" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ναοί τῆς Παναγίας στά ἑλληνικά νησιά


 Υπάρχουν πολλά μοναστήρια και εκκλησίες στα ελληνικά νησιά αφιερωμένα στην Παναγία, τη μητέρα του Ιησού.

Κάποια μεγαλοπρεπή, άλλα ταπεινά και ανεπιτήδευτα, πολλά από αυτά χτισμένα σε βράχους σε απρόσιτους λόφους, ή ακόμα και σε σπηλιές κατά μήκος των εκπληκτικής ομορφιάς ακτών του Αιγαίου, οι ιστορίες τους είναι γεμάτες με θρησκευτικά θαύματα.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το «Καλοκαιρινό Πάσχα», όπως   αποκαλείται στην ελληνική λαϊκή παράδοση η Κοίμηση της Θεοτόκου . Το έθνος είναι επίσης έτοιμο να τιμήσει όσους φέρουν  το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα της Ελλάδας , Μαρία.


Η περίφημη Μονή Χρυσοπηγής, η πιο γνωστή εκκλησία της Σίφνου , έφτασε να συμβολίζει ολόκληρο το νησί

Χτισμένο το 1650, κάθεται με θέα στη θάλασσα σε μια χερσόνησο στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού που στην πραγματικότητα χωρίστηκε από την ηπειρωτική χώρα, ένα θαύμα που λέγεται ότι συνέβη όταν οι Σιφνιώτισσες κατέφυγαν από πειρατές εκεί πριν από πολύ καιρό.

Από το 1964, μεγάλος αριθμός προσκυνητών έχει φτάσει εκεί στον ετήσιο εορτασμό της Ανάληψης, και πολλοί γάμοι και βαπτίσεις γίνονται στο ασπροβαμμένο παρεκκλήσι όλο το χρόνο.


Η εκκλησία του Αιγαίου της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας
( φωτόστην Αμοργό, Ελλάδα

Η Μονή της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό είναι η δεύτερη παλαιότερη στην Ελλάδα, που χτίστηκε το έτος 1017 από τον Αλέξιο Κομνηνό Α' και ανακαινίστηκε το 1088. Είναι κυριολεκτικά χτισμένη στην πλαγιά του γκρεμού, σκαρφαλωμένη εκεί επισφαλώς στα 300 μέτρα (984 πόδια) πάνω. η θάλασσα.

Το μοναστήρι δημιουργήθηκε ως φόρο τιμής στη Χάρη της Παναγίας  η οποία είναι η πολιούχος του νησιού. Η εικόνα της μεταφέρεται κάθε χρόνο σε όλα τα χωριά του νησιού.

Είναι αναμφίβολα το καμάρι της Αμοργού, με τους παρθένους λευκούς τοίχους της επενδεδυμένους με πορτρέτα μοναχών και άλλων πνευματικών ηγετών και πολυάριθμους μικρότερους καλλιτεχνικούς θησαυρούς, όλοι διαποτισμένοι από το μεθυστικό άρωμα του θυμιάματος.

Ιερός Ναός Παναγία της Κοιμήσεως στην Φολέγανδρο


Η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολεγάνδρου, αυτό το πανύψηλο οικοδόμημα αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Χτισμένο σε ένα βράχο πάνω από τη «Χώρα» (πρωτεύουσα του νησιού) που πιστεύεται ότι ήταν η τοποθεσία αρχαίου ναού, η κατασκευή του πιθανότατα έγινε δυνατή με την επαναχρησιμοποίηση των λίθων από το παλαιότερο κτίριο. Μπορείτε να δείτε αρχαίες επιγραφές, γλυπτά και βάσεις αγαλμάτων στην αυλή καθώς και στο εσωτερικό της εκκλησίας. Η εκκλησία ανήκε σε μοναστήρι.

Η εικόνα της Παναγίας της εκκλησίας έχει επίσης χρησιμεύσει ως μέρος της πλοκής πολλών πειρατικών ιστοριών και θρύλων.

Η Παναγία η Επισκοπή μια από τις πιο εμβληματικές εκκλησίες της Σαντορίνης


Στο χωριό Επισκοπή Γωνιά (γνωστή και ως Μέσα Γωνιά) βρίσκεται η πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής.

Η εκκλησία θεωρείται το καλύτερο δείγμα παραδοσιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στο νησί.

Η Παναγία η Επισκοπή χτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Στεγάζει την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, που θεωρείται μία από τις τρεις πιο ανεκτίμητες φορητές εικόνες στον κόσμο.


Η Εκατονταπυλιανή στήν Πάρο 

Στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου, κοντά στο λιμάνι, δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (γνωστή και ως «Εκκλησία των Εκατό Πυλών»). Είναι μια από τις σημαντικότερες και καλύτερα διατηρημένες χριστιανικές εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παλιά παράδοση της Πάρου, χτίστηκε στα μέσα του τέταρτου αιώνα από την Αγία Ελένη ή από τον ίδιο τον γιο της, τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του να κατασκευάσει το οικοδόμημα. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε παρεκκλήσι πριν από τον τέταρτο αιώνα.

Λέγεται ότι η ίδια η Αγία Ελένη είχε σταματήσει να προσκυνήσει σε αυτό το μικρό παρεκκλήσι κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος της στους Αγίους Τόπους για να βρει τον Αληθινό Σταυρό του Χριστού. Σύμφωνα με το μύθο, η Αγία Ελένη έκανε όρκο στην εικόνα της Παναγίας ότι θα έχτιζε μια μεγαλύτερη και πιο λαμπερή εκκλησία στη Χάρη Της στην Πάρο, αν έβρισκε τον Αληθινό Σταυρό.

Η Αγία Ελένη εκπλήρωσε τον όρκο της. Ωστόσο, η εκκλησία αργότερα καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά, και ξαναχτίστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, στα μέσα του έκτου αιώνα.

Στούς Λειψούς 


Αυτή η εκκλησία βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας των Λειψών, ενός μικρού νησιού που βρίσκεται νότια της Σάμου . Είναι το σπίτι της μοναδικής εικόνας στην οποία η Παναγία δεν κρατά τον Ιησού Χριστό ως παιδί, αλλά μάλλον μετά τη σταύρωσή του.

Η εικόνα είναι ζωγραφισμένη σε στυλ που είναι μετά τη ρωσική σχολή του δέκατου ένατου αιώνα. Λέγεται ότι την έφεραν εκεί μοναχοί που είχαν εκδιωχθεί από μια από τις μοναστικές κοινότητες του Αγίου Όρους.

Ένα αξιόλογο γεγονός λέγεται ότι γίνεται εκεί κάθε χρόνο από το 1943 μέχρι σήμερα. Κάθε άνοιξη οι πιστοί μαζεύουν κρίνα και τα τοποθετούν σε βάζα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Τον Αύγουστο, λίγες μόνο μέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή, τα λουλούδια, πολύ αφότου έχουν στεγνώσει, αρχίζουν να ξαναμπουμπουκιάζουν, δημιουργώντας έτσι σχετικούς συμβολισμούς για τον ατελείωτο κύκλο της ζωής.

Στήν Μύκονο 

Το μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, νοτιοανατολικά της Χώρας του νησιού, χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και διαθέτει ένα μαρμάρινο καμπαναριό με περίτεχνα λαϊκά γλυπτά. Το μοναστήρι ιδρύθηκε αρχικά το 1580 και είναι αφιερωμένο στην προστάτιδα της Μυκόνου.

Το τεράστιο μπαρόκ τέμπλο του (οθόνη του βωμού), κατασκευασμένο το 1775 από Φλωρεντινούς καλλιτέχνες, έχει μικρές εικόνες τοποθετημένες προσεκτικά ανάμεσα στα ζωγραφισμένα πράσινα, κόκκινα και φύλλα χρυσού λουλούδια της ξύλινης κατασκευής. Στην κορυφή υπάρχουν σκαλιστές μορφές των αποστόλων και μεγάλες εικόνες που απεικονίζουν σκηνές από την Καινή Διαθήκη.

Οι κρεμαστές θυμιατοθήκες με τους ασημένιους δράκους που κρατούν στο στόμα τους κόκκινα αυγά δείχνουν μια σαφή ανατολική επιρροή. Στην αίθουσα της μονής, ένα ενδιαφέρον μουσείο εκθέτει περίπλοκα εκκλησιαστικά κεντήματα και λειτουργικά άμφια, καθώς και ξυλόγλυπτα.


Στήν Μήλο 

Υπάρχει μια άλλη εκκλησία με το ίδιο όνομα, Παναγία Τουρλιανή, στο νησί της Μήλου, μια πολύ πιο ταπεινή εκκλησία χτισμένη στο λόφο πάνω από το Κλήμα. Πέρα από το ενδιαφέρον εσωτερικό του, είναι ένα ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την πανοραμική θέα του νησιού, τον κόλπο του Αδάμαντα και το ηλιοβασίλεμα.


Η Εκκλησία της Κυράς Παναγίας  στήν Κάρπαθο

Αυτή η εκκλησία ξεχωρίζει λόγω του ασυνήθιστου, χαρακτηριστικού κόκκινου τρούλου της. Ακριβώς κάτω από τον γκρεμό στον οποίο είναι σκαρφαλωμένο απλώνεται μια όμορφη, παρθένα παραλία με κρυστάλλινα νερά.

Ἀπό : greekreporter.com


Στήν Σάμο 


Παναγία Σπηλιανή Σάμου. Το εκκλησάκι του 16ου αιώνα μέσα σε σπηλιά.


Ἀπό τήν ἀγαπητή μας Ἀγγελική τήν ὁποία εὐχαριστοῦμε. 

Χρόνια Πολλά καί τήν βοήθεια τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου νά ἔχῃς ἀγαπητή Ἀγγελική !

Χρόνια Πολλά σ᾿ὅλους τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς ! 

Χρόνια Πολλά σ᾿ὅλους κι᾿ὅλες τούς ἑορτάζοντες κι᾿ἑορτάζουσες ! 


Ἡ Πελασγική

20 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ...ΜΕ ΑΓΑΠΗ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    Παναγία Σπηλιανή Σάμου.Το εκκλησάκι του 16ου αιώνα μέσα σε σπηλιά.A chapel in a cave in Samos island
    https://m.youtube.com/watch?v=2xUDHJXkjyA

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά !

    Εὐχαριστοῦμε γιά τό βίντεο μέ τήν Παναγιά τήν Σπηλιανή τῆς Σάμου. Τό προσθέσαμε στό θέμα μας.

    Καλό ξημέρωμα τῆς Μεγάλης Ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ἀγαπητή Ἀγγελική !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μητσοτακης: "Γιορτάζουμε σήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, πιστοί στις παραδόσεις μας. Είναι μια σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας....." μπλα-μπλα-μπλα....

    Ποσα ψεματα κρυβει μια φραση μονον, αυτουνου του ΑΘΕΟΥ παλιοπ....στα, σας ερωτω.
    ΠΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σακελλαροπούλου : «Ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία ο λαός μας τιμά και αναγνωρίζει στο πρόσωπό της την προστάτιδα Μητέρα, επισκιάστηκε δυστυχώς από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αττική. ..Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας.

      Κασσελάκης : «Την ημέρα που ενώνει τους Έλληνες, την ημέρα της Παναγίας, της μάνας στην οποία προστρέχει για βοήθεια ο αδύναμος, βρήκε ο πρωθυπουργός για μία από τις πιο διχαστικές και προκλητικές δηλώσεις..

      Ανδρουλάκης: “Σήμερα γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου που αντιπροσωπεύει για τον ελληνικό λαό, το καταφύγιο της ελπίδας και της δύναμης... Έχουμε χρέος για τις επόμενες γενιές να προστατέψουμε το φυσικό μας πλούτο”

      Κωνσταντοπούλου: “Η γιορτινή μέρα ας είναι έμπνευση να διεκδικήσουμε αγάπη, έγνοια, φροντίδα για τη χώρα μας”...

      Με μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα εκκλησάκι με την ελληνική σημαία, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σημειώνει σε ανάρτησή του: «Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, προστάτιδος του Έθνους. Χρόνια πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες».

      ΕΑΦ, εἶναι λάθος ἡ ἐρώτησις πού ἔθεσες. Ἡ σωστή θά ἦταν : Τί εἴδους ἄνθρωποι εἶναι αὐτοί πού ἐκλέγουν ὅλους αὐτούς τούς ὑποκριτές γιά νά μᾶς ἐξουσιάζουν ;

      Ὅλα τ΄ἄλλα εἶναι ἡ συνήθης συνταγή τῶν πολιτικάντηδων. Ὅπως καί τό ποῦ βρέθηκε ὁ καθείς ἐξ αὐτῶν νά γλεντοκοπήσῃ. Ἄλλως τε, τά ζουλάπια ( οἱ ψηφοφόροι) βρίσκονται καί αὐτά σέ περίοδο ῥαστώνης. Ἀπό Σεπτέμβριο θά ἔχουν νά λένε καί ἄν ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
    2. Πιθανον να ειναι λαθος η ερωτησις μου, αλλα αγγιξα μια χορδη.....

      Η απαντησις ομως στην σωστη ερωτηση σου ..."Τί εἴδους ἄνθρωποι εἶναι αὐτοί πού ἐκλέγουν ὅλους αὐτούς τούς ὑποκριτές γιά νά μᾶς ἐξουσιάζουν ; " ειναι ....ο "κοσμακης" που λεγαμε πριν δυο ημερες.

      Ο ιδιος ο κοσμακης που τουκαψαν την γουνα, εεεε .....τα σπιτια αυτοι οι αχρειοι προδοτες και εγκληματιες που σημερα το παιζουν Χριστιανοι και πανε στις Εκκλησιες για φωτογραφιες εσωτερικης καταναλωσης.
      Ο ιδιος ο κοσμακης που πριν 6 χρονια οι ιδιοι αχρειοι προδοτες και εγκληματιες τον ολοκαυτωσαν στο Ματι.
      Ο ιδιος ο κοσμακης που οι ιδιοι κι απαραλακτοι εγκληματιες πριν 7 χρονια τον επνιξαν στην Μανδρα.
      Ειναι ο ιδιος ο κοσμακης που περυσι οι ιδιοι παλι εγκληματιες του δολοφονησαν τα παιδια στα Τεμπη.
      Ειναι ο ιδιος ο κοσμακης που πριν 2 χρονια ουρλιαζε εξω απ' το Εφετειο ........."ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ"

      Εεεεε ξερεις κατι;
      Αυτον τον κοσμακη δεν τον λυπαμαι καθολου κι ας μην εχει κεραμιδι να σκεπασει την γυμνια του.

      Στην Περιφέρεια Α' Ανατολικής Αττικής (ενσωμάτωση σταυρών 94,81%)
      Ελαβον:
      ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 51.966
      ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) 42.145
      ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ) 34.080
      ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 21.553
      ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 18.488
      ΚΟΛΛΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) 16.949
      ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 9.422

      Δε ξερω γιατι αυτην την Θεια καταδικη, την βλεπω σαν εκδικηση των Χρυσαυγιτων μεσα απ' την φυλακη.


      Καλησπερα

      Υ.Γ.
      Ελπιζω σημερα να "γιορταζουν" και οι...παντρεμενοι; νυφευμενοι; ομοφυλοφιλοι, μαζι με τα εταιρα ημισεια τους, τα ΚΥ λιπαντικα τους, τους σκυλους τους, τις γατες τους και τα δυστυχα υϊοθετημενα τους.

      Διαγραφή
    3. Μά πῶς νά διαφωνήσω ; Ἔτσι εἶναι...

      Ὅσο τό ποιοί ἑορτάζουν σήμερα ; Μά μέχρι καί οἱ ἄθεοι, οἱ ἀγνωστικιστές,οἱ 12θεϊστές κ.λπ. συνοδοιπόροι τό γλεντᾶνε. Κι᾿ἄν εἶναι δημόσιοι ὑπάλληλοι...

      Υ.Γ, Γιά θέμα, θά ᾿δοῦμε ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΕΑΦ !

      Διαγραφή
  4. Ο ίδιος και ο ίδιος και πάντα ο ίδιος
    Μα πως γίνεται να μην κατανοούμε το είδος αυτό του συγκεκριμένου κοσμακη ενώ το συναντούμε καθημερινώς;
    Πώς από την άλλη γίνεται αυτός ο κοσμακης να μην κατανοεί εμάς όταν του λέμε του δείχνουμε και εντέλει του αποδεικνύουμε με στοιχεία αδιάσειστα κάποια πράγματα για το καλό του και το καλό όλων;
    Κάνω μια παρένθεση εδώ για να εξηγήσω πως έχω την ικανότητα να κατανοώ το νοητικό επίπεδο ανθρώπων που έχω συναναστραφεί κάποιες φορές
    Εν προκειμένω έχοντας κατανοήσει και το επίπεδο της φίλης Πελασγικής του φίλου ΕΑΦ της φίλης Θεοδώρας και άλλων φίλων εδώ, θα εκφέρω προς αυτούς την γνώμη εκείνη που λέω και στον εαυτό μου χωρίς συστολή η ψευδο ντροπή
    Τέλος παρενθέσεως
    Θα μιλώ σε δεύτερο ενικό πρόσωπο
    Αφ' ενός ο κοσμακης δεν γίνεται να σε κατανοήσει αδελφέ μου διότι δεν μπορεί. Δεν δύναται να πιάσει το νόημα των όσων λες επειδή το επίπεδο νοημοσύνης του είναι κατώτερο
    Δεν μιλώ για την πονηριά η την καπατσοσυνη η την μόρφωση αλλά για την εξυπνάδα
    Εξυπνάδα είναι να μπορεί να σκεφτεί κάποιος το " εάν όχι έτσι τότε πως"
    " τόσα στο το ένα χέρι και τόσα στο άλλο ποιο έχει τα πιο πολλά "
    "κατά πού θα γείρει η ζυγαριά εάν βάλω αυτά από την μία και εκείνα από την άλλη "
    Αυτήν την ικανότητα της στάθμισης των πιθανοτήτων ,της διάγνωσης των εναλλακτικών, τής υποκρυπτομενης πιθανότητας, της ουσιώδους δευτερογενούς σκέψης, της στοχευμένης και αιτιασμενης επιλογής και άλλων σχετικών αυτήν την ικανότητα ο κοσμακης ούτε την έχει ούτε και την θέλει
    Ακόμη και εάν διαβάσει ο κοσμακης αυτά που έγραψα θα πει " τι είν' τούτα;"
    "Και ενώ εσύ τού λες μεταξύ δύο οδών συντομοτέρα η ευθεία αυτός σου λέει Ταρζάν γκαού και τσίτα" όπως σατυριζε ο μέγας Χάρρυ Κλυνν στο " Περί ταινίαι τέχνης" από τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κοσμακης αδελφέ μου δεν θέλει να σε ακούει και ξέρεις γιατί;
    Επειδή διαθέτει χαμηλή γνώση Ελληνικής Γλώσσης οι ολοκληρωμένες προτάσεις που συντάσσεις με άρθρο υποκείμενο αντικείμενο ρήμα κλπ είναι πολύ μεγάλες για την ικανότητα της αντίληψης του σε παροχή όγκου λέξεων ανά μονάδα χρόνου και του φαίνονται πολύπλοκες
    Ο υπερσυντελικος ή ο τετελεσμενος μέλλων είναι άγνωστη γλώσσα για τον κοσμακη
    Εάν του πεις θα εχω πάει αυτός θα νομίζει ότι πηγές η θα πας
    Άμα του ρίξεις και απαρέμφατο μέσα τον σκότωσες
    Μένει λοιπόν στην απλή συγκράτηση ορισμένων λέξεων από όσα εσύ του έκανες την χάρη να του πεις και προσπαθεί να βγάλει νόημα από αυτές
    Πολλές φορές τον έχεις ακούσει να έχει πιάσει μια λέξη από όλο το κείμενο και να ξεκινά άλλο θέμα
    Αυτό το γνωρίζουν οι χειριστές αδελφέ μου
    Το γνωρίζουν γιατί το επιδίωξαν και το κατάφεραν
    Έχοντας διαμορφώσει μια μάζα για την οποία σημασία έχει " να ξέρει το παιδί να ζητήσει στο περίπτερο άσσο σκέτο και φτάνει" δρεπουν τώρα τους καρπούς της δολιοτητας τούς
    Έτσι απομνημονεύουν μερικές θετικές λέξεις του τύπου αξιοπιστία υπευθυνότητα φροντίδα ασφάλεια ευτυχία και τις πετάνε σκόρπιες την ώρα που μιλάνε και ο κοσμακης μένει με μια ευχάριστη εντύπωση από αυτά που άκουσε και συμφωνεί
    "Καλά τα είπε"
    Τι είπε ρε;
    "Ε να είπε για την ασφάλεια των καταθέσεων και των συναλλαγών"
    Ναι αλλά τί είπε;
    " Ε να δεν άκουσες;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτός ο κοσμακης έχει δικαίωμα ψήφου ισοδύναμης με την δική σου αδελφέ μου διότι έχουμε δημοκρατία σου λέει και κομπάζει πού αυτή η δημοκρατία τον καθιστά ίσο στην γνώμη με τον σοφό
    Για αυτό και δεν την αλλάζει
    Εάν την αλλάξει γνωρίζει την θέση στην οποία θα βρεθεί και έτσι προτιμά την δημοκρατία όπως και να τού την έδωσαν αρκεί να μήν γίνει φανερή στον κόσμο η μικρότητα πού τον δέρνει
    Και λέω στον κόσμο γιατί ο ίδιος την γνωρίζει αυτήν την μικρότητα την γνωρίζει και μην δυνάμενος καθώς και μην βουλόμενος να αλλάξει προτιμά να υποβιβάσει όλους τους σοφούς τού κόσμου στο δικό του υπεδαφικο χάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και τώρα η σειρά σου αδελφέ μου να ακούσεις κάτι
    Ίσως και να το έχεις παρατηρήσει πολλάκις αλλά κάθε φορά το θεωρεις εξαίρεση και αποτυγχάνεις να αντιληφθείς πως ανήκει στον κανόνα
    Ποιος είναι ο κανόνας;
    Ο χαζός κατανοεί το πόσο πιο χαζός είναι από εσένα
    Εσύ δεν κατανοείς πόσο πιο έξυπνος είσαι από τον χαζό
    Αυτό είναι κανόνας και κοίτα να τον εμπεδωσεις
    Δεν ακούω αντιρρήσεις και εάν έχεις θυμήσου πρώτα το πόσες φορές προσπάθησες να ανοίξεις τα μάτια του χαζου θυμήσου το πόσα του είπες και του έδειξες και στο τέλος σαν απάντηση άκουσες" όλο τον έξυπνο μας κάνεις"
    Εάν κάποια φορά στην ζωή σου κατάφερες αδειάζοντας την δική σου εξυπνάδα να γεμίσεις την χαζομάρα του άλλου εγώ θα το δεχτώ σαν αντίρρηση
    Αυτός είναι ο κοσμακης που απορεις αδελφέ μου αυτός είσαι και εσύ μέσα τού
    Τουλάχιστον άνοιξε τα μάτια σου και μάθε να ξεχωρίζεις σε ποιον θα πρέπει να μιλήσεις καί σε ποιον να ουγκανίσεις
    Με κάθε σεβασμόν στην αξιοπρέπειαν των φίλων και της ιστοδεσποίνης τοιουτως ησθάνθην τοιουτοτρόπως ομίλησα
    Χαιρετώ όλους μετ' εγκαρδιοτητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα, μέ ὅσα σωστά ἔγραψες,καί βεβαίως κάπως ἔτσι τά συλλαμβάνομε κι᾿ἐμεῖς,ἐπιβεβαιώνεται κάτι πού συνηθίζω νά λέω : Δέν ζοῦν ἀνάμεσά μας,ἐμεῖς ζοῦμε μ᾿αὐτούς. Τούς πολλούς. Ὅσο καί νά προσπαθοῦμε νά ἐξηγήσουμε τό γιατί εἶναι ἔτσι ἰκανοποιητική ἀπάντησιν δέν θά πάρουμε ποτέ.

      Σήμερα κάποιος ἄκουγε ἕνα βίντεο μέ τόν Πολάκη πού λάλαγε σέ κάποιο πορνοκάναλο. Ἀκούγοντας κάποια ξώφαλτσα λόγια ( παρατηρήσεις πολιτικές, σωστές) ,τόν ἐρώτησα ποιός τά λέει αὐτά. Καί μοῦ λέει : ὁ Πολάκης. Ἄ αὐτό τό νούμερο, τοῦ ἀπαντῶ. Ναί, μου λέει,ἀλλά εἶναι σωστά ὅσα λέει.
      Καί τοῦ ἀπαντῶ :

      Σωστά τά λέει ; Ποιός ; Αὐτός πού ὅταν ἦταν ὑπουργός, στό γραφεῖο του στό ὑπουργεῖο, τό κρατικό γραφεῖο πού τοῦ πληρώνουμε ἐγώ,ἐσύ κι᾿ὅλοι οἱ φορολογούμενοι Ἕλληνες καί δέν εἶναι καθόλου ἰδιωτικό, εἶχε κρεμάσει ἕνα δίμετρο πορταῖτο τοῦ ἀρχισφαγέα τῶν Ἑλλήνων Κλάρα. Τοῦ κίναιδου μέ τό ψευδώνυμο Ἄρης Βελουχιώτης.
      Αὐτός ὁ Πολακης, εἶναι ἕνας ἀπό ἐκείνους πού ὄχι ἁπλῶς ὑπέγραψαν τήν προδοτική συμφωνία μέ τήν ὁποία ξεπούλησαν τήν ἱστορική κληρονομιά τῆς Μακεδονίας μας,ἀλλά διατυμπάνιζε τήν "δικαίωσιν τῶν κομμουνιῶν γιά τόν ἀγῶνα τους γιά τήν Μακεδονία τῶν γυφτοβαρντασκανιῶν.Κι᾿ἔνοιωθε κι᾿αὐτός ὑπερηφάνεια. Ὅπως ὑπερηφάνεια ἔνοιωθε ὅταν φω τογραφιζόταν ἀγκαλιά μέ τόν/τήν /τό +++ Κασσέλ πού καί αὐτός τόν ἔμπασε στό σύριζα καί αὐτός τόν πίεσε γιά τήν ὑποψηφιότητα τῆς προεδρίας.
      (Τώρα ἄλλαξαν τα πράγματα καί εἶναι στά μαχαίρια,ἀλλά καλά νά πάθῃ γιατί προφανῶς δέν ἤξερε τί σημαίνει π@@στικη ἐξήγησις...)

      Τοῦ εἶπα λοιπόν ὅλα αὐτά πού σαφῶς εἶχε ξεχάσει καί μοῦ ἀπάντησε : Ναί, δίκιο ἔχεις καί ἔκλεισε τό βίντεο στό κινητό του.

      Αὑτὀς εἶναι ὁ κοσμάκης,ἔτσι ἁπλά. Κι᾿αὐτόν τόν παίζει στά δάκτυλα ἡ ἐξουσιαστική κλίκα. Καί εἶναι αὐτός ὁ λόγος πού τόσες πολλές φορές ἔχω ᾿πεῖ καί θά λέω : Cherchez l'homme...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΑΚΜΩΝ !

      Διαγραφή
  8. Αγγιξες το θέμα που σκόπευα να δώσω προς συνέχειαν αύριον
    Το θέμα της κοντης μνήμης
    Μνήμη η οποία χαρακτηρίζεται από μικρήν χρονικην διάρκειαν και χαρακτηρίζει τον κοσμακη( αυτή η λέξις μάλλον κατέστη συμβασις και ευχαριστώ τον ΕΑΦ για την εισαγωγήν της)
    Είναι η κοντή μνήμη προϊόν χειρισμού και με την άδεια σου εάν επιτρέπεις θα δώσω μια γνώμην
    Ευχαριστώ
    Καληνύχτα αγαπητή Πελασγικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εὐχαρίστως νά διαβάσουμε τήν γνώμη σου ἐπ᾿ αὐτοῦ.

      Καλό ξημέρωμα ἀγαπητέ ΑΚΜΩΝ !

      Διαγραφή
  9. Αγαπητε ΑΚΜΩΝ, απλα και μονον δια το διμετρο πορτραιτο του αρχισφαγεα Κλαρα εις Υπουργικον Γραφειον, σου σφιγγω το χερι και κλινω την κεφαλην.

    Να εισαι παντα καλα,

    Καλησπερα σας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἐγώ ἔγραψα γιά τό 2μετρο πορταῖτο τοῦ ἀρχισφαγέα, κίναιδου Κλάρα.
      https://www.newsbeast.gr/files/1/2019/07/1-36.jpg

      Τόν ὁποῖο κι᾿ἄλλο ἕνα συριζοσκ@τό εἶχε σέ ὑπουργικό γραφεῖον. Ἡ γνωστή φωτό μέ τήν ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ ( νά γιατί ἔχω σιχαθεῖ τόν ὄρον...) Ῥαχήλ Μακρῆ νά καμαρώνῃ ὑπό τό βλέμμα τῆς Σουλτάνας...
      https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/fbc/1200x630/crop/both/files/articles/2/article_67586/o-xspirtzis-me-ton-belouxiwti-upodexthikan-ti-rmakri.w_hr.jpg

      ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Ahoy !

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την ευγένεια αδελφέ μου Ahoy αν και προσωπικως δεν αισθάνομαι πως αξίζω υποκλίσεις ειδικώς δε που την συγκεκριμένην αναφοράν την έκανε η Πελασγικη για την οποία πιστεύω όλοι συμφωνούμε πως αξίζει τον σεβασμόν
      Τα χέρια όμως θέλω να τα σφίξουμε και θα τα σφίξουμε όχι μόνον οι δυο μας αλλά και άλλοι ( είθε νά είμαστε όλοι) φίλοι που γνωριστήκαμε εδώ
      Εξηγώ
      Σκοπεύω να διοργανωσω μια συνάντησιν περί το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε κάπως να βρεθούμε,να δούμε στ αλήθεια ο ένας τον άλλον και μιλήσουμε
      Ολοι οι φίλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι
      Μας έχει μείνει ακόμα ένα δάσος εδώ στην βορειοανατολική Αττική και σκοπεύω να στήσω τσιμπούσι
      Εγώ θα ασχοληθώ με ότι χρειαστεί και από τους φίλους ζητώ μόνον την παρουσία τους
      Έχουμε χρόνο για λεπτομερέστερο διακανονισμό
      Εάν μου επιτρέπει η ιστοδεσποινα Πελασγικη θα αναφερθώ ξανά σε αυτό
      Την φιλία μου στέλνω προς όλους

      Διαγραφή
    3. Ἀγαπητέ ΑΚΜΩΝ, θά σέ παρακαλοῦσα νά τήν ξεχάσῃς αὐτή τήν ἰδέα. Γιατί ; Διότι στό παρελθόν ἔχει ξανασυμβεῖ τέτοιου εἴδους προσπάθεια ἐπαφῆς,ἔχει πραγματοποιηθεῖ, ἔχει ἐπαναληφθεῖ ( ἴσως μέ περισσότερους ἀκόμη ) καί ...
      Καί ἔχουν,ἐν τέλει τόση ἄσχημη κατάληξιν πού σίγουρα θά καταράστηκαν τήν ὥρα καί τήν στιγμή πο΄τό ἔκαναν.

      Οἱ φιλίες ἔρχονται μόνες τους,μέσα στήν ζωή μας. Φυσιολογικῶς καί πέραν κάθε σχεδιασμοῦ ἤ προγραμματισμοῦ. Κι᾿ἄν εἶναι νά εὐωδοθοῦν γίνεται ἤ άλλιῶς παραμένουν ἁπλές γνωριμίες.

      Μέ συγχωρεῖς ἐάν σοῦ χάλασα κάποια ὄμορφη εἰκόνα πού πιθανῶς εἶχες σχηματίσει,ἀλλά προσωπικῶς αὐτό μ᾿ἔχει διδάξει ἡ ζωή. Καί ξέρεις,τό ἐκτός προγραμματισμοῦ,τό αὐθόρμητο, ἀκόμη καί τό τυχαῖον εἶναι τό πιό ὄμορφο στήν ζωή.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΑΚΜΩΝ !

      Διαγραφή
  10. Αναγνωρίζω την αγνή προθεσιν φίλη Πελασγικη και ευθέως σε ευχαριστώ για την προσπάθειαν να προφυλαξης εμένα και άλλους φίλους από μια πιθανή απογοητευσιν
    Όπερ δεν χρειάζεται να ζητεις συγχωρεσιν, δεν διαβλέπω ουδέν το κακόν στην κινησιν ην προέβης
    Αληθεύει πάντως πως είμαι πολύ καλός στο να οργανώνω τοιουτου τύπου καταστάσεις και πιστεύω πως όσοι και εάν παρευρεθούν θα περάσουν καλά χωρίς να συμβεί κάτι το αρνητικον
    Έχει συμβεί και στο παρελθόν κάτι τέτοιο διότι συνηθίζω και επιθυμώ να γνωρίζω από κοντά ανθρώπους που ίσως σε μια δυσκολη κατάσταση να χρειαστεί να τους εμπιστευθω η να με εμπιστευθούν
    Μένει να δούμε τον βαθμον ανταποκρισεως από τους φίλους
    Εάν η κινησις μου ενέχει κάποιαν ενοχλησιν στο ιστολόγιο σού ζητώ εγώ συγχωρησιν και σταματώ κάθε τι σχετικον όποτε θελήσεις
    Σωστό το περί αυθορμήτου σχόλιον σου αλλά ούτως ή άλλως τυχαίως και αυθορμήτως εισήχθην στην ομηγυριν εδώ και κατέστην ότι με θεωρεί ο καθείς
    Ευχαριστώ πάντως για όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μά φυσικά καί δέν ὑπάρχει κανένα θέμα ἐκ μέρους μου. Ἐπίσης μπορεῖς ἀπό ἐδῶ νά κανονίσῃς τήν συνάντησιν. Ἀπό πλευρᾶς μου ὑπάρχει πάντα καλή πρόθεσις.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΑΚΜΩΝ !

      Διαγραφή
    2. Ἀγαπητέ ΑΚΜΩΝ, βλέπω πώς δέν γράφεις σχόλια πιά. Δέν φαντάζομαι νά φταίω ἐγώ πού σέ ἀποθάρρυνα γιά τήν συνάντησιν πού ἤθελες νά διοργανώσῃς. Ἐάν σέ πρόσβαλα θά ἤθελα νά μοῦ τό πῆς, καί νά σοῦ ζητησω συγγνώμη,ἀλλά ὅπως ἔγραψα πιό πάνω δέν εἶχα κακή πρόθεσιν, ἀπεναντίας γιά τό δικό σου καλό τό εἶπα.

      Ἀπό τήν ἄλλη πλευρά, ἐλπίζω νά εἶσαι καλά. Νά εἶναι ὅλα καλά καί νά μήν ἔχῃς ἐσύ κανένα πρόβλημα.

      Μᾶς λείπει ὁ πάντα οὐσιαστικός σου σχολιασμός.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ ΑΚΜΩΝ !

      Διαγραφή