" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ανέγγιχτο το ιερό ταμείο της Εκκλησίας

Για περισσότερες από δύο ώρες παρέμεινε στη Μονή Πετράκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, καθησύχασε τους ιεράρχες τόσο για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου όσο και της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τη δέσμευση από το κράτος αμφισβητούμενων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), δηλαδή και στην Εκκλησία.
Μην ανησυχείς,ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ !!!
Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία του κλήρου είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρόκειται για «συμβατική υποχρέωση» της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι το ποσό που θα συγκέντρωνε το κράτος αν δεν πλήρωνε τους κληρικούς δεν θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. 
Από την άλλη, αναφερόμενος στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, είπε ότι μαζί με τα πανεπιστήμια εξαιρούνται των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος γιατί είναι αυτοδιοίκητα. Ωστόσο νομικοί κύκλοι της Ιεράς Συνόδου εξήγησαν στην «Ε» ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η κυριότητα ακινήτων που ανήκουν στην Εκκλησία, αλλά εμφανίζονται ως αμφισβητούμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συζήτησης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα καταγράψει τις διακατεχόμενες εκτάσεις της Εκκλησίας. Με την πρόταση συμφώνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όμως, όπως είναι γνωστό, ήδη για το θέμα της διακατεχόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας -και όχι μόνο- ασχολείται ευρεία επιτροπή στην οποία μετέχουν υπουργοί και εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Αυτό προβλέπεται και από ΦΕΚ που αναφέρεται στους λόγους σύστασης της μικτής επιτροπής.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέμεινε στην ίδρυση ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που θα έχει έσοδα από την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας και είπε ότι δεν πρόκειται να πουληθούν ακίνητα σε ξένους.
«Διαμορφώθηκε κλίμα συστράτευσης», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιγράφοντας τη συμβολή της Εκκλησίας στην κρίση. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του δήλωσε ότι «η Εκκλησία πάντοτε σε αυτό τον τόπο στάθηκε πλάι, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, αλλά θα συνεχίσει την ίδια πορεία. Ομως κάτω από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε και όπως θα τα δούμε στην πράξη καθώς ο καιρός θα περνά». 

Από :  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου