" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

«Πεῖτε μου μία φορά που οἱ Τοῦρκοι νά μήν ἐπετέθησαν μετά ἀπό ὑποχώρηση τῆς Ἑλλάδος»


Πάγκαλος : «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος. Εγώ το πιστεύω γιατί δεν έχω βρει καλό Τούρκο. Τους λείπουν στοιχειώδεις έννοιες. Ο Τούρκος δεν έχει την έννοια του δικαίου»(ἐδῶ)

Το 80% της πολιτικής μου ήταν η πολιτική του Καραμανλή, του Ράλλη και βεβαίως του Ανδρέα Παπανδρέου. Το υπόλοιπο 20% προστέθηκε από μένα τον ίδιο όσο λειτουργούσα ως υπουργός του Παπανδρέου.
Θεόδωρος Πάγκαλος γιά σχέσεις Ἑλλάδος Τουρκίας. Συνέντευξις στό «Βῆμα»,Ὀκτώβριος 1999,ὅταν πλέον ἔχει φύγῃ ἀπό τό ΥΠΕΞ (ἐδῶ):


Συμφωνία Μαδρίτης,1997
«Εγώ δεν είμαι ούτε κατά του τουρκικού λαού ούτε κατά της φιλίας των δύο λαών, αλλά ούτε και υπέρ της δημιουργίας ενός καλού κλίματος αν αυτό δεν είναι δυνατόν. Θα πρέπει να είναι δυνατόν για να υπάρξει καλό κλίμα. Ολες αυτές οι αγκαλιές, οι συμπάθειες και οι αγάπες τι ανταπόκριση έχουν; Ως κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας εννοώ… Τίποτε απολύτως. 

Ούτε τη Χάλκη δεν ανοίγουν, την οποία παρανόμως έχουν κλείσει. Ούτε καν δέχονται ν’ ανοίξουν συζήτηση για το Κυπριακό ­ που και αυτό, αν γινόταν, θα ήταν μια μεγάλη παγίδα. Ούτε αυτό δεν έκαναν όμως. 

 «μα εσείς δεν χορεύατε καρσιλαμάδες με τους Τούρκους; 
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα «γιατί κάναμε όλες αυτές τις γαλιφιές, τις φιγούρες, τις άσκοπες μετακυλίσεις;»
Πώς θα πάει αύριο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών στο Ελσίνκι να πούνε: «Οχι, εμείς δεν μπορούμε ν’ αδρανοποιήσουμε όλα τα αιτήματά μας»; 


Ὁ ΓΑΠ μετά τό ...βαρύ ζεϊμπέκικο,δέχεται τό χειροκρότημα τοῦ τούρκου ΥΠΕΞ (συγχωρεμένος πλέον) Ἰσμαήλ Τζέμ (φωτό)
Θα τους πούνε οι άλλοι ­ και δικαίως ­ «μα εσείς δεν χορεύατε καρσιλαμάδες με τους Τούρκους; Εσείς δεν κοιταζόσασταν στα μάτια με δάκρυα; Τι ήταν όλα αυτά;». Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι σοβαρή πολιτική.»

«Είμαι βέβαιος ότι υπήρχε κάποιος που δυσφορούσε όσο ήμουν εγώ υπουργός Εξωτερικών… Και αυτός ο κάποιος δεν ήταν άλλος από τους ίδιους τους Αμερικανούς


Νίκολας Μπέρνς,πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ καί πρέσβης στήν Ἀθῆνα,1997-2001
Οι Αμερικανοί μάς έλεγαν: «Καθήστε να συζητήσετε· ας αφήσουμε το Κυπριακό και θα δούμε· δώστε στους Τούρκους την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα· αν κάνετε ορισμένες χειρονομίες προς τους Τούρκους, οι Τούρκοι θα βελτιωθούν…». 

Εγώ επέμενα: «Πείτε μου μια φορά που οι Τούρκοι να μην επετέθησαν μετά από υποχώρηση της Ελλάδας». Πολύ φοβούμαι ότι προς τα εκεί πάμε και τώρα. Οπότε εμείς είμαστε αναγκασμένοι να μην εγκρίνουμε την ευρωπαϊκή προενταξιακή τους ιδιότητα».




«Νομίζω ότι φεύγοντας εγώ από το υπουργείο επικράτησε ένας κύκλος συμβούλων, διανοουμένων, δημοσιογράφων ­ ορισμένοι από αυτούς εξαιρετικά αφελείς και άλλοι, θα μου επιτρέψετε να πω, λίγο ως πολύ ύποπτοι...είναι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται με το να κολλάς όσο μπορείς πιο κοντά στην άρχουσα και κυρίαρχη υπερδύναμη ­ στους Αμερικανούς δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση. Υπήρχε πάντα αυτή η άποψη αλλά δεν περνούσε σε μένα…Θεωρώ ότι οι επιδείξεις καλών προθέσεων στερούνται σοβαρότητας, μειώνουν το κύρος της χώρας και τον σεβασμό που πρέπει να εμπνέει η χώρα στους άλλους» 




«Ναι. Με το που ανέλαβε (Πελασγ. Ὀ ΓΑΠ στό ΥΠΕΞ,ἐννοεῖ) εμφανίστηκε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν μιλάνε καν καλά ελληνικά ­ διότι είναι Ελληνοαμερικανοί ­, πράγμα που βεβαίως σοκάρει τους πάντες μέσα στο υπουργείο. Οι διπλωμάτες γελάνε… «Στους διαδρόμους του υπουργείου» λένε «επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική με αμερικάνικη προφορά». (γέλια) Οχι ότι η χρήση της αγγλικής αποτελεί κανενός είδους ένδειξη για μειωμένη εθνική συνείδηση, αλλά το να υπηρετείς στο υπουργείο Εξωτερικών μιας χώρας και η μητρική σου γλώσσα να είναι άλλη οπωσδήποτε σοκάρει»




“Ηλεκτροσόκ” από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τ. Πάιατ, ο οποίος σε συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, ζήτησε να μοιραστούν τα κοιτάσματα με την Τουρκία μισά-μισά.

Γραφικός ξε-γραφικός,ὁ Πάγκαλος,τοὐλάχιστον στό θέμα τῆς τουρκίας καί τῆς «ἀδυναμίας» πού τούς ἔχουν οἱ ἀμερικανοί,ἦταν πάντα ξεκάθαρος ! Ὅπως βεβαίως γιά τήν δουλικότητα τῶν ...δικῶν μας,ἀπέναντι στίς ΗΠΑ κάτι πού,διαχρονικῶς, ἀποθρασύνει ὅλο καί πιό πολύ τούς τουρκαλάδες !


ἐφημ. Μακεδονία Δεκέμβριος 1957 (τότε πού εἶχε ἀποφασισθῇ ἡ τύχη τῆς Κύπρου...)
Φεβρουάριος 2019,κυβέρνησις Τσίπρα. 

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία μετά από την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν λάβει άσυλο από τη χώρα μας.


«Του πιάσανε τον κ@λο» είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, η επικήρυξη των «8» είναι «σαν η Τουρκία να εκφράζει πως υπάρχουν προδότες και χαφιέδες στην ελληνική πλευρά».
Εκτίμησε, μάλιστα, πως αυτό θα έπρεπε να κάνει τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το επίσημο ταξίδι του και να επιστρέψει στην Αθήνα.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να γυρίσει πίσω και να τινάξει τα πάντα στον αέρα» δήλωσε ο πρώην υπουργός, που παράλληλα υποστήριξε ότι αυτές οι επισκέψεις θα πρέπει να λογίζονται ως «δώρο» το οποίο και εξετάζεται ανάλογα με το ποιος την έχει ανάγκη.
Όπως είπε, εν προκειμένω την συνάντηση αυτή είχε ανάγκη η Τουρκία λόγω της απομόνωσής της. «Και αυτή τη συνάντηση έπρεπε να την πουλήσουμε ακριβά» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

Πρός τό παρόν,ὁ Πάγκαλος δέν ἔχει σχολιάσῃ τά ἐλληνο-τουρκικά.Προφανῶς περιμένει,λόγῳ συμπαθείας στόν Κούλη,περαιτέρω ἐξελίξεις,γιά νά τοποθετηθῇ ἀναλόγως...Πόσες ἀκόμη,ἄρα γε;

ΕΔΩ,ΕΔΩ

Ἐκτός καί ἄν...

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 

Ο Πάγκαλος με μπουρνούζι και σαγιονάρα στην πλατεία Κολωνακίου


Σημείωσις : Εὐχαριστῶ τόν φίλο πού σέ σχόλιό του,ἐδῶ,μᾶς ἔδωσε τίς σημαντικές πληροφορίες ἀπό τήν συγκεκριμένη συνέντευξιν.



Ἡ Πελασγική

14 σχόλια:

  1. απο μικρο κι απο τρελο μαθαινεις την αληθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός δεν είπε για την Ελληνική Σημαία στη μία από τις δύο βραχονησίδες Ίμια «κατεβάστε την, πείτε ότι την πήρε ο αέρας»;

      Διαγραφή
    2. Ναί,Διηνέκη,αὐτός τό εἶπε καί τό ἀποκαλύπτουν οἱ Ἕλλις-Ἀθανασίου,στό βιβλίο τους «Ἴμια».Ἐπίσης μαθαίνουμε καί τό μέγεθος τῆς ἐκτιμήσεώς του γιά τό Ἐθνικό Σύμβολον:

      « Ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή και ενημερώθηκε από τον παρουσιαστή Νίκο Χατζηνικολάου ότι σε λίγη ώρα είχε ΚΥΣΕΑ! Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να το μάθει. Χρόνια αργότερα στο βιβλίο των Αθανασίου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου «Ίμια», αποκαλύφθηκε ότι ο Πάγκαλος είχε προτείνει να πουν στον ελληνικό λαό ότι φύσηξε και ο αέρας πήρε τη σημαία από τη βραχονησίδα!». Για το θέμα της σημαίας δήλωνε επίσης: «Όσο πιο καθυστερημένος είναι ένας λαός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο φετιχισμός του με τη σημαία»....»

      ( https://www.mixanitouxronou.gr/anthologia-diloseon-pagkaloukoprites-nani-malakes-anistoriti-ke-alli-charaktirismi/ )


      Διαγραφή
    3. Ἄ,ἐκτός τοῦ «κατεβᾶστε την» διότι ἡ Σημαία,εἶχε κατέβη ἤδη,ἀπό τούς τουρκαλάδες...

      Διαγραφή
  2. Ακόμα μία έξοχη και εμπεριστατωμένη ανάρτηση.
    Γιά την ιστορία και μόνο, θά άξιζε να βρεθούν οι φωτογραφίες αυτού του ...τιτάνος της πολιτικής ζωής του τόπου τήν δεκαετία του '60, όπου κυκλοφορούσε στους κεντρικούς αθηναϊκούς δρόμους ημίγυμνος με ...χλαμύδα και σανδάλια, ως δήθεν αρχαίος Έλλην!
    Ορισμένες εφημερίδες τότε, χάριν αστειότητος και μόνο τίς είχαν δημοσιεύσει.
    Είτε καλοκαίρι, είτε χειμώνας, έτσι κυκλοφορούσε, ενώ παρίστανε ή τέλος πάντων πίστευε ότι ήταν ο "υπαρχηγός" ενός κραυγαλέου "υπαρξιστού" εκείνης της εποχής ονομαζομένου Σίμου!
    Αξιοσημείωτο είναι ακόμα, ότι ο κύριος αυτός επί της "κακιάς δεξιάς" το 1959 υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό (χώρο κατ' εξοχήν απολύτως ελεγχόμενο τότε από το Παλάτι), αλλά ΟΧΙ σε πλοίο, αλλά στόν Πειραιά (!) ως ...φαροφύλαξ!
    (Τά υπόλοιπα "κορόϊδα" στόν Έβρο! Ο δέ "ηγέτης" Κ."Σημίτης", κατά τα αρχεία του Γ.Ε.Σ. υπηρέτησε ελάχιστα λεπτά της ώρας από το σπίτι του, στήν τότε ΑΣΔΕΝ απέναντι απο το ...Ζάππειο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀγαπητέ Ἰωάννη Καποδίστρια,περί Παγκάλου (παπποῦ κι᾿ἐγγονοῦ) καί τόν ...ἐπιλεγμένο ῤόλον τους,ἔχουμε γράψῃ (Οἱ ...ἐπιλεγμένοι,μέρος Δ΄καί Ε΄). Ὅμως γιά τά ἀνωτέρῳ,ὁμολογῶ δέν τά ἤξερα.Κυρίως γι᾿αὐτή τήν φωτό μέ τήν χλαμύδα...!

      Σ᾿εὐχαριστῶ πολύ γιά τίς πληροφορίες.

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  3. και που να δεις το σχέδιο Ευρυδίκη...αν αποκαλυφθεί θα γίνει σεισμός 10 Ρίχτερ!

    P.M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1999
    Αρχίζουν στο Ρέθυμνο οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Δυτικοευρωπαίκης ομάδας Εξοπλισμών (WEAG). Η Ελλάδα ασκεί την προεδρίας της WEAR η οποία έχει στόχο τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών στην έρευνα σχεδίαση, ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση αμυντικού υλικού και μείωση του κόστους εξοπλισμών.
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε δηλώσεις του αναφέρει «Η Τουρκία ζητεί να υπάρξει μείωση, όσων αφορά την κλίμακα των στρατιωτικών γυμνασίων. Η δική μας απάντηση είναι ότι υπάρχει αυτή η μείωση, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από την εκ μέρους της Τουρκίας αποφυγή των παραβιάσεων των κανόνων εναεριου χώρου, πράξεις στις οποίες προβαίνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της. Αυτά πάνε μαζί».
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην « επιλεξιμότητα» της Τουρκίας: Πρώτον η αναφορά ότι η Τουρκία δεν πλήρη τα κριτήρια της Κοπεγχάγη. Δεύτερον, ότι θα πρέπει απερίσπαστα, χωρίς εξαρτήσεις από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να συνεχίσει τη διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Τρίτον, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας , στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών».
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής για την «επιλεξιμότητα» της Τουρκίας: «Η χθεσινή τραγελαφική και επιζήμια συμπεριφορά των ευρωβουλευτών του κυβερνητικού κόμματος αποδεικνύει τις βαρύτατες ευθύνες που έχει προσωπικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για το κρίσιμο αυτό θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται από διαρκείς μονομερείς υποχωρήσεις από τη πλευρά της Ελλάδος και στην ουσία, απεμπόληση των πάγιων ελληνικών θέσεων. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει την χώρα σε πολύ δύσκολη θέση. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Και για αυτό θέλω για άλλη μια φορά να υπογραμμίσω ότι είναι πλέον άμεση, επιτακτική ανάγκη, να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».
    Διεθνή, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 1999
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τουρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ για ελληνοτουρκικά: «Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών να συμβάλει ώστε να συνεχιστεί το καλό κλίμα, με αποτέλεσμα να εξεταστεί με δημιουργικό τρόπο εκ μέρους της Τουρκίας και της Ελλάδος και το πρόβλημα του Αιγαίου» για Κυπριακό «Η Τουρκία δεν δέχεται πιέσεις στο θέμα της Κύπρου».
    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υποργείου εξωτερικών Σ. Ατανζανλί για «επιλεξιμότητα» Τουκίας «Η απόφαση περιέχει θετικά σημεία σε σχέση με προηγούμενες».
    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ σε ομιλία του: «Δεν τίθεται θέμα για μας να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μα ς ενότητα με αντάλλαγμα την ένταξη στην Ε.Ε.».
    Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1999
    Αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ο νέος διοικητής της KFOR Γερμανός στρατηγός Κλ. Ράινχαρντ ( διαδέχεται τον βρετανό στρατηγό Μ. Τζακσον) είναι η πρώτη φορά που Γερμανός αναλαμβάνει την διοίκηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης). Σε δηλώσεις αναφέρει «Προτεραιότητά μου είναι να εγγυηθώ ένα περιβάλλον ασφαλές για τον λαό του Κοσσόβου ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, η του τόπου που ζουν. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η KFOR παραμένει στρατιωτική δύναμη. Έχω όλο το εύρος της στρατιωτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στη διάθεση μου για να διασφαλίσω τη συμμόρφωση».
    Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1999
    Ο υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του επιρρίπτει ευθύνες στην Ε.Ε. για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια επειδή «καθυστέρησε και αδιαφόρησε για τα προβλήματα ασφαλείας στη περιοχή και περιορίστηκε μόνο στην απόφαση του ΝΑΤΟ για ένταξη των χωρών της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.»

    Η εφημερίδα «φιλελεύθερος» της Κύπρου γράφει ότι, ο σύμβουλος Σ. Μπέργκερ του αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής Μπ. Γκίλμαν εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο μια σύγκρουσης στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (ο σημερινός στρατιωτικός ανταγωνισμός και η έλλειψη μηχανισμών οικοδόμησης εμπιστοσύνης αυξάνει την πιθανότητα μιας μη προσχεδιασμένης σύγκρουσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Η υπ. Εξ της Σουηδίας Άννα Λιντ, αναφερόμενη στο θέμα «ενταξιμότητα» της Τουρκίας στην Ε.Ε. : «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι παίρνει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε θέματα όπως το Κουρδικό, την ελευθερία της έκφρασης και μέτρα κατά των βασανισμών».
    Ο Έλληνας πρέσβευτής στην Άγκυρα Ι. Κοραντής γίνεται δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ. Ο Έλληνας πρέσβης μετέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα περιμένει από την Τουρκία θετικά βήματα, στην πράξη, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.
    Οι μουσουλμάνοι βουλευτές Μπ. Ακίφογλου (ΝΔ) και Γκ. Γκαλίπ (ΠΑΣΟΚ) σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι διεκδικούν το σεβασμό όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων που προβλέπονται από τα Διεθνή κείμενα του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Στη συνέχεια της δήλωσής τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι αντιτίθενται «στην αλλαγή συνόρων».
    Ο πρώην διοικητής του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού Σ. Ντερβίσογλου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου: «Η οικονομία της Ελλάδος και της Τουρκίας διαθέτουν σήμερα τέσσερα διυλιστήρια. Αν τα χάσει αυτά, αν χάσει δρόμους, γέφυρες, την υποδομή της, αυτό θα είναι μεγάλη ζημιά. Αμφότερες οι χώρες θα έβγαιναν με μεγάλη ζημιά από τον πόλεμο. Ο πόλεμος θα μας πήγαινε π0ίσω πενήντα χρόνια και μας και εκείνους».
    Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999
    Ο ΠτΔ κάνει τριήμερη επίσκεψη στην Τεχεράνη-Ιράν με τον πρόεδρο του Ιράν Μ. Χαταμί. Ο Κ. Στεφανόπουλος δηλώνει «Ήρθαμε ως φίλοι, διότι μόνον οι φίλοι και μάλιστα στενοί επισκέπτονται ο ένας τον άλλο» (Ο Έλληνας πρόεδρος υπόσχεται ότι θα βοηθήσει το Ιράν να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με τις χώρες τις Ε.Ε.).
    Γίνεται γνωστό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο τρείς επιστολές (μεταξύ των θεμάτων που θίγονται στις επιστολές είναι και το θέμα των μητροπόλεων των Νέων Χωρών και το θέμα της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στις μητροπόλεις της βορείου Ελλάδος - γνωστές ως μητροπόλεις των (36) των Νέων Χωρών – πνευματικώς υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - πολύ ανησυχούν για το που μπορεί να οδηγήσουν οι διενέξεις μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών.
    Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999 ,Διεθνή
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Ι. Τζέμ για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η Τουρκία μεταξύ των υποψήφιων χωρών προς ένταξη στην Ε.Ε.: «Η ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητας της Τουρκίας είναι μια πιθανότητα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Αλλά η Τουρκία δεν δέχεται ούτε προϋποθέσεις, ούτε περιοριστικούς όρους».
    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό «MEGA»: «Σωστά έστειλε ο Κ. Σημίτης μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, δεν σας κρύβω, και εγώ το έστειλα με το δικό μου τρόπο προς την τουρκική πλευρά». Σε άλλο σημείο «Στην Ελλάδα – δόξα το Θεό – έχουμε μια κατάσταση καλή για να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, αφού πέρασε το ΠΑΣΟΚ από πολλές περιπλανήσεις, μπαίνει στην σωστή κατεύθυνση του διαλόγου και της προσπάθειας ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας. Έχουμε μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε την ακραία αντιπολίτευση του παρελθόντος και έχουμε και τα μικρά κόμματα τα οποία εν πολλοίς συνεισφέρουν θετικά».




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά ἀπό 20 χρόνια αὐτό πού διαπιστώνουμε εἶναι :μία τουρκία πού παραμένει πιστή καί ἐνωμένη σέ θέματα ἐξωτερικῆς πολιτικῆς,δυναμωμένη σέ θέμα στρατιωτικῆς ἱσχύος καί κυρίως ἐπιθετικῆς πέραν κάθε ἄλλης φοράς στό ἱστορικό πλαίσιο τῶν τελευταίων 200 χρόνων.
      Γιά τήν Ἑλλάδα;Σταθερή στίς μεθόδους ὑποχωρήσεως,πού ἔχουν καταστῇ «δόγμα»,σταθερή στήν ἐπιλογή τῶν πλέον ἀχρήστων στήν ἡγεσία τοῦ ΥΠΕΞ,ἀλλά κυρίως ΑΛΩΜΕΝΗ ἀπό τήν ἀθρόα μουσουλμανική εἰσβολή τήν ὁποία ἡ τουρκία σχεδίασε καί ὑλοποίησε καί οἱ ἐγχώριοι ἐξουσιαστές φρόντισαν και φροντίζουν στήν ἀπόλυτον ἐπιτυχία τοῦ σχεδίου !

      Καί :

      Τά χαϊδέματα πρός τήν τουρκία,ἀπό ὅλες τίς ...μεγάλες δυνάμεις.παραμένουν καί αὐξάνονται (Ῥωσσία Ποῦτιν) πρός ἕναν μονόδρομο πού,δυστυχῶς,ὁδηγεῖ στήν ἐξαφάνισιν τῆς ἑλληνικῆς ἐδαφικῆς κυριαρχίας. Σέ τέτοιο σημεῖο πού μία «ἒλληνο-τουρκική συνομοσπονδία» θά φάνταζε ...ἰδανική...!

      Ἀγαπητέ εὐχαριστοῦμε γιά τό ἱστορικό χρονικό μιᾶς περιόδου ...περίεργης ἤ ἀφετηρίας πρός ὁλική παράδοσιν τῆς Ἑλλάδος στόν νεο-ὀθωμανισμό...!

      Διαγραφή
  6. Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1999
    Ο Υπ. Αμύνης Α. Τσοχατζόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ, είχε συνάντηση-συνομιλία με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ε. Βάιζμαν.
    Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 1999
    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την έκθεση της επιτροπής για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε. και αναφερόμενος στην Τουρκία λέει: «Η περίπτωση της Τουρκίας θέλει ειδική μεταχείριση» (έχει σαφώς το καθεστώς της υποψήφιας χώρας – δεν μπορεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης γιατί δεν πλήρη τα πολιτικά κριτήρια που προβλέπει η Κοπεγχάγη).
    Ο Τούρκος Υπ. Εξ Ι. Τζέμ μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση για ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δικές τους αλήθειες και δεν παραιτούνται από αυτές. Σε άλλο σημείο «Επειδή υπάρχει κάποια ηπιότητα, θα βελτιωθούν όλα. Η Τουρκία και Ελλάδα αγωνίζονται για τα συμφέροντα τους. Η επιδεξιότητα είναι να βρεθούν τα κοινά σημεία, αν υπάρχουν, στα συμφέροντα αυτά». «Προ ετών η ελληνική εξωτερική πολιτική θεωρούσε ότι το συμφέρον της Ελλάδος ήταν η διαμάχη με τη Τουρκία. Η σημερινή εξωτερική πολιτική όμως θεωρεί ότι συμφέρον της Ελλάδος είναι και να μην βρίσκεται σε διαμάχη με την Τουρκία και να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο. Η μεταξύ τους διαφορά είναι σημαντική, όμως κατά βάση υπάρχουν υπολογισμοί που έχουν να κάνουν με τα ίδια τα συμφέροντα». «Εξηγήσαμε με σαφήνεια στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις επί των εδαφών κανενός».
    Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 1999
    Ο Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος έχει στο Τελ Αβίβ συνάντηση –συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας Ε. Μπάρακ. Οι δύο άνδρες υπογράφουν νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος- Ισραήλ. Σε δηλώσεις που κάνει ο Έλληνας υπουργός αναφέρει: «Αποφασίσαμε να ανανεώσουμε τη συμφωνία και να τη διευρύνουμε με όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκεκριμένα πλέον επιβάλλουν οι ανάγκες ενδυνάμωσης της αμυντικής μας συνεργασίας».(η προηγούμενη συνεργασία είχε υπογραφεί το 1994).
    Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1999
    Το ΚΚΕ με αφορμή τη δήλωση που φέρετε να έκανε ο Υπ. Εξ ΓΑΠ ότι «δεν είμαστε δογματικοί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εξάλλου έχουμε εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε αρκετούς τομείς της Ε.Ε.». Το ΚΚΕ αναφέρει : «Με αυτή τη δήλωση που γίνεται παραμονή της επίσκεψης Μπ. Κλίντον, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ανοιχτά τις επεμβάσεις και τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, την αμφισβήτηση των συνόρων της χώρας, την κρατική τρομοκρατία και καταστολή, τον ακρωτηριασμό και την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Πραγματοποιείται στο Τάμπελε της Φιλανδίας έκτακτη σύνοδος των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Συζητούνται θέματα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση και θέματα που αφορούν την παροχή ασύλου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επίσης την σύνταξη μιας Χάρτας με τα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη (οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρατίθεται συζητούν και το θέμα της «ενταξιμότητας» της Τουρκίας στην Ε.Ε.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββατο 16 Οκτωβρίου 1999
    Σε δηλώσεις που κάνει (Τάμπελε-Φιλανδία) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της έκτακτης συνόδου των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. λέει: «Θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ωφελεί την Τουρκία, την Ένωση και συμβάλει στην ειρήνη και στη συνεργασία στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας είναι μια υποψηφιότητα που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, είναι γνήσια, συνεπάγεται υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα που προκύπτουν από τις συνθήκες του Άμστερνταμ και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια σε συνέχεια της συνθήκης του Άμστερνταμ, αλλά και σχετίζονται γενικά με τα θέματα της διεύρυνσης και από τις αποφάσεις αυτές και τις συνθήκες αυτές προκύπτουν ορισμένες αρχές που θα πρέπει να τηρηθούν. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των γειτονικών χωρών, το δίκαιο κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας να αποτελεί και αυτή μέλος της Ε.Ε.»
    Ο Κ. Σημίτης σε δηλώσεις του ως αναφορά την Κύπρο: «Τόνισα ότι είναι ανάγκη να συνεχισθούν , χωρίς δυσκολίες, απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει και να πραγματοποιηθεί η είσοδος, ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, άσχετα από τα αν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα ή όχι».
    Σε δηλώσεις που κάνει στη Χαλκιδική ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος «στην κυβέρνηση του νέου ΠΑΣΟΚ» την αποκαλεί «κυβέρνηση τρομαγμένων λογιστών που τα δίνουν όλα στις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή τρόικα».
    Σε δηλώσεις από τη Λάρισα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης λέει: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Ελλάδος»(απάντηση σε δήλωση ΓΑΠ στης 15/10).
    Σε δηλώσεις που κάνει στο Ηράκλειο ο Θ. Πάγκαλος για ελληνοτουρκικά «Ο Ετσεβίτ είναι εθνικοσοσιαλιστής, ο συνεταίρος του είναι οι «Γκρίζοι Λύκοι» και για να υπάρξουν αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρξει δημοκρατία, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Συμφωνώ ότι ο αλός Τούρκος είναι αδελφός μας, όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους στρατηγούς». Σε άλλο σημείο σε απάντηση αν ο Μπ. Κλίντον έρχεται στην Ελλάδα με «δωράκια»(επίκειται επίσκεψη Μπ. Κλίντον στην Ελλάδα), λέει: «Εγώ δεν θέλω δωράκια ούτε από τον Κλίντον ούτε από κανένα. Δεν είμαι νήπιο της διεθνούς ζωής. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα, αφού δεν έχουμε κανένα λόγο να έχουμε ΠΛΕΓΜΑΤΑ. Δεν ζητάμε δωράκια, ζητάμε να εφαρμοστούν οι κανόνες που οι Αμερικανοί επικαλούνται. Ο κ. Κλίντον να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του ή σε όποια κυρία θέλει».
    Σε δηλώσεις που κάνει ο Φιλανδός πρωθυπουργός Π. Λιπόνεν, μετά το τέλος της συνόδου των ηγετών των χωρών-μ ελών της Ε.Ε. στο Τάμπελε της φιλανδίας, για την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.: «Θα θέλαμε να πάρπυμε στην Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι μια θετική απόφαση για την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και πράξεις»(με την άποψη αυτή συντάσσονται οι περισσότεροι από τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. – η Φιλανδία έχει την προεδρία).
    Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1999
    Με αφορμή την αξίωση της ΝΔ για παραίτηση του Υπ. Εξ ΓΑΠ (εξαιτίας των όσων φέρεται να δήλωσε σχετικά με την «εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» -μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Ε.Ε.) Υπ. Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος: «Η κυβέρνηση έχει δείξει το αδιαπραγμάτευτο των δικαιωμάτων της Ελλάδας αποτελεί σταθερή πολιτική εδώ και χρόνια και για κανέναν δεν μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει θέμα πάνω σε αυτήν την αρχή».
    Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει την επιστολή που έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (αναφέρεται στο θέμα των μητροπόλεων των λεγόμενων Νέων Χωρών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1999
    Συνέρχεται στο Παρίσι το προεδρείο της «Σοσιαλιστική Διεθνούς» (κύριος σκοπός της συνόδου είναι η προετοιμασία του 21ου συνεδρίου της Σ.Δ. που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 8-10 Νοεμβρίου). Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκλέγεται ο Πορτογάλος Α. Γκουτιέρες ως πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς».
    Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 1999
    Ο Τούρκος μαγαλοεπιχειρηματίας Ρ. Κοτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφερόμενος στον Υπ. Εξ ΓΑΠ: «Εμπιστεύομαι τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας υπουργός πιστεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο και τον ενημερώνει για τα εσωτερικά και διεθνή θέματα της χώρας. Δηλώσεις Κ. Σημίτη «Οι σχέσεις μας με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. πορεύονται πολύ καλά και πιστεύω ότι θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλά το Τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, για να μπορέσουμε να βρούμε μια ικανοποιητική λύση σε όλα τα θέματα που θέτει η διεύρυνση της Ε.Ε.(περιλαμβάνεται και το θέμα της «ενταξιμότητας» της Τουρκίας.
    Σε συνέντευξη που δίνει στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» ο πρώην Υπ. Εξ Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στο κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας εξαιτίας των σεισμών, λέει «Δε έχει καμία σχέση τι φρονεί ο τούρκικος λαός δεν υπάρχει λαός στην Τουρκία και όποιος το νομίζει είναι αφελέστατος. Την εξωτερική πολιτική την ασκεί μια ομάδα 100 στρατηγών και ναυάρχων».
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στο Λονδίνο συνάντηση-συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογο του Ρ. Κουκ (στόχος του ΓΑΠ είναι να τονίσει στους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι η τυχόν συναίνεση της Ελλάδος στην αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ο Βρετανός υπουργός τάσσεται με την άποψη ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της στην Ε.Ε.
    Τρίτη 19 Οκτωβρίου 1999
    Με αφορμή τις έντονες επικρίσεις που διατυπώνει κατά καιρούς ο πρώην Υπ. Εξ Θ. Πάγκαλος εναντίον του διαδόχου του ΓΑΠ , ο εκπρόσωπος τύπου Δ. Ρέππας δηλώνει: Ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί πολιτική με βάσει τις αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων και την ασκεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι αιτιάσεις του Θ. Πάγκαλου δεν είναι δικαιολογημένες , ασφαλώς δεν βοηθούν την κυβέρνηση τέτοιες θέσεις».
    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξή που δίνει, αναφέρει και τα ακόλουθα: «Να συνέλθει το Συμβούλιο πριν έρθει ο Κλίντον. Δεν είναι τσιφλίκι τους η Ελλάδα. Στις κρίσιμες στιγμές κρίνεται πολιτικά ή υπευθυνότητα κάθε πολιτικού και πολιτειακού παράγοντα. Δεν μας έταξε ο λαός στους διάφορους θεσμούς απλά να κρατάμε τις καρέκλες, αλλά να ασκούμε όλα τα δικαιώματα τα πολιτικά και νομικά για να αποτρέψουμε καταστάσεις. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από γραφειοκρατικά ζητήματα. Καλός δεν είναι εκείνος που γίνεται αρεστός στα συγκροτήματα, αλλά εκείνος που αποτρέπει αρνητικές για το έθνος και την χώρα εξελίξεις. Και είμαι ωμός εδώ, γιατί ο καθένας κρίνεται και θα κριθεί από την πορεία των εξελίξεων» (ο Δ. Τσοβόλας προτρέπει εμμέσως τον ΠτΔ Κ. Στεφανόπουλο να βρεθεί τρόπος να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα).
    Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 1999
    Ο Υπ. Εξ ΓΑΠ έχει στη Ρώμη συνάντηση-συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογο του Λ. Ντίνι. Οι δύο υπουργοί συζητούν μεταξύ των άλλων και το θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. Σε ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ιταλική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την κατάληξη σε μια φόρμουλα «που θα προσδέσει την Τουρκία με την Ε.Ε.». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία και «την προσαρμογή και εναρμόνιση των κανόνων συμπεριφοράς της Τουρκίας με εκείνους της Ε.Ε.»



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 1999
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά: «Χρέος του πολιτικού κόσμου και στις δύο χώρες είναι να εναρμονιστούν οι κυβερνήσεις με τα αισθήματα των λαών τους και να εργαστούν με στόχο να καλυτερεύσει η κοινή πραγματικότητα της γειτονίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της συνεννόησης και της φιλίας, πάντα με τη ρήτρα της αμοιβαίας ασφάλειας και του αμοιβαίου σεβασμού των διεθνών κανόνων για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».
    Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 1999 Διεθνή
    Γράφεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος Α. Μόουζες, παρά τις τρείς συναντήσεις-συνομιλίες που είχε στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, δεν κατάφερε να πείσει το συνομιλητή του να προσέλθει σε συνομιλίες (στόχος η επίλυση του Κυπριακού – ο Μόουζες είχε και δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη).
    Σε δήλωση που κάνει ο Ρ. Ντενκτάς αναφέρει: «για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να δουν τις πραγματικότητες» (Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχθούν να κυβερνηθούν από τους Ελληνοκύπριους).
    Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 1999
    Αρχίζει στην Άγκυρα ο νέος γύρος ( είναι ο 3ος) του ελληνοτουρκικού διαλόγου για θέματα «χαμηλής πολιτικής» ( σε επίπεδο πρεσβευτών και εκπροσώπων υπουργείων – οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο – συζητούνται θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά και θέματα που αφορούν την «τρομοκρατία» - Θα ακολουθήσουν και άλλες συνομιλίες στην Αθήνα στις 25-26 του τρέχοντος μηνός).
    Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 1999
    Υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνέρχεται η Κυβερνητική Επιτροπή (γράφεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης καθορίστηκε η πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.) είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την διεύρυνση της Ε.Ε.». Σε άλλο σημείο της δήλωσης αναφέρει ότι οι προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι η ύπαρξη συνθηκών ‘καλής γειτονίας’».
    Ολοκληρώνεται στην Άγκυρα σε θετικό κλίμα, όπως αναγράφεται, οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες που άρχισαν χθες (α’ μέρος του τρίτου γύρου).
    Η βουλή με ψήφους 141 έναντι 93 απορρίπτει την πρόταση της αντιπολίτευσης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό την έρευνα της υπόθεσης της πτήσης ( προς Βουκουρέστι) του πρωθυπουργικού «Φάλκον» (είχε συνέπεια των θάνατο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη).
    Κυριακή 24 Οκτωβρίου 1999
    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος επισκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Επισκέπτεται επίσης σεισμοπαθείς στη Γιαλόβα και το Γκιολτζούκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή