" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ὁ βοσκός καί τό κοπάδι

 


Όλα αλλάζουν στήν Ελλάδα.

Όλα τά άλλαξε ό καιρός.

Αλλά δέν άλλαξαν μονάχα τό κοπάδι καί ό βοσκός.

Καλημέρα σας Έλληνες...

( Τό εἴδαμε στήν σελίδα τοῦ φίλου μας,Κώστα Γουμάτη,στό Meta,ΕΔΩ

Ἔτσι ἀκριβῶς εἶναι. Κάτι πού δέν ἀλλάζει ποτέ,ὅσα χρόνια κι᾿ἄν περάσουν ὅ,τι καί νά γίνῃ. Ὅσο θά ὑπάρχῃ ὁ βοσκός μέ τό κοπάδι του,πάντα θά εἶναι τό ἴδιο...

Μοῦ ἄρεσε τόσο πολύ,αὐτή ἡ ἁπλή σκέψις...


Ἡ Πελασγική

Ἐπίδειξις δυνάμεως ...


...Στις
20 Αυγούστου 1949 κοινή ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και του Γενικού Αρχηγείου του Δ.Σ.Ε. ανέφερε:

 "Ο εχθρός συγκεντρώνεται στον Γράμμο για μία αποφασιστική αναμέτρηση. Στο Γράμμο έχουμε όλες τις δυνατότητες να καταφέρουμε το θανάσιμο πλήγμα στον εχθρό. Έχουμε αρκετή δύναμη, ισχυρά μέσα και πλεονεκτικό έδαφος… Εδώ, μπορούμε και πρέπει να θάψουμε το μοναρχοφασισμό".

Ἡ ἐφημερίς ΕΜΠΡΟΣ,τῆς 30ης Αὑγούστου 1949,γιά τήν νίκη κατά τῶν κομμουνιστοσυμμοριτῶν,ἀπό ἐδῶ,ὅπου μπορεῖτε νά τήν διαβάσετε 

...Στις 30 Αυγούστου, οι καταδρομείς του Ταγματάρχη Παπαθανασίου κατέλαβαν το Κάμενικ, το τελευταίο καταφύγιο των ανταρτών. Ουσιαστικά, ο εμφύλιος είχε πλέον τελειώσει.

243 νεκροί και 1452 τραυματίες ήταν ο απολογισμός των τελευταίων μαχών για τις κυβερνητικές δυνάμεις, 922 νεκροί και 944 αιχμάλωτοι, ο απολογισμός για τον Δ.Σ.Ε.

...Στις 16 Οκτωβρίου 1949, ο Δημήτρης Παρτσαλίδης, σαν πρόεδρος της προσωρινής "Δημοκρατικής Κυβέρνησης" ανάγγειλε από το ραδιόφωνο τον τερματισμό των εχθροπραξιών και έδωσε το στίγμα της νέας πορείας."Ο Δ.Σ.Ε. δεν κατέθεσε τα όπλα μα μονάχα τα έθεσε παρά πόδα. Υπεχώρησε μπροστά στην τεράστια υπεροχή του μοναρχοφασισμού". ( ἀπό ἐδῶ)

Πῶς; Παρά πόδα ἔθεσαν τ΄ὄπλα; Μά φυσικά.Τώρα πλέον ὁ πόλεμος ἦταν ἡ ἐκ τῶν ἔσω κατάληψις. Καί βεβαἰως τὀ ἐπέτυχαν σ᾿ὅλα ἀπολύτως τά ἐπίπεδα ! 

Ἔτσι μέ καμάρι σήμερα ὁ Κουτσούμπας ἐγκαινίασε τό μνημεῖο-μουσεῖο πεσόντων κομμουνιστοσυμμοριτῶν στό Γράμμο ! 


«Με περηφάνια εγκαινιάζουμε εδώ στο Νεστόριο, το Μουσείο αφιερωμένο στον αγώνα του λαού της περιοχής.

Ένα μουσείο που δημιουργήθηκε χάρη στην προσφορά του συντρόφου Χαρίση Τουτούνη, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, για να τιμηθεί ο αγώνας του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στον οποίο ο λαός της περιοχής είχε πρωτοπόρα συμβολή...Αποδεικνύει πως ο αγώνας της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ, έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Αποτύπωμα που η κυρίαρχη τάξη θέλει να το σβήσει.

Επιδιώκουν να το διαστρεβλώσουν, γιατί δείχνει τι μπορεί να πετύχει ο λαός όταν εμπιστεύεται τη δύναμή του.

...Στο ανταρτοχώρι, που έβγαλε 600 αντάρτες στον ΕΛΑΣ, και εκατοντάδες επίσης στο ΔΣΕ. Μαζί με τα γύρω χωριά εκατοντάδες έδωσαν τη ζωή τους. Στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στο ΔΣΕ, στην παρανομία, στις φυλακές και εξορίες.

Αδιάψευστος μάρτυρας τα 500 ονόματα των νεκρών από την περιοχή που αναγράφονται στη μνημειακή πρόσοψη του μουσείου.

Αυτό το μνημείο εδώ στις προσβάσεις του Γράμμου,


στα βουνά που κορυφώθηκε η ταξική σύγκρουση στα χρόνια 1946-49, αποτελεί οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές μα και εφαλτήριο γνώσης, γνωριμίας με την ιστορική αλήθεια, αναζήτησης και εξαγωγής συμπερασμάτων...»

 Ἀπό τήν σελίδα τῆς ΕΡΤ ( ἐδῶ),ὅπου καί σχετικό βίντεο μέ τόν ἄνεργο πλουτοκράτη Κουτσούμπα,πού λέει τόσα μά τόσα πολλά προφανῶς μέ σκοπό νά πείσῃ τούς συγχρόνους νέους καί μαθητές ( αὐτοί εἶναι ὁ στόχος τους),πού δέν ἔχουν ἰδέα περί τῆς Ἱστορίας,ἀλλά καί οὔτε μπαίνουν στόν κόπο νά τήν διαβάσουν, ἀρκούνται σ᾿αὐτά πού λέει ὁ Κουτσούμπας κι῾ ὁ κάθε ἰνστρούχτορας κομμουνιστής...

72 χρόνια μετά τήν ἦττα τους,στό Γρἀμμο καί τό Βίτσι εἶναι τόσο ἰσχυρή ἡ θέσις τους πού μέχρι  μουσεῖα-μνημεῖα κατασκευάζουν ὄχι γιά νά τιμήσουν τούς νεκρούς τους ἀλλά γιά νά διαστρεβλώσουν τήν ἱστορική πραγματικότητα. ( Γιά τήν ὁποία ἱστορική πραγματικότητα, μπορεῖτε νά διαβάσετε ἐδῶ )

Φτιάχνουν δικά τους μνημεῖα καί γκρεμίζουν ἤ ἀντικαθιστοῦν ( ὅπως λ.χ. ἐδῶ),ἐκεῖνα πού στέκονταν ἐμπόδιό τους. Ἐμπόδιο στήν πώληση τῆς προπαγάνδας τους καί τῆς διαστρέβλωσης τῆς ἀληθείας. 

Θέλετε νά δεῖτε πόσα μνημεῖα καί μουσεῖα ἔχουν φτιάξει τά κομμούνια :

...με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ και των κατά τόπους Οργανώσεων, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ιστορίας του Κόμματος, της Ιστορίας του εργατικού – λαϊκού κινήματος της χώρας μας και με στόχο να γίνουν ολοκληρωμένοι χώροι γνώσης και τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση...

Καί ὁ λόγος μόνον γιά τίς περιοχές τοῦ Γράμμου καί Βίτσι. Περᾶστε λοιπόν ἀπό ἐδῶ,γιά νά ᾿δεῖτε πῶς λειτουργεῖ ἠ σύγχρονος προπαγάνδα καί ἐν τέλει ἡ διαστρέβλωσις τῆς ἱστορικῆς ἀληθείας. Κατά τ᾿ἄλλα ὁ Κουτσούμπας πουλᾶ τά παραμύθια : 

 ...ο αγώνας της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ, έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Αποτύπωμα που η κυρίαρχη τάξη θέλει να το σβήσει...

Τί νά σβήσῃ καί ποιός μωρέ ; Τά πιόνια σας,πού τούς κάνετε ὅπως θέλετε; 

Καταλάβατε γιατί σᾶς λέω καί ξανά λέω πώς ἡ ἐπικράτησις τῶν ἡττημένων εἶναι καθολική ; 


Ἡ Πελασγική

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ὁ Ἕλληνας ἥρωας τῆς Αἰθιοπίας

Ο Ρωμιός ( Έλληνας) ήρωας της Αιθιοπίας 


Ο Γεώργιος Γανωτακης ή Γεώργιος Φώτης μετανάστευσε στη Αιθιοπία το 1850 από την Ρόδο. Αμέσως μπήκε στην υπηρεσία του αυτοκρατορικού στρατού και υπηρέτησε τον αυτοκράτορα Γκοτζαμ ο οποίος του έδωσε το τίτλο Μπαλαμπαρας δηλαδή του ανώτερου διοικητή της αυτοκρατορικής φρουράς της Αιθιοπίας για την γενναιότητα του. Από τότε άλλαξε το όνομα του σε Γεωργάς Μπαλαμπαρας και ακολούθησε τον αυτοκρατορικό στρατό στο πόλεμο εναντίον του Μαχντι του Σουδάν και ενάντια στους Ιταλούς το 1896 στη μάχη της Αντοβα. 
Ήταν γνωστός για την δεξιότητα στην οπλομαχια με σπαθί και ασπίδα. Ήταν ο μόνος Ευρωπαίος που πολέμησε εναντίον των Ιταλών .

Τό εἴδαμε στήν σελίδα «Ακαδημία Ιστορικών Πολεμικών Τεχνών» στό φ/β καί τίς πληροφορίες τίς ἔχει πάρει ἀπό τό βιβλίο τοῦ Ἀντώνη Χαλδαίου «Ἡ Ἑλληνική παρουσία στό Κέρας τῆς Ἀφρικῆς». Γιά τό βιβλίο μπορεῖτε νά διαβάσετε σχετικῶς,ἐδῶ

«Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ανοικοδόμησης υπήρξε ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό. Πολλοί Έλληνες έφτασαν εκεί και εργάστηκαν στον κατασκευαστικό τομέα, ένα μεγάλο μέρος, δηλαδή, της Αντίς Αμπέμπα -της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας- φτιάχτηκε από Έλληνες εργολάβους και οικοδόμους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Χαλδαίος. Τα έργα που κατασκευάστηκαν από ελληνικά χέρια, όπως ναοί, το παλάτι του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, γέφυρες, δρόμοι, αλλά και τα έργα Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών υπάρχουν μέχρι σήμερα.( ἀπό ἐδῶ)

Ἑλληνικό σχολεῖο στήν Ἀντίς-Ἀμπέμπα. ἀπό ἐδῶ
...
Η Αιθιοπία αναφέρεται σε έργα του Όμηρου αλλά και του Ησίοδου. Η ονομασία του κατοίκου της χώρας αυτής "αιθίοψ" είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει
άνθρωπος με καμένη (ή ηλιοψημένη) όψη

ἀπό ἐδῶ

Πληροφορίες για τη ζωή της χώρας αυτής κατά την αρχαϊκή περίοδο δίνει ο ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος χρησιμοποιεί τον όρο Αιθιοπία για να περιγράψει τις εκτάσεις νότια της Αιγύπτου, δηλαδή το σημερινό Σουδάν και την Αιθιοπία. Αναφέρει ότι στην αρχή οι Αιθίοπες ήταν νομάδες και σχεδόν σε ημιάγρια κατάσταση, ύστερα όμως ήρθαν σε επιμειξία με τους Αιγυπτίους, υιοθέτησαν τα Αιγυπτιακά ήθη και ως αποτέλεσμα εκπολιτίστηκαν. Κάποιος αρχαίος θρύλος αναφέρει ότι εκτός από τους Αιγυπτίους ήρθαν σε επιμειξία και με τους Εβραίους. Εκτός όμως από αυτούς τους λαούς, σημαντική επίδραση είχε στους Αιθίοπες και ο ελληνικός πολιτισμός, που είχε φτάσει ως εκεί, όπως προκύπτει, από μελέτες επιγραφών και νομισμάτων, που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Αυτό το μαρτυρά και μια παράδοση στους Αβησσυνούς, που σύμφωνα μ' αυτήν είχε πάει στη χώρα τους και ο Μέγας Αλέξανδρος...

...Ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην Αιθιοπία τον 4ο αιώνα από τον Έλληνα έμπορο Φρουμέντιο, που έγινε επίσκοπος της χώρας... 


Τό 1880 στην Αιθιοπία εισέβαλαν οι Ιταλοί, οι οποίοι όμως νικήθηκαν: συγκεκριμένα στην περίφημη μάχη της Άντοβα το 1896. Η σημασία της έγκειται στο ότι αποτελούσε τη μόνη μη ευρωπαϊκή δύναμη που κατάφερε να νικήσει μια αποικιακή δύναμη κατά τον 19ο αιώνα. Παράλληλα, ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Μενελίκ Β΄ επέκτεινε την κυριαρχία του και εκσυγχρόνισε το κράτος... (ἀπό ἐδῶ).


Υ.Γ. Ἀξίζει νά διαβάσουμε καί σχετιῶς μέ τούς Φαλάσα,τούς ἑβραίους τῆς Αἰθιοπίας,ἐδῶ κι᾿ἐδῶ.




Ἡ Πελασγική

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ἡ καθολική ἐπικράτησις τῶν ...ἡττημένων !

Ιθάκη 10ετία του 80...

Η στήλη που μνημονεύει το σημείο που γεννήθηκε και έζησε ο Μεταξάς στα νεανικά του χρόνια κατεδαφίζεται...Η αγνωμοσύνη των Ελλήνων αλλά και η καθολική επικράτηση των ιδεολογικών φορέων του Μαρξισμού λενινισμού -τροτσκισμού είναι συγκλονιστική .( ἀπό ἐδῶ)



Πᾶμε νά ᾿δοῦμε τό σπίτι τοῦ Ἰωάννη Μεταξᾶ,στήν Ἰθάκη : 

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεταξάς στο Βαθύ της Ιθάκης ήταν μία διώροφη κατοικία στην οποία στεγάζονταν τα γραφεία του Έπαρχου της Ιθάκης, και η κατοικία του, γιατί ο πατέρας του Ιωάννη Μεταξά, Παναγής Μεταξάς ήταν Έπαρχος Ιθάκης το 1871

Σήμερα αυτό το κτίσμα δεν υπάρχει πλέον γιατί κατεδαφίστηκε και στη θέση του έκτισε την κατοικία του από την δεκαετία του 1920 ο εφοπλιστής και ευεργέτης της Ιθάκης Γεώργιος Κ. Δρακούλης.

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεταξάς στο Βαθύ της Ιθάκης

Στο πεζοδρόμιο έξω από τον κήπο της οικίας Δρακούλη, στην πρόσοψη της οικίας αυτής στήθηκε το 1938 μία στήλη αφιερωμένη από τον Δήμο Ιθάκης που μνημόνευε το γεγονός της γέννησης του Ιωάννη Μεταξά. Η στήλη αυτή στα χρόνια της μεταπολίτευσης, μετά το 1974 μεταφέρθηκε στα σκουπίδια του Δήμου Ιθάκης.

Η κυρία Ιωάννα Φωκά προσπάθησε να την εντοπίσει και πράγματι η μαρμάρινη στήλη βρέθηκε ανάμεσα σε χόρτα και σκουπίδια πεταμένη στο κηπάριο του Δήμου Ιθάκης (στο Βουνάκι όπως της το ονόμασαν).

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιθάκης μετά από αίτηση της Ιωάννας Φωκά της 31/3/2014 της έδωσε την άδεια την 16/4/2014, να την παραλάβει και να την μεταφέρει στην οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά όπου κατοικεί. 'Όμως η στήλη βρέθηκε σκεπασμένη με διάφορα υλικά του Δήμου με αποτέλεσμα να γίνει αδύνατη η παραλαβή της.

Σήμερα στη θέση της έχει στηθεί άλλη μικρότερη στήλη που μνημονεύει ότι εκεί έζησε ο ποιητής Ν. Καρβούνης. ( ἀπό τήν σελίδα ΕΔΩ)

Ποιός εἶναι αὐτός ὁ Καρβούνης ; 


...Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 προσχώρησε στο μαρξισμό και το 1933 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1936 συνελήφθη από τη δικτατορία Μεταξά και εξορίστηκε στη Γαύδο. Στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αλλά του απαγορεύτηκε να αρθρογραφεί.

Μετά την απελευθέρωσή του ήρθε στην Αθήνα και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, συνδέθηκε με την Παλιά Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και καθοδηγούσε ομάδες φοιτητών στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στις αρχές της κατοχής που ακολούθησε συνελήφθη μαζί με τον Δημήτρη Γληνό από τους Ιταλούς καθώς κατηγορήθηκε ότι αρθρογραφούσε εναντίον του φασισμού και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα. Απελευθερώθηκε μετά από λίγο και εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Το 1942 έγραψε το γνωστό αντάρτικο τραγούδι «Βροντάει ο Όλυμπος» και ανέβηκε με τους αντάρτες στα βουνά της Ρούμελης, όπου ανέλαβε διευθυντής του Πρακτορείου Ειδήσεων Ελεύθερη Ελλάδα. Το 1944 ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΠΕΕΑ( ή κυβέρνηση του βουνού). Πέθανε το 1947. (ἐδῶ)


Νομίζω πώς δέν χρειάζονται ἐπί πλέον σχόλια. Συμφωνεῖτε ; 

Πῶς τό ἔγραψε ὁ φίλος μας,Ὄθων ; 

..Η αγνωμοσύνη των Ελλήνων αλλά και η καθολική επικράτηση των ιδεολογικών φορέων του Μαρξισμού λενινισμού -τροτσκισμού είναι συγκλονιστική 

Ἔτσι ἀκριβῶς ! 

Τό μέγαρο Δρακούλη,σήμερα : 

Βεβαίως τό μῖσος γιά τόν ἐθνικό κυβερνήτη,Ἰωάννη Μεταξᾶ,δέν σταμάτησε στήν ἀπομάκρυνσι τῆς ἀφιερωματικῆς στήλης στήν Ἰθάκη. Ἕνα ἄγαλμα πού εἶχε στηθεῖ στήν κεντρική πλατεία τοῦ Ἀργοστολίου,τῆς Κεφαλονιᾶς,τό 1972 θά ἦταν ὁ ἐπόμενος στόχος. 

Διαβάζουμε ἀπό ...δημοκρατική ἱστοσελιδα τῆς νήσου  : 


...Ήταν Φεβρουάριος του 1982. Στην Κεφαλονιά καταφθάνουν δεκάδες νοσταλγοί του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και της Απριλιανής Χούντας, που είχαν μεταφερθεί κυρίως από την Πελοπόννησο. Εκείνη την ημέρα προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνια στο άγαλμα του Ιωάννη Μεταξά.


Ντόπιοι πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί από το πρωί, τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα να γίνουν σοβαρά επεισόδια. Ανάμεσα στους διαδηλωτές που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια θα είναι ο σημερινός Περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο σημερινός περιφερειακός σύμβουλος, Νικόλας Βαλλιανάτος και πολλοί άλλοι.Οι διαδηλωτές, αφού μπουγέλωσαν το κακόγουστο άγαλμα με κόκκινη μπογιά, απαίτησαν την άμεση απομάκρυνσή του.


Λίγες ημέρες αργότερα με ομόφωνη απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου (Δήμαρχος τότε ήταν ο Μαρίνος Κοσμετάτος), αποφάσισε την απομάκρυνση του αγάλματος, που σώζεται έως σήμερα. ( ἀπό ἐδῶ)

Σημ. 1 : Ὁ Θεόδωρος Γαλιατσάτος ξεκίνησε ἀπό τήν ΚΝΕ,συνέχισε στό ΚΚΕ καί βρῆκε τήν πολιτική του ἔκφρασιν στόν συριζα πού τόν ἔκανε περιφερειάρχη Ἰονίων νήσων ( 2014-2019). 

2 : Ὅσο γιά τόν Νικόλα Βαλλιανάτο κι᾿αὐτός ἐκεῖ φαίνεται,πιθανῶς, ν᾿ἀνήκει ΚΚΕ,ἄν κρίνουμε ἀπό τόν κομμουνιστή συνδικαλιστή Κεφαλλονίτη μέ τό ἴδιο ὀνοματεπώνυμο ( Νικόλαο Βαλιανάτο) ,τοῦ προηγουμένου αἰώνα (ἐδῶ) Ἐκτός καί ἄν τό διπλό -λ διαφοροποιεῖ τά πράγματα...

3: Ὁ δέ τότε δήμαρχος,Μαρίνος Κοσμετάτος,πού πέθανε τό 2005 σέ ἡλικία 100 χρόνων, καταγόταν ἀπό παλιά ἰσχυρή οἰκογένεια τῆς νήσου ἡ ὁποία βγάζει δημάρχους ἀπό τίς ἀρχές τοῦ 1900. 

Στα 100 του χρόνια, πλήρης ημερών, μας άφησε ο Μαρίνος Κοσμετάτος. Πρόκειται για έναν δήμαρχο που προσέφερε σπουδαίο έργο στην πόλη του Αργοστολίου, για έναν πραγματικό αναμορφωτή που άφησε το στίγμα του και συνετέλεσε σε μια δύσκολη περίοδο στο να μεταβεί η πόλη μας στην πρόοδο και την ανάπτυξη... το σπίτι του στην οδό Ριζοσπαστών απομένει μουσείο  .( ἀπό ἐδῶ)


Η Οικία Μαρίνου Φωκά – Κοσμετάτου είναι ουσιαστικά ένα αρχοντικό, που είναι γνωστό και ως Μέγαρο. Κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1850 και ήταν αρχικά διώροφη και λιθόχτιστη. Κατά την Αγγλοκρατία ακόμη, στέγασε την αγγλική αποστολή και οικογένειες Άγγλων, για μια σύντομη περίοδο και το νορβηγικό προξενείο... χρησιμοποιείται ως οικία της οικογένειας Κοσμετάτου, ενώ όλα τα αντικείμενα εκθεσιακής και μουσειακής αξίας έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Ίδρυμα Υιών Φωκά – Κοσμετάτου. Ανήκει ως κληροδότημα στο ελληνικό δημόσιο...( ἐδῶ)

Ἡ Λεωφόρος Ριζοσπαστῶν,θά μποροῦσε νά λέγεται καί «λεωφόρος πλουτοκρατῶν» !Διά τοῦ λόγου τό ἀληθές,περάστε μία βόλτα ἀπό ἐδῶ.Εἴπαμε ὅμως,οἱ ἔχοντες καί κατέχοντες διαπνέονται ἀπό πρωτοποριακές ἰδέες ...

Ἡ οὐσία εἶναι πώς μέ κάτι τέτοια ἐπιβραβεύεσαι πολιτικῶς ... ! 

Εὐχαριστοῦμε τόν ἀγαπητό μας Ἰωάννη Καποδίστρια,τῆς Ὀδύσσεια τηλεοράσεως,πού μᾶς τό θύμισε ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

Ἡ 100η ἐπετειακή ἐκπομπή τῆς Ὀδύσσεια Τηλεοράσεως

ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ & ΑΠΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ,

Η ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ 1940 ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΔΥΟ

ΠΑΝΟΠΛΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ

ΑΛΛΑΞΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ,

ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ!

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ

ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΝ 

ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΝΑ ΤΗΝ

ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ....


Τό βίντεο τῆς ἐκπομπῆς ΕΔΩ

Ἀπό τήν Ὀδύσσεια τηλεόρασιν καί τό ἱστολόγιον ἐδῶ καί τό κανάλι, ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Στήν Κύπρο μας,ἐτίμησαν τόν ἐθνομάρτυρα Κωνσταντῖνο Κατσίφα


Ναί, δέν τόν ξεχνοῦμε,τόν Κωνσταντῖνο Κατσίφα ( ἐδῶ) πού ἔπεσε ἀπό ἀλβανικά πυρά ἀνήμερα τῆς Ἐθνικῆς Ἐπετείου μας,πρίν ἀπό 3 χρόνια,ἐπεί δή ὕψωσε ἡρωϊκά τήν σημαία γιά νά τιμήσῃ τό Ἔπος τῶν Ἑλλήνων τοῦ 1940. 

Στήν Κύπρον μας,σήμερα,ὅπως μᾶς ἐνημέρωσε ἡ ἀγαπητή μας «Κατακομβική Ἐκκλησία»,ἐτίμησαν μ᾿ἕναν ἰδιαίτερο τρόπον τόν Ἐθνομάρτυρα Κωνσταντῖνο Κατσίφα. Διαβάζουμε  : 


Η Κύπρος πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «IRIS - 2021». Στην άσκηση συμμετείχε και ένα άρμα μάχης της εθνικής φρουράς με το όνομα “Κωνσταντίνος Κατσίφας".

Ἀπό ἐδῶ,ὅπου ὑπάρχει καί σχετικό βίντεο. 

Οἱ Ἕλληνες ἔχουμε μάθει νά τιμοῦμε τούς ἤρωές μας. Χιλιάδες χρόνια τώρα...


Ἡ Πελασγική

Ἡ στατιστική τῆς Ὑπερηφάνειας !


Η αντίσταση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η μεγαλύτερη από όλα τα έθνη της δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ποτέ δεν καταλήφθηκε εκτός των Νήσων της Μάγχης.

Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή, η Ελλάδα αντιστάθηκε για συνολικά 219 ημέρες κατά της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας μεταξύ Οκτωβρίου 1940 και Απριλίου 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυσε μια τελική, μαζική επίθεση μέσω της Βουλγαρίας.

Συγκριτικά, το έθνος της Νορβηγίας αντιστάθηκε για 63 ημέρες, ενώ η Γαλλία, που ήταν στρατιωτική υπερδύναμη εκείνη την εποχή, κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του Άξονα μόνο για 43 ημέρες.


Σε αυτό το διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε 13.325 νεκρούς, 62.663 τραυματίες και 1.290 αγνοούμενους. Τα Βρετανικά, Αυστραλιανά και Νεοζηλανδικά στρατεύματα που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων υπέστησαν 903 απώλειες, 1.250 τραυματίες, ενώ 13.958 από τους άνδρες τους αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του Άξονα.

Ημέρες αντίστασης στις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο:

Ελλάδα 219 ημέρες

Νορβηγία 61 ημέρες

Γαλλία 43 ημέρες

Πολωνία 30 ημέρες

Βέλγιο 18 ημέρες

Ολλανδία 4 ημέρες

Γιουγκοσλαβία 3 ημέρες

Τσεχοσλοβακία 0 ημέρες

Δανία 0 ημέρες

Διήρκεσε μόνο περίπου έξι ώρες, η γερμανική χερσαία εκστρατεία εναντίον της Δανίας, ενός μικροσκοπικού έθνους με σχεδόν όλο το έδαφός του στο επίπεδο της θάλασσας, ήταν μια από τις συντομότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Έλληνες τιμήθηκαν για την αντίστασή τους στις δυνάμεις του Άξονα

Οι Έλληνες απέκτησαν φήμη σε όλο τον κόσμο στη σύγχρονη εποχή για το απίστευτο θάρρος και τη λυσσαλέα αντίστασή τους ενάντια στις ιταλικές και γερμανικές εισβολές το 1940 και το 1941, καθώς και κατά τα βάναυσα χρόνια υπό την κατοχή του Άξονα.

Οι ιστορικές προσωπικότητες έχουν από καιρό επαινέσει τους Έλληνες για τη δύναμή τους και τη δέσμευσή τους στη δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Ο εμβληματικός Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος ηγήθηκε του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επαίνεσε περίφημα τον ελληνικό λαό σε μια ομιλία του στο BBC κατά τις πρώτες ημέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου, δηλώνοντας «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν όπως ήρωες. Τώρα θα πούμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Σε άλλη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 24 Απριλίου 1941 είπε: «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το παραμικρό από εκείνες τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβαση του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Αν δεν ήταν η γενναιότητα των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν απροσδιόριστη».

Ηγέτες από όλο τον κόσμο αναγνώρισαν την ποιότητα του «αουτσάιντερ» της Ελλάδας, θαυμάζοντας την αποφασιστικότητα και το αδάμαστο θάρρος της χώρας.


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ τίμησε τους Έλληνες μόνο λίγους μήνες μετά την εισβολή του Άξονα, σημειώνοντας ότι το θάρρος τους ενέπνευσε όλη την Αμερική:

«Ὁ ἡρωικός ἀγῶνας τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ γιά νά ὑπερασπιστεῖ τίς ἐλευθερίες καί τίς ἑστίες του ἐνάντια στήν ἐπίθεση τῆς Γερμανίας, ἀφοῦ πρῶτα εἶχαν κατατροπώσει τήν ἰταλική ἀπόπειρα εἰσβολῆς,ἔχει συγκινήσει τίς καρδιές καί ἔχει προκαλέσει τή συμπάθεια ὁλόκληρου τοῦ ἀμερικανικοῦ λαοῦ». 

Ἀπό : greekreporter.com

φωτό ἀπό Πελασγική


Ἡ Πελασγική

Στῆς Πίνδου τά βουνά

 

Τίς ὑπέροχα χρωματισμένες φωτογραφίες τοῦ ᾿40,ἀπό τά βουνά τῆς Πίνδου,ἀπό τήν σελίδα « Χρῶμα στό Παρελθόν»,ἐδῶ,ὅπου μπορεῖτε νά ᾿δεῖτε πολλές ἀκόμη. 

Καί μία μέ τούς Ἰταλούς καί τόν Μουσολίνι :

Πῶς τά βλέπεις τά πράγματα Μπενίτο ; Ἄσχημα,ἔτσι ; 

ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 

Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του

και τη σκούφια την ψηλή του,

μ’ όλα τα φτερά,

και μια νύχτα με φεγγάρι

την Ελλάδα πάει να πάρει,

βρε, το φουκαρά!


Ωωωωωωωωωωωωωχ.


Τον τσολιά μας τον λεβέντη

βρίσκει στα βουνά

και ταράζει τον αφέντη

τον μακαρονά.


Αχ, Τσιάνο, θα τρελαθώ Τσιάνο,

με τους τσολιάδες ποιος μου είπε να τα βάνω.


Αααααααααααααχ.


Ξεκινάει την άλλη μέρα,

μα και πάλι ακούει "Αέρα"

από τον τσολιά,

δρόμο παίρνει και δρομάκι

και πηδάει το ποταμάκι,

ξέρει τη δουλειά.


Ωωωωωωωωωωωωωχ.


Τρώει τις σφαίρες σαν χαλάζι από τον τσολιά,

κι όλο στρατηγούς αλλάζει για να βρει δουλειά.


Αχ, Τσιάνο, θα τρελαθώ Τσιάνο,

και στείλε γρήγορα τα μαύρα μου να βάνω.


Αααααααααααααχ.


Στέλνει ο νέος Ναπολέων

μεραρχίες πειναλέων

στο βουνό ψηλά,

για να βρουν τον διάβολό τους

κι ο στρατός μας αιχμαλώτους

τσούρμο κουβαλά.


Ωωωωωωωωωωωωωχ.


Και οι Κένταυροι οι καημένοι,

βρε τι τρομερό,

νηστικοί, ξελιγωμένοι

πέφτουν στο νερό.


Αχ! Γκράτσι, να μη σε δω Γκράτσι,

γιατί σε κάρβουνα αναμμένα έχω κάτσει.


Αααααααααααααχ.


Τρέχουν σαν τρελοί στους βράχους

κι από μας και τους συμμάχους

τρώνε τη κλωτσιά,

και χωρίς πολλές κουβέντες

μπήκαν Έλληνες λεβέντες

μεσ’ τη Κορυτσά.


Ωωωωωωωωωωωωωχ.


Μέσα στ’ Αργυρόκαστρο εμπήκε το χακί

και σημαία κυματίζει τώρα Ελληνική,

Αχ! Τσιάνο, θα σκοτωθώ Τσιάνο,

γιατί σε λίγο και τα Τίρανα τα χάνω.


Και `πάθαν οι καημένοι

μεγάλη συμφορά,

κι η Ρώμη περιμένει

κι εκείνη τη σειρά.


Αααααααααααααχ.


Στίχοι:  Γιώργος Θίσβιος

Μουσική:  Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Ερμηνεία : Σοφία Βέμπο

( ἀπό ἐδῶ)


Κορυτσά, 1940. Οπλισμένοι στρατιώτες δίπλα σε εγκαταλελειμμένα Ιταλικά πυρομαχικά.

 Ἀγαπητοί μου ἀναγνῶστες καἰ ἀναγνώστριες, Χ Ρ Ο Ν Ι Α    Π Ο Λ Λ Α !  

Περᾶστε κι᾿ἀπό τήν Ὀδύσσεια Τηλεόρασιν,ἀπαραιτήτως: 

1. Όλα όσα θά θέλατε ΠΑΝΤΑ νά μάθετε γιά τό ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΠΟΣ της Βορείου Ηπείρου μας του 1940! Η 1η εκπομπή της 'ΟδύσσειαςΤV'! 

2. Η συνέχεια γιά τό ΤΙΤΑΝΙΟ Βορειοηπειρωτικό Έπος του 1940. 29η εκπομπή της 'ΟδύσσειαςΤV'.


Ἡ Πελασγική

Σήμερα μεγάλη ἡμέρα ! Ἐπέτειος τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940 !

 




ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ! 
ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ !
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ! 

Σημ. Οἱ φωτό ἀπό ἐδῶ,ἐδῶ καί τό ἐπετειακό ἄρθρο ἀπό τήν ἐφημερίδα «Ἐλευθερία» τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1960,ἐδῶ.


Ἡ Πελασγική

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Σέ κάθε σπίτι ἀνεμίζει σήμερα καί μιά σημαία. Μικροί καί μεγάλοι εἶναι ὅλο χαρά. Οἱ καμπάνες κτυποῦν. Ἑορτάζει ἡ πατρίδα μας.

 


Σὲ κάθε σπίτι ἀνεμίζει σήμερα καὶ μιὰ σημαία. Μικροὶ καὶ μεγάλοι εἶναι ὅλο χαρά. Οἱ καμπάνες κτυποῦν. Ἑορτάζει ἡ πατρίδα μας.

Στὴν ἐκκλησία τοῦ μικροῦ χωριοῦ, εἶναι μαζεμμένος ὅλος ὁ κόσμος. Θὰ ψάλουν τὴ δοξολογία. Ἐκεῖ εἶναι καὶ τὸ σχολεῖο μὲ τὴ σημαία του. Τὴν κρατεῖ τὸ πιὸ ψηλὸ παιδί, ὁ Λιάκος. Αὐτὸς εἶναι ὁ σημαιοφόρος. Τραγουδοῦν καὶ τραγούδια ἡρωικά.

Ἐπάνω στὸ Δεσποτικὸ εἶναι γραμμένο ἕνα ΟΧΙ. Καὶ πιὸ κάτω μιὰ ἄλλη ἐπιγραφή:

28 Ὀκτωβρίου 1940

Ὁ παπᾶς φορεῖ τὰ ἱερὰ ἄμφια καὶ βάζει «εὐλογητός».

Ὅταν ἦλθεν ἡ ὥρα, ὁ δάσκαλος ἀνέβηκε στὸ Δεσποτικὸ νὰ βγάλῃ λόγο. Μιλεῖ γιὰ τοὺς ἐχθρούς μας, ποὺ ἦλθαν νὰ μᾶς πολεμήσουν. Νὰ ὑποδουλώσουν τὴν πατρίδα μας. Σὰν ἕνας ἄνθρωπος τότε ἐσηκωθήκαμε ὅλοι οἱ ῞Ελληνες. Τοὺς ἐνικήσαμε ὅπου καὶ ἂν ἐπολεμήσαμε: Στὴ στεριά, στὸν ἀέρα, στὴ θάλασσα.

Ὕστερα ὅλοι μαζὶ μὲ τὸ σχολεῖο ἐπῆραν στεφάνια ἀπὸ δάφνες καὶ μυρτιὲς καὶ ἐστεφάνωσαν τὸ μνημεῖο τῶν πεσόντων, στὴν πλατεῖα. 

(ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟΝ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1963)



Τό θέμα τό εἴδαμε ἐδῶ 


Ἡ Πελασγική