" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου Χρέους: Να μάθουμε τι χρωστάμε, να δούμε τι θα πληρώσουμε...

Το δημόσιο χρέος και η εξακρίβωση των αιτιών του, οι όροι με τους οποίους έχει συναφθεί καθώς και η χρήση των δανείων αναμένεται να αποτελέσουν τη βασική εργασία της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ), η οποία συγκροτήθηκε και παρουσίασε χθες το κείμενο-έκκλησή της, καθώς και τις υπογραφές σημαντικών προσωπικοτήτων που συγκέντρωσε από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι η ΕΛΕ έρχεται να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει, καθώς οι λαοί που καλούνται να φέρουν σε πέρας το κόστος των προγραμμάτων της Ε.Ε. έχουν πλήρη έλλειψη ενημέρωσης, ενώ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ οι “πρωτεργάτες” για τη συγκρότηση της Επιτροπής στάθηκαν στη σημασία που έχει για τη χώρα και το μέλλον της η σύστασή της. Επίσης, τόνισαν ότι θα είναι ανεξάρτητη από τη Βουλή, τα κόμματα και τους κρατικούς μηχανισμούς, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της θα είναι ο δημοκρατικός και λαϊκός της χαρακτήρας.
Παράλληλα, ζήτησαν να της παραχωρηθεί το δικαίωμα να έχει πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις του δημοσίου χρέους τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, αλλά και διμερούς, πολυμερούς ή άλλης μορφής χρέους και κρατικών υποχρεώσεων. Στην πορεία των εργασιών και ανάλογα με τα αποτελέσματα, η ΕΛΕ θα διαμορφώσει τις προτάσεις εκείνες ώστε να συνδράμει την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους. Σχετικά με το ζήτημα της στάσης πληρωμών, τα μέλη της πρωτοβουλίας υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή, καθώς προέχει η μελέτη του χρέους, ενώ συμπλήρωσαν πως “όσο προχωράει ο έλεγχος, τότε θα συζητιούνται και αυτά τα θέματα”.“Η ΕΛΕ θα συγκροτηθεί έτσι κι αλλιώς”


Η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα υπογράμμισε ότι “είναι απόλυτα δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να μάθει πώς φτάσαμε ως εδώ”, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα τη δεχτεί”. Παράλληλα, σημείωσε ότι “η ΕΛΕ δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης στάθηκε στη σημασία του εγχειρήματος και τόνισε ότι “η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ιστορική στιγμή που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους”. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι “η ΕΛΕ θα συγκροτηθεί έτσι κι αλλιώς”, καθώς όπως πρόσθεσε, “δεν εξαρτάται απ' την εκχώρηση θεσμικών αρμοδιοτήτων”. Ταυτόχρονα σημείωσε τις δημοκρατικές και κινηματικές διαδικασίες της Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι “μπορεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα για τη χώρα”.
Οι ομιλητές κάλεσαν τον Μ. Γλέζο να πάρει τον λόγο ο οποίος τόνισε ότι “αν δεν θέλουμε τον ευνουχισμό του λαϊκού κινήματος, τότε είναι αναγκαία η μετάλλαξή της λαϊκής οργής σε τέτοιες πολιτικές κατευθύνσεις”. Παράλληλα κατέθεσε την πρόταση το χρέος να αποτελέσει βασικό θέμα σε ημερίδες των οικονομικών πανεπιστημίων της χώρας και κεντρικό ζήτημα στα συνδικάτα, στους δήμους κ.λπ.
Ιστορικός ο χαρακτήρας της Επιτροπής


Ο Σπ. Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, είπε ότι “η πρωτοβουλία παίρνει ένα υψηλό, ιστορικό και κοινωνικό χαρακτήρα” και πως “αποτελεί μια ευρύτερη πρωτοβουλία ως δύναμη λύσης και εξόδου από την κρίση”. Επίσης ανέφερε πως “πρέπει να αντιμετωπίσει την υπόθεση χρέους σε εθνικό επίπεδο, αλλά έχει ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα” και κατέληξε λέγοντας ότι δεν νοείται να απουσιάζουν τα συνδικάτα απ' αυτή την προσπάθεια.
Ο Κ. Λαπαβίτσας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στους στόχους της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε για τον χαρακτήρα της ότι “θα είναι κινηματική διαδικασία, διαφορετική από τις επιτροπές της Βουλής, ανεξάρτητη από κόμματα, κρατικούς μηχανισμούς και Βουλή”.
Ο Γ. Κατρούγκαλος καθηγητής συνταγματικού δικαίου, σημείωσε τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο σε περίπτωση που ένα κράτος αδυνατεί να εκπληρώσει τα χρέη του απέναντι στους δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες. Στην περίπτωση αυτή, είπε, ότι το κράτος έχει τη νόμιμη δυνατότητα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές του.
Η συγγραφέας Ν. Βαλαβάνη στάθηκε στη σημασία της γνώσης που, όπως είπε, “μπορεί να αποκτήσει εκρηκτική δυναμική”, ενώ ο μουσικοσυνθέτης Δ. Τσακνής είπε ότι “η πρόταση της ΕΛΕ επαναφέρει την μπάλα στο γήπεδο της πολιτικής”.
Τη συνέντευξη συντόνισε ο Λ. Βατικιώτης, ο οποίος ενημέρωσε πως η ΕΛΕ θα πραγματοποιήσει διεθνές συνέδριο τον Μάιο, εκδηλώσεις και αντίστοιχες επιτροπές στην υπόλοιπη χώρα.
Το “παρών” μεταξύ άλλων έδωσε ο Π. Κουρουμπλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Φλαμπουράρης από τον ΣΥΝ, ο Ν. Παρασκευόπουλος από τους Οικολόγους Πρασίνους, εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας Σπίθα, το Μέτωπο Α-Α, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΑΚΟΑ.

Οικολόγοι Πράσινοι: Τέτοια διαδικασία όφειλε να την είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση


Τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι "μια τέτοια διαδικασία όφειλε να την είχε ξεκινήσει από καιρό η ίδια η κυβέρνηση, που θέλει να επικαλείται τη διαφάνεια".
Παράλληλα, ανέφερε πως "η αποκάλυψη όλων των στοιχείων για το δημόσιο χρέος, μέσω ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου, αποτελεί στοιχειώδες βήμα διαφάνειας: Οι πολίτες, που καλούνται για οδυνηρές θυσίες, έχουν δικαίωμα να ξέρουν πώς, γιατί, με ποιους όρους και με ποιες ευθύνες φτάσαμε εδώ".
Επίσης είπε ότι "περιπτώσεις χρεών με ενδεχόμενο παράνομο ή «απεχθή» χαρακτήρα θα πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά. Θα πρέπει όμως παράλληλα να έχουμε κατά νου ότι η Ελλάδα διαφέρει αρκετά από περιπτώσεις χωρών του Νότου, όπως ο Ισημερινός, και να μην καλλιεργούμε αυταπάτες ότι η διερεύνηση αποτελεί μαγική λύση για το χρέος".

 
Από : avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου