" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη το κρισιμότερο υπουργικό συμβούλιο - Δηλώνει αποφασισμένος για το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός

- Ανοικτή διαφοροποίηση Βενιζέλου - Λοβέρδου
- Ανεξάρτητη η Αποστολάκη - Β.Παπανδρέου, Εύα Καϊλή, Χ. Κεφαλίδου, Τ. Αντωνίου και Κ. Μπατζελή ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και λένε όχι στο δημοψήφισμα
- ΟΛΑ τα σενάρια για τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις
- Αναμένεται νέα παρέμβαση των τριών (Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση)
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ηρεμία πριν την καταιγίδα ή μια ιδιότυπη εκεχειρία; Λίγο πριν την έναρξη του πιο κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου αυτής της κυβέρνησης όλα έχουν κοπάσει. Στάση αναμονής ενόψει του ταξιδιού Παπανδρέου αύριο στις Κάννες;

Τελευταία εξέλιξη και όχι με την μορφή δήλωσης αλλά διαρροής είναι η διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου από την απόφαση του πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα. Οπως και η επιστολή της βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου η οποία λέει όχι στο δημοψήφισμα και ναι σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Τόνια Αντωνίου, η οποία τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος και δήλωσε πως η μοναδική λύση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ενώ λίγο αργότερα και η κα Μπατζελή δήλωσε κατά του δημοψηφίσματος και υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Είχε προηγηθεί πάλι μέσω κύκλων η διαφοροποίηση Βενιζέλου, αλλά και η ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη και τα αιτήματα της Βάσως Παπανδρέου και της Εύας Καϊλή να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στην δημιουργία κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

Η Βάσω Παπανδρέου, ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θέση αυτή της Βάσως Παπανδρέου σημαίνει ότι αν φτάσουμε στην Παρασκευή η ίδια δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Λίγο μετά τις 3 και η Εύα Καϊλή ζήτησε με επιστολή της όπως και η κα Παπανδρέου κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα ζητώντας η κυβέρνηση αυτή να έχει άλλον πρωθυπουργό. Μάλιστα είπε ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά της δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Δηλαδή μένουμε στους 151ναν βουλευτές.
Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα που θα οδηγηθούμε. Σε μια κυβέρνηση η οποία χάνει την πλειοψηφία και παραιτείται προκηρύσσοντας εκλογές; Ή σε μια κυβέρνηση η οποία χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκαλείται η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται νέος πρωθυπουργός;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ


Εντυπωσιακό, αν όχι άξιον απορίας, είναι ότι ενώ άλλα ήταν γνωστά μέχρι αργά χθες το βράδυ, τώρα, πηγές από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ανέφεραν, ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνον για την πρόταση περί ανανέωσης της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από τη Βουλή, αλλά όχι για το δημοψήφισμα.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητούν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

Το χρονικό


Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι ανεξαρτοποιείται γιατί διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Δήλωσε ωστόσο, ότι θα παραμείνει βουλευτής τιμώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Λίγη ώρα αργότερα η Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε: "Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον Προεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η επιστολή Αποστολάκη

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, υποστηρίζει ότι "είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης".

Σε δισέλιδη επιστολή της, η κ. Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι "είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες".

"Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών", αναφέρει η κ. Αποστολάκη και συμπληρώνει: "Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας".

Πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα παραιτηθούν και άλλοι βουλευτές, ενώ πολλά αποφασίσθηκαν λένε οι πληροφορίες σε δείπνο που έγινε σε σπίτι βουλευτή που ανήκει στους διαφωνούντες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου