" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η επιμήκυνση του δανείου,το πολυετές μνημόνιο...

Τη δέσμευση ότι η επιμήκυνση του δανείου δεν θα συνοδεύεται από παράταση του Μνημονίου μετά το 2013 ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε άτυπη ενημέρωση που έκανε για τη συμφωνία για τα αποτελέσματα του Εurogroup. 
 Όπως είπε μετά τον Μάιο του 2013 κι εφ' όσον η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους θα υπάρχει επιτήρηση μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά στο πλαίσιο του αυστηρότερου μηχανισμού εποπτείας που τώρα αποφασίζεται. Στόχος, να συνεχιστεί η μείωση του χρέους με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4%, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ήδη η κυβέρνηση. 
  Το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την ελληνική οικονομία συντάσσοντας περιοδικές εκθέσεις όπως πράττει για όλα τα κράτη τα οποία δανείζει.
Όλα αυτά, υπό το σημερινό σχεδιασμό που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή της επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου η οποία όπως εκτίμησε θα βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό χωρίς τη σύναψη πρόσθετου δανείου ή άλλη παρέμβαση στο ύψος του χρέους.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί κατά γράμμα το Μνημόνιο τους επόμενους μήνες έως και ειδικά το πρώτο δίμηνο του 2011, διότι τότε τα κοινοβούλια των κρατών μελών θα ψηφίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου (μαζί με του ιρλανδικού).
Όπως διευκρίνισε πολλοί από τους όρους τελούν υπό διαπραγμάτευση:
1. Δεν έχει αποφασιστεί εάν η παράταση θα αφορά όλο το δάνειο 110 δισ. ευρώ ή μόνο τις δόσεις που απομένουν. Στη δεύτερη περίπτωση σκοπός του υπουργού Οικονομικών είναι η δ' δόση του δανείου, που θα αποταμιευθεί το Μάρτιο του 2011 και ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.
 Σημειώνεται ότι με το καθεστώς επιμήκυνσης οι δόσεις θα αποπληρώνονται έως τα έτη 2021-2024 ανάλογα με το τρίμηνο κατά το οποίο ξεκίνησε η εκταμίευση του ποσού (2010-2013).
2. Δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του επιτοκίου. Αν η κυβέρνηση επιλέξει να μεταβεί σε καθεστώς σταθερού επιτοκίου υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν 5,5%, ενώ για την Ιρλανδία συμφωνήθηκε επιτόκιο 5,8%. 

Από : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου