" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σε εκλογές η Ιρλανδία, μετά τον προϋπολογισμό


Τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, στις αρχές του νέου έτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.
«Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού με την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσω στη διάλυση του κοινοβουλίου για να επιτρέψω στους ανθρώπους να αποφασίσουν σε ποιον θέλουν να εμπιστευθούν την ευθύνη της διακυβέρνησης (της χώρας) στη δύσκολη εποχή που έρχεται».
Οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για να παραιτηθεί έχουν ενταθεί, με αφορμή τους χειρισμούς του στην κρίση που διέρχεται η χώρα και την απόφαση για υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ - ΕΕ.
Τα νομοσχέδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 θα είναι έτοιμα μέχρι τον Φεβρουάριο, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Μπράιαν Κάουεν, δήλωση που αφήνει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιανουάριο, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι του στην κυβέρνηση.
Ο Κόουεν επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ψηφοφορία για την επικύρωσή του αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
«Το συμφέρον των ψηφοφόρων και ολόκληρου του λαού μας δεν θα εξυπηρετηθεί από καθυστερήσεις (...) στα στάδια που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών μας», υπογράμμισε ο Κόουεν.
«Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάγκη να υπηρετήσεις το εθνικό συμφέρον ξεπερνά κάθε άλλη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση», δήλωσε ο Κόουεν στη συνέντευξη Τύπου.
Δεν επιταχύνει τη διαδικασία παρουσίασης του προϋπολογισμού
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπράιαν Κάουεν, αρνήθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2011, που έχει προγραμματισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Fine Gael, Έντα Κένι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κάουεν να επιταχύνει τη διαδικασία και να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα.
Ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να τον καταψηφίσουν. Ωστόσο από την έγκριση του προϋπολογισμού εξαρτάται και η εξασφάλιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Αντιδράσεις
H Ολίβια Μίτσελ, εκπρόσωπος Τύπου του Φάιν Γκέιλ, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επέκρινε την απόφαση του Ιρλανδού πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί από μία κυβέρνηση στην οποία ο ιρλανδικός λαός δεν έχει «απολύτως καμία εμπιστοσύνη».
Η κυβερνητική συμμαχία του Κόουεν βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης, εν μέσω κλίματος λαϊκής οργής λόγω της υπαγωγής της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ, καθώς οι Πράσινοι, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ζήτησαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχασε επίσης την υποστήριξη δύο ανεξάρτητων βουλευτών, από τους οποίους εξαρτάται για να εξασφαλίζει την έγκριση νομοσχεδίων στην κάτω Βουλή, ενώ παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με στελέχη του κόμματός του, που ζήτησαν την παραίτησή του.
Πρόταση μομφής κατά Κόουεν
Το ιρλανδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν. «Η βουλή αυτή θα έπρεπε να είχε διαλυθεί από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ. Ο Μπράιαν Κόουεν δεν έχει πλέον πλειοψηφία στη βουλή. Θα πρέπει τώρα να θέσει το θέμα και να επιτρέψει μια ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τέσσερις βουλευτές του Σιν Φέιν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σιν Φέιν.
Ο Κόουεν αντιστάθηκε χθες σε αιτήματα για άμεση διεξαγωγή εκλογών και δήλωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις αρχές της επόμενης χρονιάς αφού περάσει από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός.
Ευρωπαϊκές πιέσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε σήμερα πιέσεις στην Ιρλανδία να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για να ανοίξει ο δρόμος για το σχέδιο διάσωσης της χώρας, εν μέσω των ανησυχιών ότι η πολιτική κρίση μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες υιοθέτησής τους.
Σε αντάλλαγμα για το δάνειο των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα τετραετές σχέδιο λιτότητας αύριο και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το 2011 στις 7 Δεκεμβρίου.
«Είναι πολύ σημαντικό ο προϋπολογισμός αυτός να περάσει στο κοινοβούλιο. Είναι ένα βασικό στοιχείο στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης» με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν.
Ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η προοπτική της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή των ιρλανδών πολιτικών από την ανάγκη που υπάρχει για δημοσιονομική σταθεροποίηση. «Κάθε μέρα που περνάει έχει αντίκτυπο στην ιρλανδική οικονομία, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτά τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου