" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Λιβύη: Σε κλοιό βομβαρδισμών η Μιζουράτα

Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται η πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, που έχει μπει στο στόχαστρο των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων που έχει απομείνει στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει περικυκλωθεί και βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του Καντάφι για εβδομάδες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών που επικαλείται το Reuters, ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται, με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού. «Αυτό είναι φανερά τρομοκρατία. Ο βομβαρδισμός έχει στόχο κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απώλειες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό της Μιζουράτα και του λιμανιού της. Η πόλη δεν διαθέτει κανονικό νοσοκομείο και οι γιατροί που εργάζονται σε μία αυτοσχέδια κλινική δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματιών από τις συγκρούσεις.
Οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων που γίνονται υπό την εντολή του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Μιζουράτα δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις του λιβυκού στρατού.


Οι εξεγερμένοι στη Μιζουράτα ζήτησαν εκ νέου την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας για να πετύχουν το στόχο τους κατά των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι.
«Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν σταματούν τους ανελέητους βομβαρδισμούς κατά της πόλης και τα θύματα όλο και αυξάνουν. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, αποστολή των οποίων είναι η προστασία των πολιτών, δεν εποπτεύουν την περιοχή μας» ανέφερε εκπρόσωπος των εξεγερμένων που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Κρατάμε καλά. Διεξάγουμε καθημερινά ένα σκληρό αγώνα. Αλλά για πόσο καιρό;» αναρωτήθηκε εκφράζοντας παράλληλα και μια απογοήτευση. «Είναι περίεργο. Έχουμε αρχίσει να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο πληθυσμός φοβάται πως η πόλη θα πέσει στα χέρια των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.
Εν τω μεταξύ, το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε σήμερα ότι ιορδανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 10 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε σήμερα από το Αμάν με προορισμό τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.
Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της Ιορδανίας και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεθνή νομιμότητα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και επιμελητειακής υποστήριξης στο λιβυκό λαό. Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στρατιωτικά στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά ότι προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αν της ζητηθεί.






Μαρτυρία Αλγερινού αξιωματούχου για εξαγωγή όπλων από την Αλ Κάιντα

Η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύεται τις συγκρούσεις στη Λιβύη για να αποκτήσει όπλα, μεταξύ των οποίων και βλήματα αέρος εδάφους, διοχετεύοντάς τα εν συνεχεία στο βόρειο Μαλί, δήλωσε Αλγερινός αξιωματούχος της ασφάλειας στο Reuters.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κομβόι αποτελούμενο από οκτώ οχήματα έφυγε από τα σύνορα της Λιβύης, πέρασε το Τσαντ και τον Νίγηρα, και κατευθύνθηκε στο βόρειο Μαλί, όπου κατά τις τελευταίες ημέρες παρέδωσε ένα φορτίο όπλων.




Από :  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου