" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Στη φυλακή Κινέζος υπερασπιστής των θυμάτων του σκανδάλου γάλακτος

Κινέζος ακτιβιστής που προώθησε εκστρατεία για την αποζημίωση θυμάτων μολυσμένου γάλατος σε σκάνδαλο του 2008, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών για “πρόκληση κοινωνικής διαταραχής”



O Ζάο Λιανάι δημιούργησε μια ιστοσελίδα που παρείχε πληροφορίες στους γονείς αφού αποκαλύφθηκε ότι γάλα ήταν μολυσμένο με μελαμίνη. Το παιδί του ήταν μεταξύ των 300.000 που εμφάνισαν προβλήματα υγείας από το γάλα.
"Είναι πολύ σκληρή η καταδίκη", δήλωσε ο δικηγόρος του Ζάο, Λι Φάνγκπινγκ στο πρακτορείο Associated Press. "Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείτε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ό,τι θα έκανε κάθε πολίτης για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του", πρόσθεσε ο ίδιος.
Η σύζυγος του Ζάο χαρακτήρισε την ποινή απαράδεκτη και δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι θα ασκήσει έφεση. Ο Ζάο Λιανάι είχε στο παρελθόν εργαστεί στις αρμόδιες αρχές για την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων.
 
Το σκάνδαλο

Η μελαμίνη χρησιμοποιείται κανονικά στα πλαστικά, τα λιπάσματα και το σκυρόδεμα.  Όταν προστίθεται σε προϊόντα τροφίμων τα κάνει να εμφανίζουν στους ελέγχους υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης αλλά προκαλεί πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια.
Το 2008 η ουσία εντοπίστηκε σε προϊόντα 22 κινεζικών εταιρειών γαλακτοκομικών. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι καταδικάστηκαν για το ρόλο τους στο σκάνδαλο και τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο.


Από : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου