Σε συνέντευξή του στο κανάλι Russia-1 που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο Λουκασένκο προέτρεψε τις δύο χώρες να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που κατέρρευσαν την άνοιξη του 2022 μετά από αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε δυτική παρέμβαση.
«Πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν τα θέματα. Αλλά αν συνεχιστεί όπως στην περιοχή του Κουρσκ, αυτή θα είναι μια κλιμάκωση που θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο Λευκορώσος ηγέτης, αναφερόμενος στη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Κιέβου σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο Λουκασένκο σημείωσε ότι οι εμπόλεμοι θα μπορούσαν να επανασυνδεθούν βάσει πρότασης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρότεινε να συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησαν η Μόσχα και το Κίεβο την προηγούμενη φορά.
«Ναι, η κατάσταση στο έδαφος έχει αλλάξει, αλλά αυτό [το τεκμήριο] θα μπορούσε να είναι η αρχή. Ένα ξεκίνημα για συζήτηση», είπε.
Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, βάσει της οποίας η Ουκρανία θα είχε συμφωνήσει σε «μόνιμη ουδετερότητα» και να μειώσει τον στρατό της ενώ θα λάμβανε ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας, «παραμένει στο τραπέζι και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση» για έναν νέο γύρο ειρήνης συνομιλίες.
Η Μόσχα είπε ότι οι συνομιλίες ήταν στα πρόθυρα μιας σημαντικής ανακάλυψης, αλλά εκτροχιάστηκαν από τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να συμβούλεψε το Κίεβο «να συνεχίσει να μάχεται». Αν και ο Τζόνσον έχει αρνηθεί την κατηγορία, εκείνοι που ήταν κοντά στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι παραδέχονται ότι είχε παίξει σημαντικό ρόλο.
Ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε πρόσφατα ότι οποιαδήποτε εμπλοκή με την Ουκρανία είναι αδύνατη εφόσον διεξάγει επιθέσεις εναντίον αμάχων και απειλεί πυρηνικούς σταθμούς – και τα δύο τα οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο που έκανε κατά την εισβολή στο Κουρσκ.
Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει συνομιλίες με την τωρινή ρωσική ηγεσία, παρά το προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε το 2022, το οποίο το απαγορεύει. Το διάταγμα εγκρίθηκε αφού τέσσερις πρώην περιφέρειες της Ουκρανίας ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Ἀπό : swentr.site
Λουκασένκο : « η κλιμάκωση από την πλευρά της Ουκρανίας είναι μια προσπάθεια να ωθήσει τη Ρωσία σε ασύμμετρες ενέργειες, για παράδειγμα, στη χρήση πυρηνικών όπλων»
Σε συνέντευξή του στο Russia-1 TV channel,που μεταδόθηκε την Κυριακή ( φωτό κάτω), ο Λουκασένκο προειδοποίησε ότι η επιχείρηση του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ –η μεγαλύτερη διασυνοριακή επίθεση από το Κίεβο από το ξέσπασμα της σύγκρουσης– εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια.
«Ο κίνδυνος είναι ότι αυτού του είδους η κλιμάκωση από την πλευρά της Ουκρανίας είναι μια προσπάθεια να ωθήσει τη Ρωσία σε ασύμμετρες ενέργειες, για παράδειγμα, στη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια απροσδόκγτα μεγάλη τύχη των δημοσίων σχέσεων τόσο για το Κίεβο όσο και για τους δυτικούς υποστηρικτές του.
«Τότε πιθανότατα δεν θα είχαμε σχεδόν κανέναν να σταθεί δίπλα μας. Δεν θα έμενε καμμία χώρα που να μας υποστηρίζει», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτή η αντίδραση θα βασίζεται στην καθολική αποστροφή για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν από τα πυρηνικά όπλα.
Ο Λουκασένκο απάντησε επίσης σε δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι η εισβολή στο Κουρσκ είχε ως στόχο τη βελτίωση της διπλωματικής θέσης του Κιέβου για πιθανές συνομιλίες με τη Ρωσία. Αυτό το σχέδιο είναι «κλασικό, αλλά δεν λειτουργεί σε έναν αγώνα ενάντια σε μια μεγάλη αυτοκρατορία που δεν έχει καν αρχίσει να πολεμά σοβαρά», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ήταν σίγουρος ότι οι Ουκρανοί θα εκδιώκονταν τελικά από την περιοχή του Κουρσκ.
Σύμφωνα με το τρέχον πυρηνικό δόγμα της, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο μόνο «σε απάντηση στη χρήση πυρηνικών και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της ή των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας με τη χρήση συμβατικών όπλων. όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων στην εκστρατεία της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα, αλλά είπε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι ως απάντηση σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως κλιμακωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ.
( ἀπό : swentr.site)
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου