Η Ρωσία δεν έχει αυταπάτες για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δήλωσε στο Sputnik ο Konstantin Kosachev, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας.
«Είμαι σίγουρος ότι ο Τραμπ θα νιώθει πολύ άβολα για τη Ρωσία. Χρησιμοποιώ επίτηδες αυτή τη λέξη, ένας άβολος συνομιλητής, σύντροφος, αντίπαλος – όπως θέλετε πείτε τον, γιατί θα υπερασπιστεί σθεναρά το όραμά του για τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Λέω συγκεκριμένα ότι δεν θα υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών , αλλά για το δικό του όραμα για το ποια είναι αυτά τα εθνικά συμφέροντα, που από ορισμένες απόψεις θα ήταν λογικό και σε άλλες, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν εσφαλμένο.» είπε.
«Γι' αυτό σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, όπου το 1 σημαίνει ότι ο Τραμπ είναι ένας εντελώς κακός αντίπαλος για τη Ρωσία και το 10 σημαίνει ότι είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για τη Ρωσία, προσωπικά θα έβαζα τις προσδοκίες μου από τον Τραμπ αυτή τη στιγμή κάπου μεταξύ 3 και 4», δήλωσε ο Kosachev.
Τι εξηγεί την απαισιοδοξία της Μόσχας για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ; Δύο θέματα ξεχωρίζουν συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Kosachev. Το πρώτο είναι ότι ο Τραμπ είναι ένας δύσκολος συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών λόγω της «βέβαιης εσωτερικής του απώθησης» να αντιμετωπίζει άλλες χώρες ως ισότιμες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δεύτερος τομέας ανησυχίας είναι ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα και το Ιράν, δύο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους.
«Αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία, γιατί φυσικά μας ενδιαφέρει να λύσουμε ορισμένα προβλήματα μέσω της συνεργασίας και του διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε. «Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θα είμαστε ποτέ διατεθειμένοι να γυρίσουμε την πλάτη στους σημερινούς εταίρους μας, οι οποίοι επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι συμπεριφέρθηκαν με τον υψηλότερο βαθμό ποιότητας και ευπρέπειας προς τη Ρωσία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, για λόγους καθαρά θεωρητικών κερδών."
( Konstantin Kosachev φωτό ἀριστερά)
Υπάρχει επίσης σκεπτικισμός στη Μόσχα για το αν ο Τραμπ θα είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τον Μπάιντεν στο ζήτημα της Ουκρανίας.. Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία που φέρεται να συζητείται από συμβούλους Τραμπ. Τα κύρια σημεία του σχεδίου περιλαμβάνουν το πάγωμα της τρέχουσας γραμμής του μετώπου και την κήρυξη μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης σε όλο το μήκος της, την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων ως «ειρηνευτών» στην Ουκρανία και την καθυστέρηση του ζητήματος της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά 20 χρόνια.
Μια τέτοια συμφωνία δεν θα ήταν καλή για τη Μόσχα, είπε ο Kosachevαν στο Sputnik. Εξήγησε ότι η ρίζα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας είναι μια θεμελιώδης απόκλιση στις αξίες μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί μια Ουκρανία που διώκει τη ρωσική της μειονότητα και δοξάζει τους συνεργάτες των Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτός και μέχρι να υπάρξει μια αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική της Ουκρανίας , δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.
«Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, σωστά; Μερικές φορές φαίνεται ότι η μία ή η άλλη πλευρά έχει υπογράψει κατάπαυση του πυρός. Οι βομβαρδισμοί και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σταματούν. Όλα δείχνουν να έχουν ηρεμήσει. Αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει ηρεμήσει. Οι μάχες θα αναζωπυρωθούν με ανανεωμένη δύναμη, ας πούμε σε ένα μήνα, ένα χρόνο ή πέντε χρόνια, επειδή η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση παραμένει άλυτη».
«Ακριβώς έτσι θα ξεσπάσει ξανά και ξανά στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, εάν το περιορίσουμε σε κατάπαυση του πυρός, θέσουμε de facto έλεγχο στις περιοχές όπου τρέχει τώρα η γραμμή επαφής και αφήσουμε όλα τα άλλα για αργότερα. Το πάγωμα της σύγκρουσης λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Η νίκη του Τραμπ έχει πυροδοτήσει φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης για το μέλλον του ΝΑΤΟ . Για παράδειγμα, το NPR (National Public Radio) δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να αναγκάσει το ΝΑΤΟ να υπολογίσει τη σχέση του με τις ΗΠΑ», ενώ ορισμένοι δυτικοί ειδήμονες έχουν φτάσει στο σημείο να προτείνουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ εάν άλλα κράτη μέλη δεν αυξάνουν ριζικά τις αμυντικές τους δαπάνες.
Ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται πολύ απίθανο από τη σκοπιά της Ρωσίας, Kosachev
«Πιστεύω ότι δεν θα συμβεί για τον απλό λόγο ότι το ΝΑΤΟ είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός παγκόσμιας ηγεσίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι μέσω του μηχανισμού του ΝΑΤΟ συνδέονται τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Και εάν και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον αυτό το μέσο, όταν οι Ευρωπαίοι αρχίσουν να χτίζουν τη δική τους κυρίαρχη πολιτική, η ήπειρος δεν θα είναι τόσο φιλοαμερικανική όσο τώρα. Οπότε, κατά την άποψή μου, θα ήταν τεράστιο λάθος για οποιονδήποτε Αμερικανό ηγέτη, από τη σκοπιά των αμερικανικών συμφερόντων και τις διεκδικήσεις του για παγκόσμια ηγεμονία, να καταστρέψει τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ».
«Το λέω με μεγάλη λύπη», πρόσθεσε ο Kosachev. «Θα ήθελα πολύ να δω την κατάρρευση του ΝΑΤΟ για χάρη της παγκόσμιας ασφάλειας, της παγκόσμιας σταθερότητας και της παγκόσμιας ειρήνης».
Ἀπό : sputnikglobe.com
Ἡ Πελασγική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου