" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Οἱ Ἕλληνες πῆραν τόν ἄνθρωπο καί τόν ἔστησαν στά πόδια του

   

φωτό

«...Γιά χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσύριων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι 'Ελληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος

Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιό θαυμάσιο από τον άνθρωπο.

   Οι 'Ελληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους γιά να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος γιά τον εαυτόν του και γιά τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη, ότι μιά ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.

   Οι 'Ελληνες, πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γι' αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευρυπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του 'Ομηρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.

   Χωρίς τους 'Ελληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση. Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθειά αίσθηση γιά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

   Από τους 'Ελληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο  Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό...».

(The New York Times, Μάρτιος 1977).....................

(  τό διαβάσαμε στό :  Φιλοσοφία-Ἔρευνα. μέ πηγή ἀπό ἐδῶ


Ἡ Πελασγική

12 σχόλια:

  1. ''Οτε οι Θεοι διαλεγονται την των Ελληνων γλωτταν χρωνται'' Κικερων
    Ακρογωνιαιος λιθος του Ελληνικου πολιτισμου, τον οποιον οι σημερινοι βρβαροι, εντος κι' εκτος, θελουν παντι τροπω να εξαφανισουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρίν αρκετά χρόνια στο Διανόημα άπειρον Ελλάς (αν θυμάμαι καλά) ίσως και στο Τhe Secret Real Truth υπήρξε ένα ντοκιμαντέρ( παλιό θα έλεγα λόγω της εικόνας γύρω στο 70ς ή 80ς ) με τον αγγλόφωνο (Άγγλος ή από της ΗΠΑ) παρουσιαστή να λέει μεταξύ άλλων(το μόνο που κράτησα):Αν αφήναμε(ή άφηναν)τους Ίωνες, τώρα ένα ταξίδι στο φεγγάρι θα ήταν απλά μια εκδρομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεῖ...Ὅμως ἔχε ὑπ᾿ὅψιν σου πώς οἱ ἀρχαῖοι φιλόσοφοι δέν εἶχαν σέ καμμία ἐκτίμησιν τήν τεχνολογία. Καί ὁ Ἀρχιμήδης ἀπέφευγε νά προβαίνει σέ ἐφευρέσεις ἀνάλογες. Μέ ἐκβιασμούς ἀπό τόν τύραννο Ἱέρωνα,ἔκανε πολλές ἀπό αὐτές.
      Συνεπῶς δέν ξέρω ἄν ἦταν μία ἐκδρομούλα οἱ διαστημικές πτήσεις,ἀλλά αὐτό πού μποροῦμε νά πιθανολογήσουμε εἶναι πώς ἡ ἀνθρωπότης θά εἶχε κερδίσει πάρα πολλά ἀπό τήν Ἑλληνική Σκέψιν,ἀπό ἕναν ἐλεύθερο ( ἀδέσμευτο) πρός δημιουργία Ἑλληνισμό ...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  3. "Οἱ Ἕλληνες πῆραν τόν ἄνθρωπο καί τόν ἔστησαν στά πόδια του" και οι Εβραιοι τον γκρεμιζουν.
    Γιατι το λεω αυτο;
    Γιατι δυστυχως ακομα δεν ειμεθα σε θεση να κρινουμε ΠΟΙΟΣ ειναι ο ΦΙΛΟΣ μας και ΠΟΙΟΣ ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ.

    Διαβαζω:
    -Το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως κορυφαίο στην αναπτυξιακή νευροεπιστήμη. Η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ κατατάσσεται μεταξύ των 3 καλυτέρων πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου για έρευνες στους τομείς της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής και της νευροεπιστήμης.
    Η MATTEL Inc., η εταιρεία – κολοσσός της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών και κατασκευάστρια της κούκλας Barbie, ανέθεσε μια μελέτη στους νευροεπιστήμονες του Κάρντιφ, με επικεφαλής την Dr Sarah Gerson. Tα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το 2020 στο Frontiers in human neuroscience.
    Η μελέτη αφορούσε τα οφέλη του παιχνιδιού των Barbie σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών.
    Τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά:

    Συνεχεια εδω:
    https://katanixi.gr/koinonia/sokaristiko-ta-paichnidia-stin-ypiresia-tis-neas-epochis/

    Απ οτι καταλαβαινω η "Μπαρμπι" θα εχει ποια και αγοριστικο τσουτσουνι και ο Κεν θα εχει θηλυκο πουλακι. Κι αυτα σε 4χρονα παιδακια για να αποκτησουν συνειδηση απο μικρα πραλληλα βεβαια με την "εκπαιδευση" για το ολοκαυτωμα.

    Γι αυτο πιστευω οτι ΕΚΕΙΝΟΣ ο ανθρωπος προσπαθησε να ξυπνησει τον κοσμο για το κακο που ερχοταν απο τοτε και που εχει φτασει μεσα στα σπιτια μας σημερα.
    Αλλα μας εμαθαν κι εμας απο μικρους να μισουμε ακομα και την ηχω του ονοματος του.
    ΠΟΙΟΙ μας το μαθαν;
    Μα οι ιδιοι* που μαθαινουν τωρα τα παιδακια οτι να ακρωτηριασεις το κορμι σου ιατρικα και μαλιστα χωρις την συναινεση των γονιων σου, ειναι το απολυτο και το φυσιολογικο. Ασχετο με τις στατιστικες που λενε οτι μολις φυγει η νιοτη και η φρεσκαδα, οι εγχειρισμενοι και οι εγχειρισμενες πεφτουν σε μια ολικη ηθικη καταπτωση και τελικα αυτοκτονουν.

    *Η Ρουθ Handler (ιδιοκτητρια της MATTEL Inc.) γεννήθηκε ως Ruth Marianna Mosko στο Ντένβερ του Κολοράντο , από τους Πολωνο-εβραίους μετανάστες Ida Mosko (το γένος Rubenstein) και τον Jacob Mosko. [5] Παντρεύτηκε τον εβραιο φίλο της στο γυμνάσιο, Έλιοτ Χάντλερ, και μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 1938. [6] Ο σύζυγός της αποφάσισε να φτιάξει έπιπλά από δύο νέους τύπους πλαστικών, το Lucite και το Plexiglas . Η Ruth Handler του πρότεινε να αρχίσει να το κάνει εμπορικά και ξεκίνησαν μια επιχείρηση επίπλων. Η Ruth Handler εργάστηκε ως δυναμική πωλήτρια για τη νέα επιχείρηση, με επιτυχια για συμβόλαια που υπεγραψε με την Douglas Aircraft Company και άλλες επιχειρησεις.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ruth_Handler
    https://en.wikipedia.org/wiki/Elliot_Handler

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν εἴμαστε σέ θέσι νά κρίνουμε ποιός εἶναι ὁ ἐχθρός μας ; ( Καλά γιά φίλους δέν κάνω λόγο...)
      Ἄμ εἴμαστε καί παρά εἴμαστε ! Καί γνωρίζουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ και μάλιστα παλαιόθεν,τόν σοβαρότατο ἐχθρό μας. Τόν πιό κακό...!

      Ὅταν γράφεις :
      Γι αυτο πιστευω οτι ΕΚΕΙΝΟΣ ο ανθρωπος προσπαθησε να ξυπνησει τον κοσμο για το κακο που ερχοταν απο τοτε και που εχει φτασει μεσα στα σπιτια μας σημερα.
      Αλλα μας εμαθαν κι εμας απο μικρους να μισουμε ακομα και την ηχω του ονοματος του.

      Ποιόν ἐννοεῖς; Δέν μπορῶ νά καταλάβω κυρίως ἐπεί δή ἐμένα δέν μ᾿ἔμαθε κανείς ἀπό μικρή νά μισῶ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ,πόσω δέ μᾶλλον τήν ἠχώ ἑνός ὀνόματος !!!

      Ἄν μπορῃς γίνε πιό σαφής...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
  4. Χθες γιορτασαμε και την Εορτη Του Αγιου Πνευματος.

    Μου εκανε εντυπωση που οι Χριστιανοφοβικοι αλλα και αθεοι των ελληνοφωνων ΜΜΕ (αυτοι που προωθουν οποια ανωμαλια, ψυχικη και σωματικη σαν κατι το φυσιολογικο) εστειλαν τις αγραμματες "δημοσιογραφες" τους με τα μαρκουτσα στο χερι, να παρουν συνεντευξεις σε λιμανια, διοδια και αλλους σταθμους συγκοινωνιων απο ελληνες που εφευγαν απ την Αθηνα για μερικες ημερες ξεκουρασης λογω της Εορτης αυτης.
    Τους επιασε ο πονος να μας υπενθυμισουν την Χριστιανικη αυτη γιορτη μας, μιας και οι κινησεις αυτες του κοσμου δημιουργουν χρημα/εσοδα για τους κυβενωντες και τα ταμεια των τηλεορασεων. Εννοω τα δανεικα κι αγυριστα που αρπαζουν οι ιδιοκτητες των TV απ τις τραπεζες.
    Ομως τα τσοντοκαναλα που κοπτονται για τα διεθνη γεγονοτα οπως για τον πολεμο στην Ουκρανια, βουλωσαν ερμητικα το στομα τους και οποια αλλη εσοχη εχει το κουφαρι τους, για ενα εγκληματικο γεγονος που εγινε στις 8 Ιουνιου 1967 και διεπραχθει απ τους....συμμαχους μας τους εβραιους, εναντιον του Αμερικανικου λαου.
    Εννοω τον βομβαρδισμο του πλοιου του αμερικανικου στολου "Λιμπερτι" στην Μεσογειο θαλασσα, το οποιο θυμουνται οι επιζησαντες ναυτες και αξιωματικοι του Λιμπερτι και κανουν μια σεμνη τελετη στο νεκροταφειο του Αρλιγκτον (τη απουσια ΟΛΩΝ των κυβερνωντων αλλα και βουλευτογερουσιαστων των ΗΠΑ για τον φοβον των Ιουδαιων) στην μνημη της100μβης των θυματων απ αυτο το εγκλημα.
    Οποιος εχει την περιεργεια για τον βομβαρδισμο του Λιμπερτι εδω:
    https://www.unz.com/pgiraldi/the-power-of-the-jewish-lobby/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μή μέ τσιγκλάς μέ τούς ἀμερικανοσιωνιστές...

      Ἦταν καί 2 μῆνες μετά τό πραξικόπημα τῶν Συνταγματαρχῶν ( βᾶλε καί λίγο ΗΠΑ καί κάτι ἀπό Ἰσραήλ μεριά...) καί ἄς μήν ἐπεκταθοῦμε καλλύτερα...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ καί τήν φώτισιν τοῦ Ἁγιου Πνεύματος νά ἔχομε.

      Υ.Γ. Δέν πειράζει πού ἡ ἑορταστική ἐνθύμησις ἀπό τά ἐλεεινά μμε ἔγινε γιά προσωπικό ὄφελος. Ἔγινε. Αὐτό ἐχει σημασία...

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα
      Πρεπει να παραμενουμε ξαγρυπνοι και ακουραστοι.
      Εσαει νεοι!
      Η ζωη μας εχει γινει μια σκυταλοδρομια και πρεπει ο ενας Ελλην να βοηθαει τον αλλον.
      Για μας τους Ελληνες μιλω. Οι αλλοι να πανε στις πατριδες τους.
      Και θα πανε, αλλα αυτο εξαρταται απο μας


      ΥΓ
      Δεν ηταν παραξικοπημα το 1967.
      Ηταν Επαναστασις.
      Ηταν ενα ταρακουνημα του τυπου "ξυπνα Ελληνα ο εχθρος καραδοκει".
      Και ....δυστυχως οι συνταγματαρχες απεδειχθησαν αληθεις.
      Δες αγαπητη Π. ΤΙ τραβαει ο Ελλην τωρα με την ....δημοκρατια ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή
    3. Δέν θά διαφωνήσω ὅμως γιά νά γίνῃ πραγματικά κάτι καλό γιά τούτη τήν χώρα δέν φαίνεται νά ὑπάρχῃ τέτοια προοπτική ἐκτός κι᾿ἄν οἱ Ἕλληνες,ἐπιτέλους ξυπνήσουν/ἀφυπνισθοῦν καί μαζικῶς ἀπορρίψουν ὅλους τούς πολιτικάντηδες.

      Τότε,ἴσως...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή
    4. ΜΟΝΟΝ ο Στρατος θα μπορουσε να μας σωσει και τουτη την φορα αλλα για τα καλα ομως.
      Να μην μπορεσουν οι προδοτες να σηκωσουν κεφαλι παλι γιατι θα τους χει κοπει.
      Αλλα οι..."Δαμανακηδες" της προδοτικης "μεταπολιτευσης", φροντισαν να εκδιωξουν αποδεδειγμενα αξιους αξιωματικους απο τον Ενδοξο Ελληνικο Στρατο φοβουμενοι νεους Παπαδοπουλους, τη συμβουλή φυσικα των περιουσιων φιλων τους.
      Οι Ελληνες ειναι πολυ λιγοι αγαπητη, οι δε Ελληνοφωνοι του οτι φαμε οτι πιουμε κι οτι αρπαξει ο κ..... μας, νοιαζονται μονο για το...."διορισε το κοριτσι μου κ. υπουργε, παρε και τον γιο μου στη δουλεια".
      Χιλιαδες κουμπαριες εχουν κανει ολουθε με το αζημιωτο φυσικα οι ρουφιανοι κι απ τις δυο μεριες. Ψηφοθηρες και ψηφοπωλητες.
      Να ειμαστε δικαιοι και να μην κατηγορουμε μονο τους πολιτικαντηδες.

      Διαγραφή
  5. Οι Έλληνες πήραν τόν άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του, και από τότε δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καί δέν ἔχεις καθόλου ἄδικο σ᾿αὐτό.....
      Νά γιατί ἡ γνῶσις εἶναι ἐπικίνδυνοι στά χέρια τῶν ἀδαῶν καί λοιπών...
      Καλά νά πάθουμε...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ !

      Διαγραφή