" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ποῦ ἀνήκομεν ;

Δένδιας :  «Θέλουμε τη στρατηγική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ναι, δεν θέλουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να είναι εμπορικό...»


Στό χθεσινό θέμα μέ τό λιμάνι τῆς Ἀλεξανδρουπόλεως καί τήν ἀπόλυτον παράδοσίν του στίς ΗΠΑ ὡς στρατιωτική βάσι (Βασικό σημείο της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ ήταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης... Δένδιας :  «Θέλουμε τη στρατηγική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ναι, δεν θέλουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να είναι εμπορικό...» ΕΔΩ ), ἔγραψε σχολιαστής μας : 

« ... Τα γεγονότα επί Βούδα(Καραμανλή) δηλαδή ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και κυριως τα επεισόδια στην Αθήνα , συνδέονται με την συμφωνία που παρουσιάζουν σήμερα; » 

Καί ὅπως ἀπάντησε ὁ ἀγαπητός Διηνέκης ἐννοεῖται πώς συμφωνοῦμε διότι αὐτή εἶναι ἡ πραγματικότης. Θέλω λοιπόν νά θυμηθοῦμε λίγο τό ἱστορικό ἐκείνης τῆς Συμφωνίας. Ἔχει πολύ μεγάλη σημασία καί θά καταλάβετε,πιστεύω ὅλοι σας,γιατί ἐκδιώχθηκε ὁ Καραμανλῆς ἄρον-ἄρον,γιατί ματαιώθηκε ὁ Ἀγωγός,γιατί ἔγινε πρωθυπουργός ὁ ΓΑΠ καί γιατί ἀπό ἐκεῖ πού ειμαστε μές τήν καλή χαρά καί σχεδόν ἀλώβητοι ἀπό τήν παγκόσμια οἰκονομική κρίσιν τοῦ 2007,βρεθήκαμε δεμένοι χειροπόδαρα στά μνημόνια μέχρι καί νά ἔρθουν οἱ κομμουνιστές ὥστε νά χαρίσουν τήν Μακεδονία ! Νά καταστῇ ἡ φουκαριάρα ἡ Ἀλεξανδρούπολις ἀπό πραγματικά ἕνας μεγάλο ἐμπορικός καί ἐνεργειακός κόμβος σέ μία στρατιωτική βάσι τῶν ἀμερικανοσιωνιστῶν ! 

Πᾶμε νά δοῦμε τό ἱστορικό. Διαβάζουμε ἀπό τήν Ναυτεμπορική τῆς Πέμπτης 15 Μαρ 2007 ( Ε Δ Ω ) τό θέμα : 

ΥΠΕΓΡΑΦΗ πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο η ιστορική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη.


Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας Β. Κριστένκο και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Α. Γκαγκαούζοφ, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο αγωγός, αξίας 950 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λειτουργήσει το 2009 και θα ενώνει το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου. Θα μεταφέρει 700.000 βαρέλια ημερησίως ή 35 εκατ. τόνους αργού ετησίως, ενώ θα έχει τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής έως τα 50 εκατ. ετησίως.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και με τον βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ.

φωτό
Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ρωσίας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι αποτελεί τιμή και χαρά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ίδιο και την κυβέρνησή του το γεγονός ότι ο κ.Πούτιν επισκέπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες την Αθήνα. Όπως είπε, η επίσκεψη αυτή πιστοποιεί τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σηματοδοτεί και συμβολίζει την έναρξη κατασκευής ενός σημαντικού έργου που είναι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του γιατί η συμφωνία και η απόφαση που ελήφθη στην τριμερή συνάντηση στις 4 Σεπτεμβρίου, να επιδειχθεί αποφασιστικότητα για να προχωρήσει το έργο, υλοποιείται. Παράλληλα ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό και άλλα σχέδια που έχουμε από κοινού θα προχωρήσουν με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των τριών χωρών, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας πως πρόκειται για σημαντικό έργο στον τομέα της παγκόσμιας ενέργειας.

Επιπρόσθετα ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι το έργο «επιτρέπει τη διαφοροποίηση στους δρόμους διέλευσης πετρελαίου προς όφελος των χωρών μας, των λαών και της οικονομίας ».

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε εξάλλου το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για να προωθηθεί το έργο του αγωγού, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή του δεν συνδέεται μόνο με τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και με τη συνεργασία που υπάρχει σε πολλούς τομείς και κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας του, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 3 δισ.δολάρια.

Τέλος ο κ.Πούτιν ανέφερε ότι σε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό θα συζητηθούν και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως τα θέματα των Βαλκανίων.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ. Ο κ.Στανίσεφ τόνισε ότι οι συνεργάτες και στις τρεις χώρες εργάστηκαν με πολλή θέληση για να πραγματοποιηθεί το έργο του αγωγού και πρόσθεσε:

«Απομένει πολλή δουλειά για την ίδρυση της διεθνούς εταιρίας κατασκευής και εφοδιασμού για να είναι δυνατόν στις αρχές του 2008 να αρχίσει η κατασκευή του έργου, το οποίο είναι επωφελές και για τις τρεις χώρες»


Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το έργο αυτό τοποθετεί την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, θα φέρει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και την ασφάλεια στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Πούτιν και Στανίσεφ θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ θα έχουν και διμερή συνάντηση στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών λίγο πριν την αναχώρησή τους.

Το ιστορικό του αγωγού

* 1993: Ο οραματιστής του έργου κ. Ν. Γρηγοριάδης παρουσιάζει την ιδέα για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

* Θεσσαλονίκη (29/6/1994): Διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Υπογραφή δήλωσης προθέσεων των δύο Κυβερνήσεων. (Κ. Παπούλιας - Christo Totev)-Μόσχα, 22-23/11/1994: Συνάντηση ελληνικών και ρωσικών εταιριών (Gazprom & Ρωσικό Ινστιτούτο Μελετών). Υπογραφή Μνημονίου επί των εξετασθεισών προτάσεων.

* Αθήνα (18-20/12/1994): Επίσκεψη Εργασίας του Αντιπροέδρου της Ρωσίας κ. Νταβίντοφ και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ελλάδας κ. Α. Παπανδρέου. Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.

* Μόσχα (15/6/1995): Τριμερής Συνάντηση (Ρωσία - Ελλάδα - Βουλγαρία) εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις αποφάσεις εκπονήσεως σχεδίου για τον αγωγό Β/Α. - Υπογραφή Μνημονίου.

* Αθήνα (19/1/1997): Συνάντηση του υπουργού Καυσίμων και Ενέργειας της Ρωσίας και του Προέδρου της Gazprom με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και την υπουργό Ανάπτυξης κα Β. Παπανδρέου.

* Σόφια (16-17/10/1997): Τριμερής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων. - Υπογραφή Πρωτοκόλλου σχετικά με σχέδιο Τριμερούς Μνημονίου και των απαιτουμένων για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού της μελέτης.

* Αθήνα (24/2/1998): Σύσταση Κοινοπραξίας ΔΕΠ-ΘΡΑΚΗ από την ΔΕΠ (25%) και Ομίλους Λάτση - Κοπελούζου (75%) με σκοπό την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας και Βασικού Σχεδιασμού του έργου Β/Α.

* Αθήνα (7/5/1998): Τριμερής Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων. - Υπογραφή Μνημονίου σχετικά με την ίδρυση της εταιρείας Transbalkan Oil Pipeline Company.

* Μόσχα (20-23/9/2000): Τριμερής συνάντηση εκπροσώπων των τριών χωρών - Υπογραφή Μνημονίου. Σύσταση της Τριμερούς Επιτροπής Εργασίας, πρόγραμμα δράσης και κανονισμός λειτουργίας.

* Αθήνα (25-26/10/2000): Trilateral Working Committee - Υπογραφή Πρωτοκόλλου. Συμφωνητικό, καθορισμός αρμοδιοτήτων και τρόπος πληρωμής της εταιρεία GIPROTRUBOPROVOD (στην οποία είχε ανατεθεί η αποτίμηση της μελέτης σκοπιμότητας του έργου).

* Αθήνα (Ιανουάριος 2001): Ολοκλήρωση της εκπόνησης του 2ου Σταδίου Μελέτης από την εταιρεία τεχνικών μελετών ILF.

* Μόσχα (30/1/2002): Συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής Εργασίας. Ολοκλήρωση, αξιολόγηση και έγκριση των αποτελεσμάτων των μελετών από την Τριμερή Επιτροπή.

* Αθήνα (21/8/2004): Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης κ.κ. Πέτρου Μολυβιάτη και Δημήτρη Σιούφα, αντίστοιχα, με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας κ. Valentin Tserovski.

* Αθήνα (14/10/2004): Κατ' ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη, υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον Ρώσο Ειδικό Εντεταλμένο του Προέδρου της Ρωσίας Πούτιν για θέματα Διεθνούς Ενεργειακής Συνεργασίας κ. Yuri Yusufof.

* Αθήνα (4-5/11/2004): Τριμερής συνάντηση. Επαναδραστηριοποίηση της Τριμερούς Επιτροπής Εργασίας. Μονογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των τριών μερών για την υποστήριξη και προώθηση του έργου.

* Μόσχα (26-27/1/2005): Συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής Εργασίας στη Μόσχα στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2004 και σύσταση της Ομάδας Πρωτοβουλίας των Εταιρειών. Υπογραφή Πρωτοκόλλου, όπου συμφωνήθηκε η παρουσίαση των οικονομικών παραμέτρων του έργου από την Ομάδα Πρωτοβουλίας των Εταιρειών, σε μελλοντική συνάντηση στη Μόσχα, στις 9 και 10 Μαρτίου 2005.

* Μόσχα (10/3/2005): Συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής Εργασίας και της Ομάδας Πρωτοβουλίας των εταιρειών, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, για την υπογραφή του σχετικού Τριμερούς Πολιτικού Μνημονίου. H Τριμερής Επιτροπή Εργασίας, πρότεινε στις τρεις κυβερνήσεις να υπογράψουν το Τριμερές Πολιτικό Μνημόνιο για την υποστήριξη και προώθηση του έργου στη Σόφια εντός του Απριλίου 2005

* Σόφια (12/4/2005): Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

* Αθήνα (23/2/2006): Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα και του υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Rumen Ovcharov, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

* Αθήνα (17/3/2006): Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας κ. Anatoly Yanovski, όπου συμφωνήθηκε τα δύο μέρη να δραστηριοποιηθούν ακόμη εντονότερα στο επόμενο διάστημα για τη επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου.

* Καβούρι (6-7/7/2006): Συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής για τη Διεύρυνση της Ενεργειακής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας

* Καβούρι (7/7/2006): Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ.Σιούφα, με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας κ. Α.Yanovski με θέμα την πορεία προώθησης του έργου.

* Αθήνα (8/8/2006): Συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκου Στεφάνου με τον υποδιευθυντή, προϊστάμενο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της TNK-BP, κ. Shawn McCormick με θέμα τη διευθέτηση βασικών θεμάτων που θα οδηγήσουν στην έναρξη της κατασκευής του αγωγού.


Η ταυτότητα του αγωγού

Αγωγός Μεταφοράς Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Βασικά Τεχνοοικονομικά Χαρακτηριστικά

* Μήκος: 280 χλμ. από το λιμάνι του Μπουργκάς (Βουλγαρία) ως την Αλεξανδρούπολη.

* Δυναμικότητα: 35 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως, με πιθανότητα επέκτασής του σε 50 εκατ. τόνους ετησίως.

* Προϋπολογισμός έργου: (σε τιμές του 2004): 800 εκατ. ευρώ (δυναμικότητα των 35 εκατ. τόνους ετησίως) ή 900 εκατ. ευρώ (δυναμικότητα 50 εκατ. τόνους ετησίως)

* Συμπληρωματικά έργα: Αποθηκευτικοί χώροι συνολικής χωρητικότητας 650.000 κ.μ. στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 450.000 κ.μ. στο Μπουργκάς.

* Διαδρομή Μεταφερόμενου πετρελαίου: Από το λιμάνι του Novorossiysk στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι του Μπουργκάς κι από εκεί στην Αλεξανδρούπολη μέσω του πετρελαιαγωγού.

Σημειῶστε ἐπίσης πώς ἀπό τό ἔργο αὐτό δέν θά μποροῦσαν νά παίξουν τά παιχνίδια τους οἱ τουρκαλάδες  ( ὁ Ἀγωγός : παρακάμπτοντας τά Στενά τοῦ Βοσπόρου καί ὅπως εἶπε καί ὁ Ποῦτιν :«επιτρέπει τη διαφοροποίηση στους δρόμους διέλευσης πετρελαίου προς όφελος των χωρών μας, των λαών και της οικονομίας »  ),οὔτε νά ζητοῦν μέ θράσος αὐτά πού σήμερα καί μέ τήν ἀμέριστο συμπαράστασιν τῶν ἀμερικανοσιωνιστῶν ( βλέπε χαζάρων) ἀπαιτοῦν ( Πάϊατ : διάλογος καί φιλία Ἑλλάδος -Τουρκίας καί συμφωνίες win- win γιά ὅλους

Καταλάβατε ; Καταλάβατε καί μάλιστα πολύ καλῶς. 

Συνεπῶς,περᾶστε κι᾿ἀπό Ε Δ Ω,ὥστε νά καταλάβετε καί τό ἀκόμη πιό δυσοίωνο μέλλον πού ἐπιφυλάσσεται γιά τήν Θράκη μας : 

Αὐτά καί ἄν θέλετε μπορεῖτε νά κάνετε καί μία σκέψιν παρά πάνω,ὅπως ὁ φίλος μας σχολιαστής  :   και κυριως τα επεισόδια στην Αθήνα 

Γιατί ἔγιναν ἄρα γε ἐκεῖνα τά ...ἐπεισόδια; Χμμ...  


Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !

    ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΣ ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΝ ΗΠΕΙΡΟΝ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΟΓΟΝ , ΕΜΦΡΟΝΑ ΚΟΣΜΟΝ , ΜΟΙΡΑΣΑΜΕ ΓΝΩΣΙΝ ΠΑΝΤΟΥ , ΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΛΟΝ , ΑΡΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΜΩΣ , ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ , ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΩΣ ΗΓΕΣΙΑ , ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ " ΕΛΛΗΝΕΣ " , ΜΑΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΟΠΟΥ Η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ , ΜΠΛΕΞΑΝΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ !

    ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ...


    Γεωργιος Οιτιευς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΠΕΛΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ .
    ΣΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ .....ΚΑΝΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ! !
    ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΥΡΙΕ ΚΛΩΝΕ ;
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή