" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ψάχνουν και δεν βρίσκουν υποψηφίους στο ΠΑΣΟΚ


«Ερημικό τοπίο. Η κατάσταση είναι τραγική». Η φράση αυτή ανήκει σε στέλεχος της επιτροπής ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ που τις τελευταίες ημέρες ζει λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια, τα τηλεφωνήματα και τις επαφές που γίνονται προκειμένου να γεμίσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα.
Σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που εκπέμπει επισήμως η Ιπποκράτους, το στέλεχος αυτό (που αποτελεί και θερμό υποστηρικτή του νέου προέδρου Ευ. Βενιζέλου) προβλέπει με βεβαιότητα, όπως λέει στον Τύπο της Κυριακής, ότι ο στόχος της ανανέωσης κατά 60% στα ψηφοδέλτια όλης της χώρας δείχνει αυτή τη στιγμή ανέφικτος και πως ο ίδιος θα είναι ικανοποιημένος αν στο τέλος της διαδικασίας το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή!
Είναι μάλιστα εντυπωσιακά τα όσα λέει για τον Βασίλη Γερανίδη, τον έμπειρο βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης που έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και ο κ. Βενιζέλος τον έχει τοποθετήσει επικεφαλής στην επιτροπή ψηφοδελτίων:
«Ο Γερανίδης, που έχει μεγάλη εμπειρία και είναι γενικά ψύχραιμος, έχει τρελαθεί. Είχε εικόνα του αρνητικού για εμάς κλίματος και της διάλυσης του κομματικού μηχανισμού αλλά αυτά που συναντά κάθε μέρα δεν μπορεί να τα πιστέψει…».
Στην Ιπποκράτους, εκεί που πριν από μερικές ημέρες εύχονταν να υπάρξουν αποχωρήσεις της λεγόμενης παλαιάς φρουράς, εκτιμώντας ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο σε νέους υποψηφίους αλλά και θα «αποπαπανδρεοποιήσει» την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και το κόμμα, τώρα έχουν αρχίσει και ανησυχούν αφού κάθε ημέρα και ένας «παλιός» ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
«Η αποχώρηση των βουλευτών, και μάλιστα των έμπειρων, εκλαμβάνεται από πρόσωπα που θα ήθελαν να συμμετάσχουν ως νέοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια ως προμήνυμα ήττας. Είναι που είναι το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ κακό, χαμένοι για χαμένοι πάμε, σου λένε, άμα φεύγουν τα θηρία. Πού να πάω και εγώ να μπλεχτώ», συνεχίζει την εκμυστήρευσή του στον Τύπο της Κυριακής το μέλος της επιτροπής ψηφοδελτίων που δεν κρύβει την απογοήτευσή του.
Η αλήθεια όμως είναι ότι από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ δεν αποχωρούν μόνο οι παλιές καραβάνες. Στα ονόματα του Θεόδωρου Πάγκαλου, του Θανάση Τσούρα, του Βαγγέλη Αργύρη, του Βασίλη Γερανίδη, του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του Στέφανου Τζουμάκα, που είτε έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι είτε οι πληροφορίες τούς θέλουν να το έχουν αποφασίσει αλλά ακόμα να μην το έχουν ανακοινώσει, ήδη συζητείται ότι τις επόμενες μέρες στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν στελέχη όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Γείτονας και ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Κομματικές πηγές επιμένουν ότι ο κ. Χυτήρης έχει διαμηνύσει στους αρμοδίους στην Ιπποκράτους ότι εάν είναι υποψήφια η Μιλένα Αποστολάκη (που μετά το προσκλητήριο Βενιζέλου όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών) τότε εκείνος θα ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος, ενώ ερωτηματικό ως την τελευταία στιγμή θα είναι η στάση του Απόστολου Κακλαμάνη. Αποχωρούν όμως και βουλευτές που δεν αποτελούν τα λεγόμενα μετόπισθεν, όπως ο Ντίνος Ρόβλιας, η Σούλα Μερεντίτη, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Χρήστος Χάιδος, ο Σπύρος Κουβέλης, ενώ και αυτός ο κατάλογος θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιπποκράτους δέχθηκαν με ανακούφιση την απόφαση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να επιστρέψει και να είναι υποψήφια στη Β’ Αθήνας μετά τη συνάντησή της με τον Ευ. Βενιζέλο και το προσκλητήριο που απηύθυνε προς όλους τους διαγραφέντες, όταν οι ίδιοι άνθρωποι τις πρώτες ημέρες της εγκατάστασης του κ. Βενιζέλου και του επιτελείου του στην Ιπποκράτους, συζητώντας για το ενδεχόμενο να μην είναι στα ψηφοδέλτια πρόσωπα όπως η «παπανδρεϊκή» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκαναν λόγο, τότε, για θετική εξέλιξη.
Ακόμα όμως πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας: Η Β’ Αθηνών, η οποία θα πρέπει να έχει στο ψηφοδέλτιο 47 υποψηφίους. «Με αυτούς που φεύγουν και αυτούς που σίγουρα υπολογίζουμε, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε 25!», επισημαίνεται.
Ο κ. Βενιζέλος και η εκλογική επιτροπή έχουν δεσμευτεί ότι έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα είναι έτοιμα προς ανακοίνωση σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, με την εξαίρεση των περιφερειών στο Λεκανοπέδιο και ίσως των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης που με ακρίβεια περιγράψαμε, και αυτός ο στόχος θεωρείται ανέφικτος. Το θρίλερ της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία ημέρα και γι’ αυτήν την κατάσταση είναι ενήμερα και όλα τα κορυφαία στελέχη που έχουν κληθεί να εξαντλήσουν τα περιθώρια επιρροής που έχουν στις περιφέρειές τους προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στα ψηφοδέλτια, όταν ακόμα και στις πιο σκληρές εποχές για το ΠΑΣΟΚ (στις εκλογές του 1989 ή του 2004) τέτοιο πρόβλημα δεν είχε να αντιμετωπίσει η ηγεσία του κόμματος.
  
Γιάννης Καμπουράκης στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου