" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Tα παιδία παίζει


Σε ενέργειες εντυπωσιασμού και σε επικοινωνιακά τρικ χαμηλού επιπέδου αναλώνονται από νωρίς το μεσημέρι οι αρχηγοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας. 

 Ως φαίνεται και σε αντίθεση με αυτό που και οι δύο επισημαίνουν, πως δηλαδή η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, με τακτικισμούς, προσπαθούν να δείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι. Η εικόνα αυτή, απογοητευτική για τους πολίτες, έχει εκνευρίσει αφάνταστα και τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Με απειλητικές παρεμβάσεις και άκομψη ορολογία, ο κ. Όλι Ρεν, ο γραμματέας τους Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Έλμαρ Μπροκ, και η διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιούν πως δεν πρέπει να ανοίξουν τη Δευτέρα οι ασιατικές και ευρωπαϊκές χρηματαγορές χωρίς μία θετική εξέλιξη στην Αθήνα.

 Το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε στις 18:35 το απόγευμα. Κατά τη διάρκειά του συζητήθηκε το πλαίσιο «Βενιζέλου» των επτά σημείων, στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λαμβάνοντας την ομόφωνη στήριξη των υπουργών.

Μεταξύ των επτά σημείων που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι η άμεση εκταμίευση της 6ης δόσης, η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού πριν από το τέλος του 2011 και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων μετά το «κούρεμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την πρόθεσή του να μην είναι εκείνος πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση σωτηρίας και πρόσθεσε ότι όποιος πρωθυπουργός επιλεγεί πρέπει να έχει τα εχέγγυα εκπροσώπησης στο εξωτερικό.

Η συνάντηση

Εγγλέζοι στο ραντεβού τους, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενοι από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο, Νίκο Ζιώγα και Γιάννη Μιχελάκη, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η συνάντηση αυτή γίνεται στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πριν φτάσει ο κ. Παπούλιας στην αίθουσα, οι δύο αρχηγοί συνομίλησαν μόνοι τους, όρθιοι, επί δύο λεπτά.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Παπανδρέου οδεύει προς παραίτηση ή προς μια ρητή σχετική διαβεβαίωση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικά τα επτά σημεία:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης:

α. Το ECOFIN στη μεθαυριανή συνεδρίασή του (8/11) αποφασίζει την εκταμίευση με βάση την απόφαση του Eurogroup της 21/10 που ενσωματώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σύνθεση Ευρωζώνης) της 26/10.

β. Πριν από την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου (ΜoU/MEFP).

γ. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την τρόικα, την Ευρ. Επιτροπή και το Δ.Σ. του Δ.Ν.Τ. που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά (πιθανόν στις 21/11).

δ. Όλες οι διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρ. Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και η πράξη εκταμίευσης να έχει συντελεστεί πριν από τις 15/12, σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα:

α. Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημoνίου (MoU/MEFP) που δεν θα απέχει πολύ από το περιεχόμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου

β. Η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ EFSF/ Ελλάδος και η νέα απόφαση του Δ.Ν.Τ. για τη δική του συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο (MoU/MEFP) και στο αναθεωρημένο ΜΠΔΣ και θα τα ενσωματώνουν

γ. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών

δ. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη- μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο

ε. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις

3. Κατάθεση (πριν από τις 20/11) και ψήφιση (πριν από τις 31/12) του προϋπολογισμού του 2012

4. Ολοκλήρωσης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI)

α. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αρχές Ιανουαρίου 2012

β. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις ευρώ για την εφαρμογή του PSI, αρχές Ιανουαρίου 2012

γ. Διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου 2012

δ. Διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ, και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων

ε. Συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων

7. Εκταμίευση αʼ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδος (επιπλέον 20 δις ευρώ), πριν από το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου