" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΕΤΟΣ ΜΑΧΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ: "1912-2012: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ"


Η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μάχη των Στενών του Σαρανταπόρου εμπεριέχει για εμάς τους Σαρανταπορίτες μια έντονη συναισθηματική πλευρά και όλοι μας θέλουμε να τιμηθεί η ιστορική αυτή επέτειος με το καλύτερο δυνατό τρόποΜέσω αυτής της δημοσίευσης επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε, στους συγχωριανούς και τους συντοπίτες μας της ευρύτερης περιοχής, την πρόταση της ομάδας του Sarantaporo.gr, την προσπάθεια για συνεργασία και την ανταπόκριση που βρήκαμε, θεωρώντας ότι αυτή η διεργασία αποτελεί μια ελπίδα για το μέλλον πως η περιοχή μας αξίζει κάτι καλύτερο.
Το 2012 αποτελεί ένα έτος με ξεχωριστή ιστορική σημασία για τη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή του Σαρανταπόρου, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και τη Μάχη των Στενών του Σαρανταπόρου.
 Για εμάς τους Σαρανταπορίτες η επέτειος των 100 χρόνων από τη μάχη εμπεριέχει και μια έντονη συναισθηματική πλευρά, διότι αποτελεί το στίγμα προσδιορισμού μας στο γεωγραφικό και ιστορικό χώρο, κάτι σαν το σήμα κατατεθέν της περιοχής και του χωριού μας. Είναι λοιπόν λογικό όλοι μας να θέλουμε να τιμηθεί η ιστορική αυτή επέτειος με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η συζήτηση για τους τρόπους εορτασμού, ανάδειξης και προβολής των 100 χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου ξεκίνησε στους κόλπους της ομάδας του Sarantaporo.gr τον Οκτώβριο του 2010, όταν η Σοφία Ντιντιούμη παρουσίασε την ιδέα της να ανακηρυχτεί το 2012 «έτος Μάχης Σαρανταπόρου». Η συγκεκριμένη ιδέα αγκαλιάστηκε από όλα τα μέλη της ομάδας του Sarantaporo.gr και ξεκίνησε μια οργανωμένη ομαδική προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη σχετική δράση.
Ο αρχικός σχεδιασμός της δράσης, που έγινε τον Ιανουάριο του 2011, προέβλεπε τέσσερις φάσεις:
  • πρώτη φάση - δημιουργία ενός πλάνου δράσης, διαμόρφωση των βασικών αξόνων-προτάσεων εκδηλώσεων,  κοινοποίησή τους και διαβούλευση με τους τοπικούς Συλλόγους του Σαρανταπόρου και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σαρανταπόρου, με ορίζοντα σχηματοποίησης των βασικών προτάσεων για τις εκδηλώσεις το τέλος Μαρτίου 2011.
  • δεύτερη φάση - πραγματοποίηση συνάντησης των Συλλόγων το Πάσχα του 2011 για μορφοποίηση των αξόνων και των προτάσεων για τις  εκδηλώσεις και περαιτέρω προώθηση του πλάνου.
  • τρίτη φάση - κοινοποίηση του πλάνου σε Συλλόγους γειτονικών κοινοτήτων για συνεργασία, υποστήριξη και εμπλουτισμό του μέχρι τον Ιούνιο.
  • τέταρτη φάση - παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας του διαμορφωμένου πλάνου της Δράσης μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Ταυτόχρονα, μέρος του σχεδιασμού αποτέλεσαν και προσπάθειες για ένταξη της συγκεκριμένης δράσης υπό την αιγίδα είτε της Προεδρίας της Δημοκρατίας, είτε της Βουλής των Ελλήνων, είτε του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είτε κάποιου άλλου σχετικού δημόσιου φορέα.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου