Γράφει ὁ Leo Hohmann
Ο Joe Kent, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, παραιτήθηκε την Τρίτη λόγω διαφωνιών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν, καθιστώντας τον τον πρώτο ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ που παραιτείται από μια στρατιωτική επιχείρηση που φαίνεται να έχει βγει εκτός ελέγχου και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο.
Ο Kent είναι ένας βετεράνος με πολλά παράσημα στο ενεργητικό του και ένθερμος υποστηρικτής της ατζέντας « Πρώτα η Αμερική». Η σύζυγός του, Shannon, επίσης μέλος του αμερικανικού στρατού, σκοτώθηκε στη Συρία το 2019 «σε έναν πόλεμο που κατασκεύασε το Ισραήλ», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του.
Πρόκειται, λοιπόν, για έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά το κόστος της διεξαγωγής ενός πολέμου με ψευδείς προφάσεις, ισχυριζόμενος ότι συμβαίνει για έναν λόγο ενώ σαφώς συνδέεται με έναν άλλο. Ο πρώην Πρασινοσκούφης και Στρατιωτικός Δακτύλιος είδε 11 αποστολές ως βετεράνος μάχης και αργότερα έθεσε υποψηφιότητα ανεπιτυχώς για το Κογκρέσο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Έχει επίσης υπηρετήσει ως αναλυτής της CIA.
Χαρακτήρισε την έναρξη του πολέμου στο Ιράν ως ένα σοβαρό λάθος του Προέδρου Τραμπ.
Η παραίτηση του Kent είναι η πρώτη ένδειξη ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων του Τραμπ είναι διχασμένη σχετικά με το ζήτημα της διεξαγωγής πολέμου στο Ιράν. Ίσως η Tulsi Gabbard να είναι η επόμενη σύμβουλος του Τραμπ που θα ακολουθήσει το παράδειγμά του και θα παραιτηθεί αντί να προσποιείται ότι υποστηρίζει έναν πόλεμο για τον οποίο δεν είναι πεπεισμένη ότι αξίζει το κόστος.
Ο Kent δήλωσε ότι δεν μπορούσε «με ήσυχη τη συνείδησή του» να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του ενώ οι ΗΠΑ διεξάγουν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, έναν πόλεμο που, όπως είπε, δεν συμβαδίζει με την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου Τραμπ.
«Το Ιράν δεν αποτελούσε καμία άμεση απειλή για το έθνος μας και είναι σαφές ότι ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο λόγω πιέσεων από το Ισραήλ και το ισχυρό αμερικανικό λόμπι του», έγραψε ο Kent στην επιστολή παραίτησής του.
Ο Τραμπ, φυσικά, είπε ακριβώς το αντίθετο όταν ξεκίνησε τον πόλεμο πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Ο Τραμπ επισήμανε «άμεσες απειλές» που, όπως είπε, θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα, τις βάσεις στο εξωτερικό και τους συμμάχους τους.
«Για αυτούς τους λόγους, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών αναλαμβάνει μια μαζική και συνεχή επιχείρηση για να αποτρέψει αυτή την πολύ μοχθηρή, ριζοσπαστική δικτατορία από το να απειλήσει την Αμερική και τα βασικά μας συμφέροντα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Τραμπ στην αρχή του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο Kent είπε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αξίες για τις οποίες ο Τραμπ υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του το 2016, το 2020 και το 2024, δηλώνοντας:
«Μέχρι τον Ιούνιο του 2025, καταλάβατε ότι οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή ήταν μια παγίδα που λήστεψε την Αμερική από τις πολύτιμες ζωές των πατριωτών μας και εξάντλησε τον πλούτο και την ευημερία του έθνους μας».
Ο Kent είπε κατά την πρώτη θητεία του προέδρου ότι ο Τραμπ «καταλάβαινε καλύτερα από οποιονδήποτε σύγχρονο πρόεδρο» πώς να «εφαρμόσει αποφασιστικά τη στρατιωτική ισχύ χωρίς να μας παρασύρει σε ατελείωτους πολέμους».
Αλλά το γεγονός ότι ο Τραμπ μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση και υπάρχει μια σαφής ένδειξη ότι έκανε συμφωνίες με δισεκατομμυριούχους δωρητές που εκπροσωπούν την πιο ριζοσπαστική νεοσυντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους δωρητές του Τραμπ ήταν προηγουμένως Δημοκρατικοί. Άλλαξαν στρατόπεδο επειδή είδαν μια ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που ήταν τόσο απεγνωσμένος να κερδίσει την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, που ήταν πρόθυμος να συμφωνήσει σε μερικές από τις πιο εξωφρενικές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ποτέ οποιοσδήποτε πρόεδρος. Θα έκανε το αδιανόητο, ακόμη και να εισβάλει σε μια χώρα 92 εκατομμυρίων με έναν πολιτισμό 5.000 ετών που έχει ιστορία να χρησιμεύει ως νεκροταφείο αυτοκρατοριών που εισβάλλουν από τη Δύση. Θα το έκανε παρόλο που ήταν το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία. Θα το έκανε ακόμη και ενάντια στις συμβουλές των δικών του στρατιωτικών συμβούλων. Θα το έκανε απλώς επειδή μπορούσε και το Ισραήλ το ήθελε.
Το πρόβλημα είναι ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Χριστιανοί Σιωνιστές εντός της κυβέρνησης Τραμπ, άνθρωποι όπως ο Pete Hegseth και ο Mike Huckabee, δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο. Προωθούν πολιτικές που πιστεύουν ότι θα προωθήσουν τις προσωπικές τους ερμηνείες των βιβλικών προφητειών. Επειδή πιστεύουν σε αυτές τις ερμηνείες, πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να χάσουν αυτόν τον πόλεμο επειδή ο Θεός είναι με το μέρος τους. Αυτό το ψευδές παράδειγμα θα αποκαλυφθεί στο εγγύς μέλλον σε όλους. Αυτοί οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, θα αποκαλυφθούν ως ριζοσπαστικοί φανατικοί που θέτουν πρώτα το Ισραήλ και δεν έχουν κατά νου τα συμφέροντα της Αμερικής παρά του Ισραήλ. Απλώς ζουν σε έναν ονειρικό κόσμο δικής τους δημιουργίας που ανάγει τα ίχνη τους σε ψευδοπροφήτες από την Αγγλία του 19ου αιώνα.
Ο Kent επικαλέστηκε «υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους και ισχυρά μέλη των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης» που ανέπτυξαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που «υπονόμευε πλήρως την πλατφόρμα σας «Πρώτα η Αμερική » και « έσπειρε φιλοπολεμικά αισθήματα για να ενθαρρύνει έναν πόλεμο με το Ιράν».
Ο Kent δήλωσε περαιτέρω:
«Αυτός ο θάλαμος ηχούς χρησιμοποιήθηκε για να σας ξεγελάσει ώστε να πιστέψετε ότι το Ιράν αποτελούσε άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι αν χτυπούσατε τώρα, υπήρχε ένας σαφής δρόμος προς μια γρήγορη νίκη. Αυτό ήταν ένα ψέμα και είναι η ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί για να μας σύρουν στον καταστροφικό πόλεμο του Ιράκ που κόστισε στο έθνος μας τη ζωή χιλιάδων από τους καλύτερους άνδρες και γυναίκες μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ξανά αυτό το λάθος.»
Η αντίδραση του Τραμπ στην παραίτηση του Joe Kent θα είναι προβλέψιμη.
Ετοιμαστείτε για ένα μπαράζ από tweets κατά του Joe Kent που θα τον κατακρίνουν ως αδύναμο και αντιαμερικανό. Πιθανότατα θα τον αποκαλέσουν «χαμένο» που δεν ξέρει τι λέει, παρά τα χρόνια εμπειρίας του στον αμερικανικό στρατό και στις μυστικές υπηρεσίες.
Κάθε φορά που ο Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια, καταφεύγει σε επιθέσεις ad hominem ( ὄχι ἐπί τῆς οὐσίας ἀλλά πρός τό ἄτομο ὡς προσβολή ). Το μόνο χαρακτηριστικό που πραγματικά εκτιμά σε έναν σύμβουλο είναι η απόλυτη αφοσίωση στις προκαταλήψεις του για απαράμιλλη υπεροχή των ΗΠΑ σε στρατιωτική και οικονομική κλίμακα, κάτι που απλά δεν υπάρχει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού του συμβουλίου είναι γεμάτο με άτομα που υποστηρίζουν με σιγουριά και αρνούνται να του δώσουν στέρεες συμβουλές ή να υπερασπιστούν τη θέση τους όταν αυτός αντιβαίνει σε αυτές τις συμβουλές.
Αλλά τα γεγονότα έχουν έναν τρόπο να προσεγγίζουν την πραγματικότητα και ο Τραμπ πλησιάζει σε αυτό το σημείο.
Το συμπέρασμα είναι το εξής: Όσο το Ιράν μπορεί να κρατήσει το Στενό του Ορμούζ κλειστό για την εμπορική ναυτιλία των ΗΠΑ και των συμμάχων του, έχει το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν έχει καν σημασία αν το Ιράν ξεμείνει από πυραύλους για να εκτοξεύσει εναντίον του Ισραήλ. Όσο μπορεί να διατηρήσει το καθεστώς του άθικτο και να συνεχίσει να κατασκευάζει αρκετά χαμηλού κόστους drones για να πυροβολεί πλοία που διασχίζουν το Στενό, θα είναι ο μεγάλος νικητής σε αυτόν τον πόλεμο.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι οι ηττημένοι, επειδή θα θεωρηθούν ως οι επιτιθέμενοι που εξαπέλυσαν έναν περιττό πόλεμο επιλογής που έφερε οικονομικό πόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ακόμη και χώρες που ιστορικά έχουν ταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις παγκόσμιες υποθέσεις θα αρχίσουν να αναρωτιούνται τι έχουν να κερδίσουν παραμένοντας σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας που αποφασίζει μονομερώς να ξεκινήσει πολέμους που επηρεάζουν κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων, με αρνητικό τρόπο.
Η Ρωσία και η Κίνα θα είναι οι μεγάλοι νικητές. Η Ρωσία αντλεί και πουλάει περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ, και κάθε όπλο που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν είναι ένα λιγότερο που μπορούν να παράσχουν στην Ουκρανία στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.
Η Κίνα συνεχίζει να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εμμονή της Αμερικής με το Ιράν και τους πολέμους του Ισραήλ για να ξεκινήσει την κατάληψη της Ταϊβάν.
Οι επιλογές του Τραμπ στο μέλλον φαίνονται δυσοίωνες.
Μπορεί να διακηρύξει μια ψεύτικη νίκη ισχυριζόμενος ότι έχει αποδεκατίσει τον ιρανικό στρατό, παρόλο που αυτό που έχει υποβαθμιστεί, κυρίως οι πύραυλοί του και οι εκτοξευτές πυραύλων του, μπορεί γρήγορα να ανοικοδομηθεί, ενώ ο μεγάλος στρατός του παραμένει εντελώς άθικτος.
Ή, μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο με έναν από τους δύο τρόπους. Θα μπορούσε να εξαπολύσει χερσαία εισβολή, μια κίνηση σχεδόν βέβαιη ότι θα συνοδευτεί από καταστροφικές απώλειες αμερικανικών στρατευμάτων όταν συναντήσουν μεγάλο αριθμό ιρανικών μονάδων που έχουν προετοιμαστεί για αυτή τη μάχη εδώ και 25 χρόνια.
Η άλλη επιλογή είναι ίσως η πιο δυσοίωνη και σας εγγυώμαι ότι εξετάζεται σοβαρά - η έναρξη μιας πυρηνικής επίθεσης στις στρατιωτικές μονάδες του Ιράν, η οποία θα περιλαμβάνει, κατ' ανάγκη, πλήγμα σε κατοικημένα κέντρα σε όλο το Ιράν. Αυτό πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε επίσης να προέλθει από αμερικανικά πλοία που είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα στην περιοχή.
Εξετάζοντας αυτά τα σενάρια στο μέλλον, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οποιοσδήποτε έχει μείνει έστω και μισή συνείδηση στην κυβέρνηση Τραμπ θα παραιτηθεί;
Ἀπό : leohohmann.substack.com
Ἡ Πελασγική

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου