αστεροειδή…. 
  ''Οι χρωστικές ουσίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα του αστεροειδή να αντανακλά το φως του ήλιου, αλλάζοντας τη θερμοκρασία του και την περιστροφή του. Ο αστεροειδής θα μπορούσε να εκτροχιαστεί, αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να προβει ακόμα πιο επικίνδυνο όταν επανέλθει το 2056'', ειπε ο Aleksandr Devaytkin ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Pulkovo στη Ρωσια
 
  Το άρθρο της RT συνεχίζει λέγοντας ότι "Ο ειδικός της NASA Δρ David Dunham είπε στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας στο τμήμα της Ηλεκτρονικής Μαθηματικών, ότι υπάρχει πιθανότητα ο αστεροειδής να συγκρουστεί με τη Γη, αλλά απαιτούνται περαιτέρω υπολογισμοί για να εκτιμηθεί η εν δυνάμει απειλή. Το βαρυτικό πεδίο της Γης θα αλλάξει την πορεία του αστεροειδή σημαντικά. Χρειάζονται επιπλέον υπολογισμοί για να εκτιμηθεί η απειλή της σύγκρουσης", δήλωσε ο Δρ Dunham, σύμφωνα με το RT. ''Ο αστεροειδής μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση αυτή, το μεγαλύτερο μέρος του δεν θα φτάσει ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη. " 
 
  Το άρθρου της RT ειχε αρχικά αρκετά τρομακτικό τόνο. Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση, τροποποιήθηκε για να αφαιρεθούν μερικά από τα πιο ανησυχητικά κομματια. Στο blog ‘Bad Astronomy’ του Discover Magazine απάντησαν με ένα δικο τους άρθρο. Αντιμετώπισαν τον τρομακτικό τονο του άρθρου της RT ως εξης: 
"Όχι, ο αστεροειδής 2012 DA14 δεν θα μας χτυπήσει το επόμενο έτος. Τον επόμενο χρόνο, στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ο DA14 θα προσεγγίσει τη Γη. Θα περάσει σε απόσταση περίπου 27.000 χιλιομέτρων - αλλά και κάτω από πολλούς τεχνητούς δορυφόρους μας- Αυτό είναι το πιο κοντινό πέρασμα ενός αξιοπρεπούς μεγέθους αστεροειδούς που έχουμε δει ποτέ. Ωστόσο, ας είναι και πάλι σαφεις: Θα αστοχήσει. Σε αστρονομικούς όρους, 27.000 χιλιόμετρα είναι αρκετά κοντά, αλλά σε ανθρώπινους όρους, είναι αστοχία. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουμε δει πολλές ιστοσελίδες με σχετικά έγγραφα γι΄ αυτόν τον αστεροειδής. Για παράδειγμα, η rt.com έχει ένα πολύ συγκεχυμένο άρθρο για τον DA14 ,όπου ισχυρίζονται ότι κατά κάποιο τρόπο θα μας χτυπήσει αλλά παράλληλα θα αστοχήσει...''
 
  Τα τελευταία χρόνια προβλέπουν την Ημέρας της Κρίσεως την μια μετά την άλλη. Κατά τα λεγόμενα, η ιστορία δείχνει τις επιπτώσεις από το διάστημα που έχουν συμβεί και θα συμβούν. Ακόμα και το άρθρο του ‘Bad Astronomy’ παραδέχεται ότι οι μελλοντικές διελεύσεις του αστεροειδή 2012 DA14 θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Γη. Παρόλα αυτά, σχεδιάζει να αποτρέψει ότι μια τέτοια πρόσκρουση είναι επιτακτική. 
Η ιστοσελίδα JPL παραθέτει το επόμενο πέρασμα κοντά τον Φεβρουάριο του 2020. Έχουμε λίγο χρόνο - λιγότερο από μια δεκαετία – όποτε θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου