" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936 – 4Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015


1936-2015

Γράφει ο Σ. Παιδάκος

«με όσες αλυσίδες και αν δέσει κάποιος τον κομμουνισμό, υπάρχει πάντοτε ο φόβος της αιματοχυσίας και αυτό γιατί, τα λεγόμενα αστικά κόμματα με το ελαττωμένο πολιτικό αισθητήριο και την άφεση αμαρτιών στρώνουν το δρόμο του κομμουνισμού. Σε περιόδους πολιτικής οξύτητας δεν επικρατούν οι μεσαίες διαλλακτικές καταστάσεις αλλά οι εκπρόσωποι της αδιαλλαξίας»
                                                                                                                      Ιωάννης Μεταξάς

Επιβεβαιώθηκε ο Ι. Μεταξάς όσον αφορά τον τρόπο που ο  Σύριζα ανέλαβε την εξουσία; Απόλυτα! Η σημερινή επέτειος μου έδωσε την ευκαιρία να αναλύσω την «αιματοχυσία» για την οποία έγραφε ο Μεταξάς, συγκρινόμενη  με τη σημερινή οικονομική αιματοχυσία.

Επειδή δεν μπορώ να βρεθώ μέσα στο μυαλό του κ. Τσίπρα και των λοιπών μπολσεβίκων, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι, μέσω των δεδομένων που έχουμε έως τώρα στα χέρια μας, να οδηγηθούμε σε κάποιες εκτιμήσεις όσον αφορά τα πολιτικά δρώμενα. Στο ιδρυτικό του συνέδριο κατά το θέρος του 2013 ο Σύριζα τόνισε ότι, με την αλλαγή που θα επιφέρει στην Ελλάδα, μέσω αυτής θα αλλάξει και την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική κατάσταση, μια άτακτη χρεοκοπία της Χώρας μας, θα είχε δραματικές επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδού η αλλαγή. Δεύτερο δεδομένο είναι οι ατελέσφορες για έξι μήνες διαπραγματευτικές ενέργειες, όπου τη μία υπόγραφαν συμφωνίες και την ίδια στιγμή όδευαν για ρήξη. Η εξάμηνη αυτή ασάφεια φόρτωσε πολλά αρνητικά την ήδη επιβεβαρυμμένη οικονομία μας. Η προκαλούμενη ασάφεια μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνονταν μόνο για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από το εσωτερικό του Σύριζα; Αντιδράσεις είτε τώρα είτε πριν πέντε μήνες θα υπήρχαν. Δεν ήταν φρόνιμο λοιπόν κατά τον περασμένο Φεβρουάριο να επέλθει συμφωνία έχοντας πολύ λιγότερες συνέπειες για τη Χώρα μας, παρά η συμφωνία που θα γίνει τον Αύγουστο; Σαφώς και ήταν φρόνιμο. Όπως επίσης ήταν γνωστό στους ηγήτορες των Συριζαίων διαπραγματευτών ότι, κάθε μέρα καθυστέρησης επιβαρύνει την οικονομία. Τρίτο δεδομένο είναι ο έλεγχος που γίνεται αυτή τη στιγμή από το κουαρτέτο. Ήδη ο κ. Τσίπρας γνώριζε από τη 17ωρη διαπραγμάτευση ότι, είναι πολύ πιθανό τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί να μην επαρκούν. Όπερ και εγένετο. Με τον έλεγχο του κουαρτέτου δημιουργούνται νέα προαπαιτούμενα προς ψήφιση, που σημαίνει νέα δάνεια. Θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν όχι μόνο από το Σύριζα, αλλά από οποιαδήποτε κυβέρνηση είτε αυτή είναι εθνικής ενότητας είτε τεχνοκρατών. Και ο λόγος; Ο λόγος είναι ότι οι πάντες έχουν στεγνώσει από ρευστό. Οπότε μπορεί η συμφωνία να υπογραφτεί, αλλά αντί να πάμε σε μνημόνιο να οδηγηθούμε μόνοι μας στην έξοδο από το κοινό νόμισμα. Δηλαδή σε άτακτη χρεοκοπία. Προσέξτε την εξής σημαντική διαφορά. Η ελεγχόμενη έξοδος από το κοινό νόμισμα δεν έχει καμία σχέση με την άτακτη έξοδο. Μήπως αυτές τις ενέργειες είχαν από εξ αρχής στο μυαλό τους οι Συριζαίοι; Άτακτη χρεοκοπία και κομμουνιστοποίηση τύπου Σοβιέτ;

Τέταρτο δεδομένο είναι το χθεσινό κραχ του χρηματιστηρίου. Μήπως δεν γνώριζαν οι «σοφοί» της κυβέρνησης τι θα γίνονταν όταν θα άνοιγε το χρηματιστήριο; Φυσικά και το γνώριζαν. Όπως επίσης γνώριζαν ότι φυσικό επακόλουθο του συνεχιζόμενου ελέγχου κεφαλαίων θα είναι η τρομακτική επιδείνωση της οικονομίας σε όλους τους τομείς. Αναλογιστείτε μόνο ότι, οι επιπτώσεις από το κραχ στο Χ.Α. θα διαφανούν το επόμενο διάστημα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων των οποίων η χρηματιστηριακή αξία έχει καθηλωθεί σε ιστορικά χαμηλά. Ταυτόχρονα, η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών καθιστά πολύ δύσκολο γρίφο τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Άγνοια λόγω μικροκομματικών συμφερόντων των κυβερνόντων ή σκοπιμότητα; Ο χρόνος θα δείξει αν οι επιλογές του Σύριζα θα σημάνουν την ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας.

Εφιαλτικό σενάριο ! Ελπίζω το σημερινό μου άρθρο, που δεν περιέχει σχεδόν τίποτε ευχάριστο, να παραμείνει απλά ένα σενάριο. Το μόνο ευχάριστο στη σημερινή πολιτική κατάσταση είναι η άνοδος που έχει το κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών, που είναι όντως η τελευταία ελπίδα για τον Τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου