" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.



Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843
, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε: Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.
(Μας θυμίζει τίποτα;)
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του... ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)
Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να ...συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά.
(Βρε κοίτα κάτι συμπτώσεις...)Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (απ νάτο!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Αυτό σίγουρα κάτι μας θυμίζει;)
Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται.
(Ε όχι, δεν γίνεται, πλάκα μας κάνουν...)Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας, είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού που τα κατέγραψε:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
(όπα...)
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (αμάν...)
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
(και όχι τα βουνά...).
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. (από τότε έ...)
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου
.(ΦΠΑ δεν είχε τότε...)
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έλα...)
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
(είχε ο Λοβέρδος προ-προπάππου τότε;)
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. (πιθανόν να έφερναν ξένους...)
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
(ε, όχι, αυτό όχι...) 
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. (ερχόμαστε δεύτεροι...)
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
(αθάνατη Ελλάδα...)

(Είναι να τρελλαίνεσαι, είναι δυνατόν να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο, μια που δεν είχαν άλλες ιδέες;)
Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; για ποιούς; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ:
Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλήρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη, το 1893.
Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.
Μήπως πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι εντός και εκτός αρμόδιοι, τι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με το τωρινό μνημόνιο...
Έτσι για να ταιριάξει κι' αυτό με το τότε...
   


 Πηγή : ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ



 F.Times: "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ούτε υποψηφίους δεν βρίσκουν - Θα ηττηθούν ιστορικά"


To τέλος της μεταπολίτευσης και των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του τόπου από το 1974 προαναγγέλλει ως αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών με άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Στο άρθρο διεκτραγωδείται η παρούσα κατάσταση σε επίπεδο εκλογικής επιρροής των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, τα οποία όπως σημειώνει η εφημερίδα «Δεν μπορούν ούτε υποψηφίους για να κλείσουν για τις λίστες τους, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τους υπέρ των Μνημονίων»
«Η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που και τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό της κεντροδεξιάς και αυτό της κεντροαριστεράς, αντιμετωπίζουν προβλήματα να βρουν υποψηφίους για τις εκλογές.
Οι πολιτικοί αντιμετωπίζονται ως κλέφτες και προδότες γεγονός που αντικατοπτρίζει το κοινό αίσθημα πως οι δικές τους πράξεις οδήγησαν στην οικονομική κρίση και κατάρρευση της χώρας. Παλαιό στέλεχος της ΝΔ αναφέρει ανώνυμα, ότι δεξαμενή υποψηφίων βουλευτών έχει εξαντληθεί και για τα δύο κόμματα – ειδικά στην επαρχία.
Τόσο επαγγελματίες, όσο και παλαιοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρίπτουν προτάσεις να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί ότι όλο και λιγότεροι είναι οι πρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι».
Την ίδια στιγμή οι Financial Times «βλέπουν» τον Π.Καμμένο να φτάνει μέχρι και στο 10% των ψήφων!
Το πλέον εντυπωσιακό στο άρθρο είναι η πρόβλεψη ότι και τα δύο κόμματα πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το 40% των ψήφων, ενώ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένα αν συγκεντρώσουν συνολικά 135 βουλευτές στη νέα Βουλή!
Παρ’όλα αυτά – σημειώνει το άρθρο – οι δανειστές της Ελλάδας προσβλέπουν στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Περιμένουν να ανανεώσουν την συμμαχία τους μετά τις εκλογές ώστε να εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα του Μνημονίου και να πληρωθούν κανονικά τα χρέη και οι τόκοι των νέων και παλαιών δανείων.
Ωστόσο, σημειώνει ότι ο μεν Ε.Βενιζέλος είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδίσει τους δυσαρεστημένους σοσιαλιστές και να αποσπάσει υποστήριξη από αυτό που στην ελληνική πολιτική σκηνή καλείται ως «κέντρο» ενώ η ΝΔ έχει χτυπηθεί σκληρά από την κίνηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος μπορεί να συγκεντρώσει ως και το 10% των ψήφων. 
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω τα δύο κόμματα να απειλούνται να γνωρίσουν μία ιστορικά καθοριστική ήττα!
«Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να καταλάβουν το 45% των εδρών στη Βουλή», δηλαδή 135 έδρες, καταλήγει το άρθρο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου