Το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή της χορήγησης συμπληρωματικού πόσου άνοιξε σήμερα η Τρόικα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που είχαν με την ελληνική Κυβέρνηση ενόψει της καταβολής της γ' δόσης του δανείου. Οι κ.κ. Τόμσεν, Ντερούς και Μαζούχ υπογράμμισαν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης εξελίσσεται καλά σε γενικές γραμμές. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται, ωστόσο επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία και στις ΔΕΚΟ ,καθώς και στον τομέα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Ειδικά για τους τομείς των ΔΕΚΟ και της Υγείας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι θα περιμένουν τις συγκεκριμένες προτάσεις της Κυβέρνησης έως το Μάρτιο.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με μετατάξεις, εθελούσιες αποχωρήσεις ή εφαρμογή του κανόνα «5 προς 1» στις προσλήψεις, και όχι με απολύσεις. Σημείωσαν εξάλλου ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν ή να κλείσουν δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες που έχουν χάσει τον κοινωνικό τους σκοπό.
Η ελληνική Κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητες της τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με στόχο την περιστολή της σπατάλης και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται "Καλλικράτης " και στο Δημόσιο με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής προνοιας.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, όπως ανέφεραν και επισημαίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη, από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την Κυβέρνηση.
Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:
- Δαπάνες υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
- Δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο.
- Φορολογική διοίκηση, η οποία θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.
Το κλιμάκιο της Τρόικας έδωσε περαιτέρω έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι που αποτυπώνεται και στο ανακοινωθέν, με τα συμπεράσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στην χώρα μας.
«Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.
Παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα σε τομείς μεταρρυθμίσεων, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή.
Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια δυναμική και εξαγωγική οικονομία, απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση, προκειμένου να ξεπεραστούν εδραιωμένα συμφέροντα. Η τωρινή πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις επόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:
- Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας
- Άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα
- Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά».
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και επικεφαλής της αποστολής, Πολ Τόμσεν, στη επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων του ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο, για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, θα υπάρχουν περισσότερα και πιο συγκεκριμένα ανακοινώσιμα συμπεράσματα, για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
O κ. Τόμσεν, επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πέρα από το ότι προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, είναι απαραίτητες προκειμένου η προσαρμογή αυτή να είναι βιώσιμη και η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμη βάση.
Προσφυγές στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθούν μετά το μεσημέρι προσφυγές επαγγελματικών κι επιστημονικών φορέων καθώς και πολιτών, που ζητούν να ακυρωθεί το Μνημόνιο ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Οι δύο Σύμβουλοι Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου θα εισηγηθούν να απορριφθούν οι προσφυγές και θα τονίσουν ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους είναι νόμιμες, συνταγματικές και επιβεβλημένες για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου