Με τη φράση «δεν τους δικαιολογώ που είναι στην πλατεία», ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου έκανε έκκληση στο Δήμο της Αθήνας να πάρει πρωτοβουλία προκειμένου να φύγουν τα «τσαντίρια», όπως είπε, από το Σύνταγμα, γιατί «η εικόνα αυτή αδικεί την Αθήνα και την Ελλάδα».
«Οι πλατείες είναι στο σπίτι του καθενός», πρόσθεσε ο υπουργός, για να δείξει πως κατανοεί την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. «Η πλατεία και η ειρηνική διαμαρτυρία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας», πρόσθεσε. Ωστόσο κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη αλλά και την αντιπολίτευση, ειδικά τον κ. Ν. Κακλαμάνη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για απομάκρυνση των σκηνών από την πλατεία καθώς, όπως είπε, δημιουργείται πρόβλημα στην οικονομία, όπως μείωση κρατήσεων κατά 20% στον τουρισμό.
Ο κ. Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι με την έκκλησή του αυτή ζητεί να αναπτυχθεί ένας γόνιμος δημόσιος διάλογος για συνεννόηση γύρω από το ζήτημα αυτό. Ομως η παρέμβασή του φαίνεται να πυροδοτεί αντιδράσεις, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα βίαιης αποβολής των διαμαρτυρομένων από την πλατεία.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας για τα φαινόμενα προπηλακισμού κυβερνητικών βουλευτών, κατήγγειλε τη βία απ' όπου και αν προέρχεται, «γιατί είναι ο χειρότερος εχθρός της δημοκρατίας». Αρνήθηκε όμως ότι αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιώνυμο ή σκληρούς νόμους. «Η παρέμβασή μας πρέπει να είναι πολιτική και ιδεολογική», τόνισε, καταγράφοντας συνολικά περίπου 100 τέτοια περιστατικά σε όλη τη χώρα.
«Ετυχε να σηκώσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το σταυρό του μαρτυρίου. Θα ήθελα ο κ. Τσίπρας, ως πρόεδρος μιας μεγάλης κοινοβουλευτικής ομάδας με πολλές συνιστώσες, να αποδοκιμάσει και κάποιον. Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Από την άλλη όμως αρνήθηκε να πάρει θέση για τα περιστατικά υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά πολιτών την περασμένη εβδομάδα, παραπέμποντας στην έρευνα που διεξάγει η εισαγγελία Πρωτοδικών για το θέμα. Το ίδιο «σιβυλλικός» ήταν και για το αν και πότε θα καταργηθεί ο «κουκουλονόμος», που αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. «Θα σας απαντήσω σε λίγες ημέρες», είπε, προσθέτοντας ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα εκφράζει προσωπικές απόψεις, αλλά κυβερνητικές αποφάσεις και θέσεις.
Το θέμα αυτό είχε παραπεμφθεί από τον προηγούμενο υπουργό στην επιτροπή αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον αείμνηστο καθηγητή Ι. Μανωλεδάκη. Πρόθεση της επιτροπής είναι να καταργηθούν οι επιβαρυντικές διατάξεις. Ωστόσο, έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια και διαδηλωτές εξακολουθούν να παραπέμπονται σε δίκες με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου