" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο δανισμός της Ιρλανδίας

Ο ιρλανδικός Τύπος χαρακτηρίζει υπερβολικά απαιτητικό και επώδυνο το πρόγραμμα παροχής διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, καταδικάζοντας ιδιαίτερα την άντληση πόρων από το ταμείο συντάξεων, η οποία ισοδυναμεί με "ξεπούλημα" της χώρας.

"Στον υπόνομο" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Irish Daily Mail. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας", το ιρλανδικό ταμπλόιντ καταγγέλλει τη συμβολή που το Δουβλίνο πρέπει να έχει στο πακέτο στήριξης, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο Συντάξεων. "Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει", γράφει η εφημερίδα.
"Κατέκλεψαν το ταμείο συντάξεων για να βοηθήσουν τους φίλους τους, τους πλούσιους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση ξεπούλησε κυριολεκτικά τη χώρα", γράφει η Irish Daily Mirror.
Το σχέδιο "μάς καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος", γράφει η Irish Sun θεωρώντας εξαιρετικά υψηλό το επιτόκιο του 5,8%, το οποίο είναι υψηλότερο και από αυτό που ζητήθηκε από την Ελλάδα στο δικό της πρόγραμμα διάσωσης (5,2%). 

"Ονειρεύεστε εάν νομίζετε ότι οι Ιρλανδοί μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον λογαριασμό. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατήσουν το βάρος στους ώμους τους , ενώ οι κάτοχοι ομολόγων παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι σκάνδαλο, απόλυτο σκάνδαλο".
"Η Ιρλανδία παράλυτη από τα επιτόκια των 10 δισεκατομμυρίων ετησίως", είναι ο τίτλος της Irish Examiner. "Αντί να σώσει το κράτος, (το διεθνές σχέδιο) μπορεί να το καταστρέψει".
Η Irish Independent χαρακτηρίζει επίσης "απογοητευτικό" το επιτόκιο, αλλά θεωρεί ότι "με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Ιρλανδοί πρέπει να βρουν τον τρόπο για να πληρώσουν και ότι το σχέδιο πρέπει να λειτουργήσει".
"Η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο συντάξεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις συντάξεις του δημοσίου τομέα", παραδέχεται η Irish Times αλλά το σχέδιο είναι "ουσιαστικής σημασίας". Θα είναι "δύσκολο για πολλούς να το καταπιούν, αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία".


Από : Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου