" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ξεπουλούν άρον άρον την δημόσια περιουσία



Από τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε να καταθέσει νύχτα στη Βουλή για την εκποίηση εισηγμένων ΔΕΚΟ και κρατικών τραπεζών, ακινήτων του Δημοσίου, ακόμα και δικαιωμάτων εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτού πλούτου, είναι ολοφάνερο ότι αρχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Από τον τρόπο που επέλεξαν ο κ. Βενιζέλος και οι «μανδαρίνοι» του υπουργείου Οικονομικών να περάσουν, με συνοπτικές διαδικασίες, τις σχετικές διατάξεις, και πολύ περισσότερο από το περιεχόμενό τους που φαίνεται ότι έχει συνταχθεί στο πόδι, γίνεται σαφές ότι η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προσέλκυση σοβαρών επενδυτών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Αντιθέτως, ο προφανής στόχος είναι η εσπευσμένη παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων του κράτους επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε μεγάλα συμφέροντα, εγχώρια και αλλοδαπά, και μάλιστα όσο όσο, προκειμένου να μαζέψουν όσο πιο πολλά έσοδα μπορούν για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού και να μειώσουν το έλλειμμα.
Με τέτοιες «μπακαλίστικες» λογικές, όμως, είναι δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν ούτε αυτοί οι ποσοτικοί στόχοι. Και, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, αφού δεν προβλέπονται ούτε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, παρά μόνο άρον άρον εκποίηση της περιουσίας του κράτους και μάλιστα χωρίς καμία διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με τον τρόπο που γίνονται η ιδιωτικοποίηση των ακινήτων νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και του αιγιαλού, καθώς και η παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, είναι προφανές ότι ούτε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου εξυπηρετούνται ούτε σοβαρές επενδύσεις μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Είναι φανερό ότι όποιος προλάβει παίρνει και τα «φιλέτα»…

Ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα των «ασημικών»
 
Διατάξεις-σοκ, που ανοίγουν το δρόμο για το άρον άρον ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων του κράτους επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, εγχώρια και αλλοδαπά -και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις,
Με τις διατάξεις που χωρίς καμία διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, περιελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
* Επιτρέπεται η πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς καν να προηγηθεί η υποβολή προσφορών, προφανώς προς όφελος των όποιων αγοραστών ζητήσουν πρώτοι τις μετοχές! Το ξεπούλημα των εισηγμένων ΔΕΚΟ θα μπορεί να γίνει μέσω χρηματιστηριακών εταιριών.
* Δίδεται η δυνατότητα στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά δικαιώματα του Δημοσίου, πέραν αυτών που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015. Το Ταμείο θα μπορεί, δηλαδή, να ιδιωτικοποιεί ακόμη και τον αιγιαλό, την παραλία, δημόσια κτήματα και λοιπά ακίνητα που διαχειρίζονται οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και άλλα δημόσια ακίνητα, τα οποία διαχειριζόταν κάποτε η καταργηθείσα πλέον Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορεί να πωλεί σε ιδιώτες ακόμη και δικαιώματα του ελληνικού κράτους για την εξόρυξη πετρελαίου, πολύτιμων λίθων, λιγνίτη και άλλων αξιοποιήσιμων ορυκτών που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας!
* Το «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» θα μπορεί να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ.
* Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές με τις οποίες θα γίνουν οι πωλήσεις μετοχών εισηγμένων ΔΕΚΟ και κρατικών τραπεζών, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν για το σκοπό αυτό με χρηματιστηριακές εταιρίες, καθώς και οι συμβάσεις που συνάπτονται γενικότερα με όλους τους συμβούλους των αποκρατικοποιήσεων εξαιρούνται από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Προτεραιότητα η αποκρατικοποίηση των ΑΤΕ και Τ.Τ.

Η πρόσληψη συμβούλου για τη διάθεση μεριδίων του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλό του κ. Κώστα Μητρόπουλο.
«Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας, η Ελλάδα θα προσλάβει μια εταιρία ως σύμβουλο για τις πωλήσεις», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, αναφερόμενος στην αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ και του Τ.Τ. από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ στόχος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, ώστε να ακολουθήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου η αποκρατικοποίηση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.). Λίγο νωρίτερα, γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου, προγραμματίζεται να διατεθούν προς πώληση τέσσερα μεγάλα ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων το ξενοδοχείο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι.

“Ελεύθερος Τύπος”

Αναδημοσίευση από : ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου