Η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε αύξησή του και μάλιστα σημαντική (έως το 172% του ΑΕΠ το 2012), καθώς το Δημόσιο θα αναγκαστεί να παράσχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για να καλύψει τις απώλειές τους από τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Αυτό εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ανεξαρτήτως του ποια θα είναι ακριβώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε και χθες τους Ευρωπαίους αξιωματούχους (σε τηλεδιάσκεψη που είχαν), ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει αύριο το Eurogroup και αν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη η σύνοδος κορυφής.
Πάντως, ο κ. Π. Τόμσεν, επικεφαλής του ΔΝΤ στο κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα, δήλωσε χθες ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης δεν θα είναι «ουσιώδης» αναφορικά με την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.
Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 166% του ΑΕΠ (από 153% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) εξαιτίας των αναγκών κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας. Μάλιστα, του χρόνου το χρέος θα φτάσει για τον ίδιο λόγο στο ανώτατο σημείο του, ήτοι στο 172% του ΑΕΠ αντί για 159% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν τον Μάρτιο. Με τα δεδομένα αυτά, το 2020 θα υποχωρήσει στο 159% του ΑΕΠ και όχι στο 130% του ΑΕΠ.
Ο λόγος της μεγάλης αυτής αύξησης είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2012 το κράτος θα χρειαστεί να δώσει στις ελληνικές τράπεζες 23,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. ευρώ θα τα παράσχει στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Προφανώς, η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση (που θα περάσει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ΤΧΣ) αφορά την κάλυψη των ζημιών των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Για τον λόγο αυτό και η πρώτη δόση του δανείου που θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ανέλθει σύμφωνα με το ΔΝΤ στα 24,7 δισ. ευρώ. Κεφάλαια αρκετά για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες του Δημοσίου στο τελευταίο τρίμηνο και και η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως, ο κ. Τόμσεν δήλωσε χθες σχετικά με το θέμα αυτό, ότι η πρόβλεψη για την ενίσχυση του ΤΧΣ κατά 19,5 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν αφορά σε πρόβλεψη για ζημίες τέτοιου μεγέθους. Ωστόσο, συμπλήρωσε με νόημα ότι θα πρέπει το ποσό αυτό να υπάρχει ως μαξιλάρι ασφαλείας (back up) για τις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του κάνει λόγο για «ανανέωση» (rollover) των ελληνικών ομολόγων ή για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Ομως, δεν υπάρχει αναφορά σε πιθανό «κούρεμα» (haircut) της αξίας των ελληνικών ομολόγων ή σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Αντιθέτως, στην Ευρώπη φαίνεται πως εδραιώνεται η αντίληψη για την παροχή της δυνατότητας να γίνουν επαναγορές ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες υπήρξε τηλεδιάσκεψη της προπαρασκευαστικής επιτροπής του Euro group. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το σενάριο της «ανανέωσης» των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως και το 2019, με την ταυτόχρονη επαναγορά ελληνικών τίτλων.
Υπολογίζεται ότι τα ομόλογα που λήγουν έως το 2019 ανέρχονται σε περίπου 180 δισ. ευρώ, ενώ από τις επαναγορές ομολόγων θα μπορούσε να προκύψει όφελος για την Ελλάδα της τάξης των 20-30 δισ. ευρώ. Πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι μαζικές επαναγορές ελληνικών τίτλων θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε χρεοκοπία (default).
Πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κ. Μάρτιν Κότχαουζ, δήλωσε χθες πως ο υφιστάμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (EFSF) μπορεί θεωρητικά και τώρα να δώσει κεφάλαια σε χώρες ώστε να προχωρήσουν σε επαναγορές ομολόγων τους, ενώ υποστήριξε πως η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ.
Από : kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου