" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Γιατί εἶναι σημαντική ἡ Λωρίδα τῆς Γάζας ;


 Γράφει ὁ  Oleg Burunov

Τι είναι η Λωρίδα της Γάζας και γιατί είναι σημαντική;

Η Λωρίδα της Γάζας , επίσης γνωστή ως Γάζα, είναι ένας παλαιστινιακός θύλακας που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Μεσογείου, μια περιοχή που μαζί με τη Δυτική Όχθη αποτελούν την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PA ή PNA), η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ από τό 1967.


Στρυμωγμένος ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, ο θύλακας έχει έκταση περίπου δέκα χιλιομέτρων (έξι μίλια) πλάτους και 41 χιλιομέτρων (25 μίλια) μήκος. Πιστεύεται ότι είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές ελεύθερης πρόσβασης, ο πληθυσμός της Γάζας (πριν από την τρέχουσα ένοπλη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ) ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, που σημαίνει κατά μέσο όρο περίπου 5.500 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ωστόσο, ο πληθυσμός της Γάζας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί λόγω της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το οποίο αντέδρασε ξεκινώντας να εξαπολύει χτυπήματα στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 700 έχουν ήδη σκοτωθεί.

Γιατί ονομάζεται Λωρίδα της Γάζας


Η περιοχή πήρε το όνομά της από την πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσά της, την πόλη της Γάζας.

Ήταν οι Χαναναίοι που πιθανότατα έδωσαν το όνομά της στη Γάζα, που σημαίνει «δύναμη» στις αρχαίες σημιτικές γλώσσες. Οι Αιγύπτιοι αποκαλούσαν την περιοχή «Gazzat» (πολύτιμη πόλη).

Εβραίοι, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι και Σύροι είναι οι σύγχρονοι απόγονοι των Χαναναίων, οι οποίοι εξοντώθηκαν από τους Ισραηλίτες, σύμφωνα με τις Βιβλικές αφηγήσεις.

Ποια είναι η ουσία των ισχυρισμών του Ισραήλ που σχετίζονται με τη Γάζα

Σύμφωνα με το Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών του 1947 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε αραβικά και εβραϊκά κράτη, η Λωρίδα της Γάζας θεωρήθηκε ως μέρος του εδάφους για την ίδρυση ενός αραβικού κράτους.

Το σχέδιο έγινε αποδεκτό από το Ισραήλ αλλά απορρίφθηκε από μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, η οποία ξεκίνησε στρατιωτική δράση με αποτέλεσμα τον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο του 1948. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ισραήλ απέκτησε επιπλέον εδάφη που ορίστηκαν ως μέρος του αραβικού κράτους σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ. Η Αίγυπτος κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 1948, αρχικά υποστήριξε τη δημιουργία μιας Πανπαλαιστινιακής Κυβέρνησης, η οποία διαλύθηκε το 1959. Ο λεγόμενος Πόλεμος των Έξι Ημερών του 1967 είχε ως αποτέλεσμα να περάσει η Γάζα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Η περιοχή ελεγχόταν από το Ισραήλ μεταξύ 1967 και 2005.

Κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Μονομερούς Αποδέσμευσης τον Αύγουστο του 2005, το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Γάζα και διέλυσε τους οικισμούς του εκεί.

Ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος που πραγματοποίησε η ισλαμιστική μαχητική ομάδα Χαμάς τον Ιούλιο του 2007, τα κυβερνητικά όργανα της Παλαιστινιακής Αρχής και της Λωρίδας της Γάζας τέθηκαν υπό την εξουσία της ομάδας. Τον Οκτώβριο του 2007, το Ισραήλ κήρυξε τη Γάζα «εχθρικό κράτος» και άρχισε έναν μερικό οικονομικό αποκλεισμό της περιοχής, διακόπτοντας περιστασιακά την παροχή ηλεκτρισμού και νερού εκεί.

Ποιος ζει αυτήν τη στιγμή στην Λωρίδα της Γάζας ;

Όσοι κατοικούν στη Γάζα είναι Παλαιστίνιοι, στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο οι άνθρωποι που ήταν αρχικοί κάτοικοι εκεί όσο και πολλοί πρόσφυγες που κατέφυγαν στην περιοχή από το Ισραήλ μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948 και τις επακόλουθες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ζουν στα βόρεια της περιοχής, ιδιαίτερα στην πόλη της Γάζας. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι αποτελούν το κυρίαρχο μέρος του πληθυσμού, αλλά υπάρχει και μια παλαιστινιακή χριστιανική μειονότητα. Σχεδόν το 40% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών.

Ποιος έδωσε τη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή;

Η Γάζα παρέμεινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από το 1918, και τα επόμενα χρόνια είδαν τη Λωρίδα της Γάζας να καταλαμβάνεται από τη Βρετανία και την Αίγυπτο. Το 1967, το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο της Γάζας και 27 χρόνια αργότερα, το Τελ Αβίβ παραχώρησε στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα περιορισμένη αυτοδιακυβέρνηση μέσω των Συμφωνιών του Όσλο, μιας σειράς ειρηνευτικών συμφωνιών που υπέγραψαν το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ουάσιγκτον το 1993.

Ἡ ὑπογραφή τῆς εἰρηνευτιῆς συμφωνίας, τῆς 13ης Σεπτεμβρίου 1993. ὑπό τήν προεδρία τοῦ Μπίλ Κλίντον ( δίπλα του ὁ πρωθυπουργός τοῦ Ἰσραήλ Γιτζάκ Ράμπιν) ὁ Ισραηλινός ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Σιμόν Πέρες καί ὁ ἀξιωματούχος ἐξωτερικῆς πολιτικῆς της PLO Μαχμούντ Ἀμπάς ( φωτό 

Στη συνέχεια, η παλαιστινιακή κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαπραγματευτεί την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων με το Τελ Αβίβ, ένα ζήτημα που αντιμετωπίστηκε τελικά από τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν στα τέλη του 2003. Τον Σεπτέμβριο του 2005, το Ισραήλ ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Γάζα και τον έλεγχο της περιοχής μεταφέρθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ωστόσο, συνέχισαν να περιπολούν τα σύνορα και τον εναέριο χώρο της Γάζας εκείνη την εποχή.

Ποιος κυβερνά επί του παρόντος τη Γάζα;

Από το 2007, η Λωρίδα της Γάζας κυβερνάται από την μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. Στο καταστατικό της, η Χαμάς ζητά συγκεκριμένα την καταστροφή του εβραϊκού κράτους που θέτει τη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι μαχητές της Χαμάς έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες από τη Γάζα προς τις ισραηλινές περιοχές για χρόνια, αλλά το περασμένο Σάββατο είδε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της σύγκρουσης που βράζει , κατά την οποία δεκάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο εβραϊκό κράτος από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Συνεχίζει το Ισραήλ να ελέγχει τη Γάζα;

Ο ΟΗΕ, μαζί με διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές κυβερνήσεις, εξακολουθούν να θεωρούν τη Γάζα κατεχόμενη από το Ισραήλ παρά την αποδέσμευση του εβραϊκού κράτους από την περιοχή το 2005. Το Ισραήλ στην πραγματικότητα συνεχίζει να διατηρεί άμεσο εξωτερικό έλεγχο στη Γάζα και έμμεσο έλεγχο της ζωής εντός της επικράτειας .

Συγκεκριμένα, το Τελ Αβίβ ελέγχει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Γάζας και έξι από τις επτά χερσαίες διελεύσεις της περιοχής. Το Ισραήλ διατηρεί επίσης το δικαίωμα να εισέλθει στη Γάζα κατά βούληση χρησιμοποιώντας τον στρατό του και διατηρεί μια απαγορευμένη ζώνη ασφαλείας εντός του εδάφους της Γάζας. Επιπλέον, η Γάζα εξαρτάται από το Ισραήλ για το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Μπορούν οι Παλαιστίνιοι να φύγουν από τη Γάζα;

Το εβραϊκό κράτος επέβαλε περιορισμούς στις μετακινήσεις Παλαιστινίων εντός της Δυτικής Όχθης και στις μετακινήσεις μεταξύ αυτής και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και στο εξωτερικό. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί, καθώς και οι Εβραίοι έποικοι και οι ξένοι δεν υπόκεινται στους προαναφερθέντες περιορισμούς και είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα και έξω από τη Γάζα.

Ένα ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε σε αυτό το πνεύμα ότι «όταν απαιτούνται ταξιδιωτικές άδειες από το Ισραήλ, δίνονται [στους Παλαιστίνιους] μέσω μιας μακράς, αδιαφανούς και αυθαίρετης γραφειοκρατικής διαδικασίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε μια ζωή συνεχούς αβεβαιότητας για τους Παλαιστίνιους, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση απλών εργασιών και τον προγραμματισμό της ζωής τους», κάτι που επίσης «εμποδίζει την ανάπτυξη μιας σταθερής οικονομίας».


Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι το Ισραήλ απαγορεύει στους Παλαιστίνιους την είσοδο ή την έξοδο από την περιοχή «εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επείγουσες, απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις και έναν πολύ σύντομο κατάλογο εμπόρων».

Η αμερικανική επιβλέπουσα οργάνωση HRW, με τη σειρά της, έχει επικρίνει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα ως «υπαίθρια φυλακή», αναφέροντας τον περιορισμό της μετακίνησης που επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους εκεί.

«Το κλείσιμο της Γάζας εμποδίζει ταλαντούχους, επαγγελματίες ανθρώπους, να προσφέρουν στην κοινωνία τους, από το να επιδιώξουν ευκαιρίες που οι άνθρωποι αλλού θεωρούν δεδομένες. Η απαγόρευση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα από το να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πατρίδα τους, υποδηλώνει τη σκληρή πραγματικότητα του απαρτχάιντ και των διώξεων για εκατομμύρια Παλαιστινίους», ανέφερε η ομάδα σε έκθεσή της.

Οι συνθήκες για τους αμάχους της Γάζας αναμένεται να επιδεινωθούν δραματικά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου . Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ανακοίνωσε «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, διακόπτοντας κάθε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα και νερό στον θύλακα.

Πώς αναπτύχθηκε η τρέχουσα σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ;

Η τρέχουσα ένοπλη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ξεκίνησε με μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την μαχητική ομάδα στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς φέρεται να εκτόξευσε πολλές χιλιάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Η επίθεση διεξήχθη σε συντονισμό με πολλές άλλες μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε δεσμευόμενος ότι η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα και λέγοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πόλεμο. Λίγο αργότερα, είπε ότι η «πρώτη φάση» των αντιποίνων του Ισραήλ είχε τελειώσει με την «καταστροφή της πλειοψηφίας των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο [ισραηλινό] έδαφός μας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έδωσε εντολή για «πλήρη πολιορκία» της Γάζας , η οποία προβλέπει τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τροφίμων, νερού και καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα.


Μίλησε καθώς οι Ισραηλινές Στρατιωτικές Δυνάμεις συνέχιζαν να σφυροκοπούν την περιοχή με αεροπορικές επιδρομές για να χτυπήσουν στόχους, οι οποίοι περιελάμβαναν αρκετά παρατηρητήρια  που φέρεται να χρησιμοποιούσαν η Χαμάς και «ορισμένα τμήματα τρομοκρατών στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας».

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν εν μέσω αναφορών ότι η Χαμάς κρατά περισσότερους από 100 ομήρους, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού. Η ομάδα φέρεται να δεσμεύτηκε ότι οι όμηροι θα εκτελεστούν χωρίς προειδοποίηση εάν το Ισραήλ συνεχίσει να στοχοποιεί ανθρώπους στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 137.000 άνθρωποι κατέφυγαν εξ αιτίας των ισραηλινων πληγμάτων σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ.

ἀπό : sputnikglobe.com


Ἡ Πελασγική 

5 σχόλια:

  1. Ας πρόσεχαν να είχαν φτιάξει κάτι εδω και 70 χρονια πέρα απο την κόντρα με το Ισραήλ, Αχρηστοι και losers. Το κοινωνικό μοντέλο του Ισλάμ παράγει μονίμως δυστυχία. Στη λωρίδα της Γάζας, με έκταση 360 τ.χλμ. (μικρότερη από την Άνδρο), ζουν 2 εκ. άνθρωποι. Αμόρφωτοι, με επαγγελματικές δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, με τις γυναίκες στο σπίτι να γεννοβολάν αβέρτα και τη θρησκεία να καταδυναστεύει τα πάντα. Τι είδους ευημερία μπορεί να προκύψει από αυτό; Το Ισλάμ επιτείνει τα αδιέξοδά του και κατηγορεί γι' αυτά τη Δύση, εποφθαλμιώντας τα αγαθά που παράγει η Δύση, επειδή έχει το ακριβώς αντίθετο αντίθετο μοντέλο ζωής. Το Ισλάμ είναι σαν τον καρκίνο. Τρέφεται και υπεραναπαράγεται εις βάρος του ξενιστή του, μέχρι να τον θανατώσει. Το ανατριχιαστικό είναι πως το σχέδιο των ισλαμιστών να κατακτήσουν τον κόσμο με τις κοιλιές των γυναικών τους, πάει περίφημα με τη συνδρομή των αφελών ή εξωνημένων ηγετών της Δύσης. Και τι θα συμβεί αν την κατακτήσουν; Ο κόσμος θα ξαναγυρίσει στον μεσαίωνα σε μια δεκαετία.
    Προσπαθώ να καταλάβω ποιο ήταν το στρατηγικό σχέδιο της επίθεσης της Χαμάς. Να αποκτήσουν αυτονομία; Την είχαν ήδη. Να απεξαρτηθούν ενεργειακά από το Ισραήλ; Θα μπορούσαν να το κάνουν εδώ και 20 χρόνια. Αλλά δεν είναι ικανοί. Τι ήθελαν, πέρα από το να προκαλέσουν πολλούς θανάτους "απίστων" για να τρωθεί το γόητρο της ανίκητης ισραηλινής πολεμικής μηχανής; Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήθηκαν ως χρήσιμα κτήνη - κατά το χρήσιμοι ηλίθιοι - από εκείνους που τους χρηματοδοτούν και τους εκπαιδεύουν: Ιράν κυρίως (και δευτερευόντως Κατάρ), για να τορπιλίσουν τη διαφαινόμενη εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, που προσέγγισαν αλλήλους, υπό την σκέπη των ΗΠΑ, λόγω του κοινού του εχθρού, του Ιράν, και της ανησυχίας για το εν εξελίξει πυρηνικό του πρόγραμμα. Καλά, ξέρω τι θα απαντήστε λόγω της ιδεοληψίας σας με του Εβραίους, περαστικά (αν και χλομό το βλέπω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε Σχολιαστή, καλημέρα.

      ...Που λές, Συνάνθρωπέ μας, "τά κόβω απ' τή Ρίζα" άν δέν είσαι στά εννιάμερά σου περιτετμημένος. Κι άν όχι, βεβαίως καί σαφώς, θά τό 'θελες πολύ...

      Άς δεχθούμε (εδώ θα συμφωνήσω, σχεδόν) πως είναι καθυστερημένοι, ανάξιοι, ανεπρόκοποι καί μέ νοημοσύνη ορνιθοειδούς.....
      Εξ' άλλου, δέν είναι και οι μόνοι.

      Τό λοιπόν, η ειλικρινής μου Απορία, σέ σημείο νά μού φρακάρει το μυαλό κάθε που θυμάμαι αυτό τό πράμα και γιά να μήν πολυλογώ, ΓΙΑΤΊ καλέ μας ΣΥΝΆΝΘΡΩΠΕ, αφού έχετε τά πάντα, από Υλικά Αγαθά, δέν σας λείπει τίποτα, τούς εξοντώνετε συστηματικώς, ΑΔΙΑΚΡΊΤΩΣ καί, ομολογουμένως, μέ εξαιρετικά αποτελέσματα;;;

      Θα περιμένω τήν δική σου απάντησιν, ώς, τρόπον τινά, Βοήθεια, γιά τό "στρίψιμο τού μυαλού" μου, που μέ καθιστά, όποτε κι άν το σκεφτώ, κυριολεκτικώς Ανοϊκόν καί νοητικώς Ανάπηρον.

      Πάντως, ευχαριστώ γιά το "περαστικά" που μάς ευχήθηκες...

      Διαγραφή
    2. Ποιός ὁ θύτης,ποιό τό θύμα ;
      https://sxolianews.blogspot.com/2023/10/blog-post_11.html

      Σωστή τοποθέτησις τῆς ἀπόψεώς σου περί Ἰσλάμ καί τῶν τελευταίων γεγονότων στό Ἰσραήλ.
      Μέ παρεξηγεῖς σχετικῶς μέ τό « ιδεοληψίας σας με του Εβραίου », ὅπως τό ἀναφέρεις.
      Καμμία ἰδεοληψία. Ἁπλῶς καταγραφή τῶν πραγματικῶν καί ἱστορικῶν γεγονότων, διαχρονικῶς. Καί μέ στοιχεῖα ΠΑΝΤΑ. Τίποτε περισσότερο.

      Ὅπως καί νἄχει,σ᾿εὐχαριστῶ.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    3. Μήν ὀρκίζεσαι...

      Ἐλπίζω νά διάβασες τό θέμα ἐξ ἀφορμῆς τοῦ ἀνωτέρω σχολίου.

      Ποιός ὁ θύτης,ποιό τό θύμα ;
      https://sxolianews.blogspot.com/2023/10/blog-post_11.html

      Καί πάλι :
      https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgB1IBV8reM_ci5aYt55t7A4Pr0YDJEYheIFZl6tx71ePb6BDWfSn1H-WN_qtvjcxoaF-roaHqtPrUsMbQl4XBEZOer7kJIGHe-BQW-IPUePro_InQjyBf_a9j9r8uFL1sX2DPDXjEuUJJKS7BBfw8QjUM6vJOLkQTAVas3GChMgTEFr164Xk-wcMRajfk/w640-h508/F8I7w-4WUAAGlJv.jpg

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    4. Προσέξτε,πέφτετε στήν παγίδα πού ἔχει στηθεῖ.

      ΠΡΟΣΟΧΗ ...

      Διαγραφή