" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

«Τά ἑλληνόπουλα δέν ξέρουν, μόνο πῶς πρέπει νά ζοῦν. Ξέρουν καί πῶς νά πεθαίνουν, καί πῶς νά τιμοῦν τήν πατρίδα»


Οι εθνομάρτυρες Μιχαλάκης Καραολής , και Ανδρέας Δημητρίου, υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από την Αυτοκρατορία της Πουστιάς. Οδηγήθηκαν στην αγχόνη νωρίς την αυγή της 10ης Μαΐου 1956. απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Μιχαήλ Καραολής, και ο Ανδρέας Δημητρίου βάδισαν μαζί προς τον θάνατο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο. « Σε γνωρίζω από την κόψη».

«Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν, μόνο πως πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν, και πως να τιμούν την πατρίδα», ήταν τα τελευταία λόγια του Καραολή. «Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη», είπε ο Δημητρίου. Ο Καραολής εκτελέστηκε πρώτος .

 Ο Καραολής και ο Δημητρίου εντάχθηκαν από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απελευθέρωση.
Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα των Αγγλων και κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου ότι σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955, έναν συνεργάτη των Άγγλων από το ΑΚΕΛ, τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή,

 Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη μετά από πληροφορίες του ΑΚΕΛ, και κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ, στις 28 Νοεμβρίου 1955.

Οι δύο αγωνιστές φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Δεν αποκάλυψαν τίποτα στους ανακριτές, καταδικάσθηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956.
Οι δικηγόροι του Καραολή, και του Δημητρίου είχαν υποβάλει αίτηση για χάρη, την στον Κυβέρνητη Χάρτινγκ και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, που απορρίφθηκαν. Η Ελισάβετ, η μητέρα του Καρόλου τους εκτέλεσε.

 Το Βρετανικό Στέμμα δεν επέτρεψε στις οικογένειες να πάρουν τις σορούς τους για να τους θάψουν. Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν στο προαύλιο της φυλακής , στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα».

Mετά το θάνατο τους η ΕΟΚΑ εκτέλεσε τους δύο στρατιώτες της Βασίλισσας τον Γκόρντον Χιλ και τον Ρόναλντ Σίλτον, που είχαν απαχθεί με εντολή του Διγενή και κρατούνταν ως όμηροι.

Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

 Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά.

Ο Μιχαλάκης Καραολής, και ο Ανδρέας Δημητρίου, θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου, και για την Ένωσή της με την Μητέρα Ελλάδα, και δεν χωράνε στην ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ της μανδάμ Αγγελοπούλου.

Τά μεταξωτά νεο-πατριωτικά βρακιά θέλουν κι᾿ ἐπιδέξιους νεο-πατριωτικούς Κώλους

Ὁ Νεο-πατριωτισμός εἶναι μία νέα ὀνομασία γιά τήν πανάρχαια νόσο τοῦ «Ἐφιαλτισμοῦ» καί τῆς «Προδοσίας», πού οὐρλιάζει ἀπό Παντοῦ. 


Σπῦρος Χατζάρας
Δελτίο τῶν 11

2 σχόλια:

  1. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ 1ΟΟΟ ΦΟΡΕΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ
    ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
    ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ
    ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αἰωνία τους ἡ μνήμις !

      Καί ἄς διδασκόμεθα ἀπό τήν Ἱστορία καί τούς ἥρωες.Ἄς τούς κάνουμε ὁδηγούς μας,κυρίως στίς δύσκολες,ἀπό κάθε ἄποψιν,ἐποχές πού βιώνουμε.Ἐποχές «δημοκρατίας» πού ἀποδεικνύονται χειρώτερες κι᾿ἀπό τίς πιό στιγνές δικτατορίες,διότι σύν τοῖς ἄλλοις εἴμεθα ὑπό ξένη κατοχή χωρίς νά τό ἔχουμε συνειδητοποιήσῃ στόν βαθμό πού πρέπει.

      Συνεπῶς,ναί ἄς γίνουν ὁδηγοί μας αὐτοί οἱ ἥρωες πού δέν δίστασαν οὔτε στιγμή νά προσφέρουν τήν ἴδια τους τήν ζωή γιά τά ὑψηλά ἑλληνικά ἰδεώδη !

      Καλησπέρα ἀγαπητέ Pandonos !

      Διαγραφή