" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

«Τά σύνορά μας εἶναι τά αὐτά καί αἱ δυνάμεις αἱ καλύπτουσαι αυτά εἶναι ἑνιαῖαι καί ἀδιάσπαστοι»


25 Μαΐου 1937,ὁ τοῦρκος πρωθυπουργός Ἰσμέτ Ἰνονοῦ,πραγματοποιεῖ ἐπίσημη ἐπίσκεψιν στήν Ἀθῆνα.

Ἰωάννης Μεταξᾶς : « Ἡ Ἑλλὰς καὶ ἡ Τουρκία εὑρίσκονται ἐν πλήρει συμφωνίᾳ ἐπὶ πάντων τῷν σημείων καὶ ἔχουν πλήρη ἐμπιστοσύνην ἐπὶ τὴν σταθερότητα καὶ ἀξίαν τῆς Βαλκανικῆς Συνεννοήσεως» (φωτό)
Μέσα στο περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Μεταξάς δεν θα απομακρυνόταν από την οδό της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, αλλά αντιθέτως θα επιδίωκε να τη διευρύνει ακόμα περισσότερο. Το κλίμα εμπιστοσύνης και φιλίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα αποτυπώθηκε στην υποστήριξη που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση στην τουρκική πρόταση για αναθεώρηση της Σύμβασης της Λωζάννης για τα Στενά, πρόταση που κατέληξε στις 20 Ιουλίου 1936 στην συνομολόγηση της Συνθήκης του Μοντραί,σύμφωνα με τις διατάξεις της οποίας καταργούνταν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των Στενών ( Ι. Κολιόπουλος,Παλινόρθωση, δικτατορία, πόλεμος, 1935-1941- Ο βρετανικός παράγοντας στην Ελλάδα, Αθήνα 1985)

Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού στην Αθήνα τον Μάιο του 1937 έδωσε την ευκαιρία για την εκατέρωθεν επιβεβαίωση της προσήλωσης στην ελληνοτουρκική συνεννόηση ως παράγοντα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι συνομιλίες κορυφής διεξήχθησαν σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, το οποίο αποτυπώθηκε και στα δημοσιεύματα των εφημερίδων των δύο χωρών. Ο Μεταξάς δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, την οποία εξέφρασε μέσω δημόσιων δηλώσεών του: « Ἡ Ἑλλὰς καὶ ἡ Τουρκία», τόνιζε, «εὑρίσκονται ἐν πλήρει συμφωνίᾳ ἐπὶ πάντων τῷν σημείων καὶ ἔχουν πλήρη ἐμπιστοσύνην ἐπὶ τὴν σταθερότητα καὶ ἀξίαν τῆς Βαλκανικῆς Συνεννοήσεως». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, σε τηλεφωνικό του μήνυμα προς τον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ υπογράμμιζε: «Τὰ σύνορά μας εἶναι τὰ αὐτὰ καὶ αἱ δυνάμεις αἱ καλύπτουσαι αυτὰ εἶναι ἑνιαῖαι καὶ ἀδιάσπαστοι» (Ι. Μεταξάς,Το προσωπικό μου ημερολόγιο, τ. Δ΄, Αθήνα χ.χ., σ. 275-276.)

Ἡ φωτό,ἄνευ λεζάντας,εἶναι ἀπό ἐδῶ
Τον Οκτώβριο του 1937 ο Μεταξάς ανταπέδωσε την επίσκεψη του Ινονού,μεταβαίνοντας στην Άγκυρα, όπου είχε τη δυνατότητα να συζητήσει εκτενώς με τον Ατατούρκ το θέμα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και των προοπτικών επέκτασής της. Και από τις δύο πλευρές υπογραμμίσθηκε με ιδιαίτερη έμφαση η στενότητα των δεσμών, οι οποίοι, από το 1930 και μετά, είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και  στην Τουρκία. Διαπιστώθηκε επίσης η απόλυτη κοινότητα συμφερόντων, η οποία χρησίμευε ως εδραία βάση πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί η ελληνοτουρκική φιλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες δεν αποτελούσε πρόσκαιρο, αλλά μόνιμο δεσμό, τον οποίο τίποτε δεν θα μπορούσε να κλονίσει στο μέλλον. Ο Μεταξάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ατατούρκ για τις τηλεφωνικές του ανακοινώσεις κατά την επίσκεψη του Ινονού στην Αθήνα τον προηγούμενο Μάιο. Από την πλευρά του, ο Ατατούρκ απάντησε ότι επικύρωνε απόλυτα τα όσα είχε τότε τηλεφωνικά αναφέρει. Επιπλέον, ο Μεταξάς διαβεβαίωσε τον Ατατούρκ για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για τη στρατιωτική της αναδιοργάνωση, εξέλιξη για την οποία ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη ζωηρή ικανοποίησή του... ( Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας,1940, 8.3,«Περίληψις συνδιαλέξεως λαβούσης χώραν μετά της Α.Ε. του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού κ. Μεταξά εν Αγκύρα την 19ην Οκτωβρίου 1937»)

(ἀπό ΕΔΩ)

Ἰνονοῦ-Βενιζέλος,ἀ λά  μπρατσέτα ( 1931)
Ἰνονοῦ-Μεταξᾶς,ἀ λά μπρατσέτα,(1937)
Ἰνονοῦ-Παπαδόπουλος,ἄνευ ἀ λά μπρατσέτας...(1971)
ο Παπαδόπουλος, στις 25/5/71, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα μαζί με τον Μετίν Τοκέρ, γαμπρό του Ισμέτ Ινονού. Παπαδόπουλος : «εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι η ιστορία μάς οδηγεί προς μια ομοσπονδία της Τουρκίας με την Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί σε ίσως 20 ή 50 χρόνια. Αλλά θα πραγματοποιηθεί».(ἐδῶ)

Καί βεβαίως δέν μποροῦσε ὁ Ἰνονοῦ,ἀφοῦ ἦρθε στήν Ἀθῆνα καί πάλιν,νά μήν ἀποτίσῃ φόρον τιμῆς στόν πρό 40ετίας,πρωτεργάτη αὐτῆς τῆς ...σχέσης.Τό φιλαράκι του Ἐλευθέριο Βενιζέλο.Τώρα πού εἶχε καί περίλαμπρον ἀνδριάντα ἐν Ἀθήναις ! 

Οἱ φωτό ἀπό βίντεο ἀρχείου ΕΡΤ,ἐδῶ
Καί ποιός εἶχε στήσῃ τόν συγκεκριμένο ἀνδριάντα,εἴπαμε ;

Ποιός ἔστησε,πρῶτος,ἀνδριάντα τοῦ Βενιζέλου στήν Ἀθήνα;


Ἕνας κῦκλος,ὅλα...Ἀπό τόν Ἐλευθέριο Βενιζέλο ἤ Μπεν ι Σελόν μέχρι τόν Παπαδόπουλο ὅλα γιά τό «μεγάλο ὅραμα»  :
 η συνεργασία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες δεν αποτελούσε πρόσκαιρο, αλλά μόνιμο δεσμό, τον οποίο τίποτε δεν θα μπορούσε να κλονίσει στο μέλλον.

Μήπως,λέω τώρα,ὁ κῦκλος αὐτός,κλείνει στίς ἡμέρες μας ; Ἄλλως τε κλείνει καί ἡ 50ετία.Πῶς τό εἶπε ὁ Παπαδόπουλος ; 

 «εγώ προσωπικά, πιστεύω ότι η ιστορία μάς οδηγεί προς μια ομοσπονδία της Τουρκίας με την Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί σε ίσως 20 ή 50 χρόνια. Αλλά θα πραγματοποιηθεί»

Καί νά φαντασθεἰτε πώς τό 1971 ἑορτάζονταν καί τά 150 χρόνια τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 ...! 



Ἡ Πελασγική

2 σχόλια:

  1. 1000 ΦΟΡΕΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΤΕ ΤΟΥΣ
    ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ
    Η ΕΛΛΑΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἄν αὐτοί εἶναι Ἕλληνες.Διότι πολύ φοβοῦμαι,πώς πρὄκειται ἤ γιά μπασταρδεμένες φάρες ἤ γιά ἀλλότριες.

      Ἀπό παραδείγματα μπόλικα !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Πάνδονε !

      Διαγραφή