" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος. Μεγάλη ἡ Χάρις Του καί τήν βοήθειά Του,νά ἔχῃ ὅλη ἡ Ἑλλάς !


Άγιος Σπυρίδων: Πώς από βοσκός έγινε προστάτης της Κέρκυρας

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα – σημερινή Τρεμετουσιά – όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.
ἀπό ἐδῶ
Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος Σπυρίδων, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.

Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ἀνεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα ἔχοντα ἐν ὑποταγῇ μετά πάσης σεμνότητας» (Α’ προς Τιμόθεον γ’ 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.

Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης.

Ἁγιογραφία τῆς ζωγράφου Σοφίας Βλάχου ( ΕΔΩ)

Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ’ το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό.

Όταν δε είπε: «Καὶ τοῦ Υἱοῦ», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.

Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.

Τα 648 μ.χ. η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς και το λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τοποθετήθηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας (βλέπε 11 Φεβρουαρίου).

Παρέμεινε στην βασιλίδα των πόλεων μέχρις ότου ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος λίγες μέρες πριν την πτώση πήρε τα δύο λείψανα και τα μετέφερε μέσω Σερβίας, Θράκης και Μακεδονίας στη Παραμυθιά της Ηπείρου.
Τρία χρόνια περιπλανήθηκε από τόπο σε τόπο μέχρις ότου φτάσει στην Κέρκυρα. Όλο αυτό το διάστημα είχε τοποθετήσει τα λείψανα σε σακιά με άχυρα και όποιος τον ρωτούσε τους έλεγε πως είναι τροφή για το υποζύγιό του.
Το 1456 μ.Χ. έφτασε στην Κέρκυρα γιατί πίστευε πως τα λείψανα θα ήταν ασφαλισμένα. Τα Επτάνησα εκείνη την εποχή βρίσκονταν κάτω από την εξουσία των Ενετών. Ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος βρήκε ένα συμπολίτη του πρόσφυγα τον ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη και του κληροδότησε το λείψανο του Αγίου.


Μετά τον θάνατο του ο Γεώργιος Καλοχαιρέτης άφησε κληρονομιά στους γιούς του στο Λουκά και Φίλιππο το λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα Οι δύο αδελφοί θέλησαν να μεταφέρουν το λείψανο στην Βενετία. Η υπόθεση μάλιστα εκδικάστηκε από την Ενετική Γερουσία. Το ανώτατο δικαστικό όργανο του κράτους αποφάσισε ότι το λείψανο αποτελεί ιδιοκτησία των αδελφών, άρα διατηρούν το αναφαίρετο δικαίωμα να το μεταφέρουν όπου εκείνοι επιθυμούν.
Τελικά όμως η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε διότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον Κερκυραϊκό λαό και το ανώτατο δικαστικό όργανο δεν επέμεινε και επικράτησε η σκέψη ότι δεν έπρεπε να δημιουργούνται δυσαρέσκειες στους λαούς οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τη Βενετική σημαία.

Το 1512 μ.Χ. συντάχθηκε στην Άρτα δωρητήριο συμβόλαιο στο όνομα της Ασημίνας Καλοχαιρέτη, κόρη του Φιλίππου, η οποία παντρεύτηκε τον Σταμάτιο Βούλγαρη και η οποία με τη σειρά της άφησε διαθήκη που χρονολογείται από τις 25 Νοεμβρίου 1571 μ.Χ. και ορίζει πως το Ιερό Λείψανο του Αγίου παραμένει ως κληρονομιά στους γιούς της και στους απογόνους τους.

Ο ναός ο οποίος στεγάζει σήμερα το σκήνωμα του σγίου, κτίστηκε στα 1589 μ.Χ. και ανήκει στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής. Το ψηλό και πυργωτό καμπαναριό, ως συμπλήρωμα του ναού, κτίστηκε το 1620 μ.Χ.


Το σημερινό τέμπλο του ναού, κατασκευασνμένο από μάρμαρο της Πάρου, κατασκευάστηκε το 1864 μ.Χ. και είναι έργο του αυστριακού αρχιτέκτονα Μάουερς. Η ουρανία είναι ζωγραφισμένη από τον Κερκυραίο ζωγράφο Νικόλαο Ασπιώτη το 1852 μ.Χ., ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι φτιαγμένες από τον επίσης Κερκυραίο ζωγράφο, Σπύρο Προσαλένδη.

Η σημερινή λάρνακα φτιάχτηκε στη Βιέννη το 1867 μ.Χ. Είναι από σκληρό, πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Βρίσκεται τοποθετημένη μέσα στην κρύπτη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για να δεχθεί το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες.

Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Άγιου Γεράσιμου και του Αγίου Διονυσίου.

Στην Κέρκυρα το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. Την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από επιδημία πανώλης το 1629 μ.Χ.

Το Μεγάλο Σάββατο γιατί το έτος 1533 μ.Χ. το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδιάς των σιτηρών. Την 11η Αυγούστου για την διάσωση του νησιού από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716 μ.Χ. και την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου για δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673 μ.Χ.

Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στον ομώνυμο Ναό Κερκύρας. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.
( ἀπό ἐδῶ)

Ὁ Ἅγιος Σπυρίδων ἔσωσε τήν Κέρκυρα,τό 1716,ἀπό τούς τούρκους 

«Ο άγιος Σπυρίδωνας πολλές φορές βγαίνει από την εκκλησιά του στην Κέρκυρα, που είναι το λείψανό του, και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάμει καλά και να βοηθήσει εκείνους που τον επικαλούνται. Γι’ αυτό χαλάει τα υποδήματά του, και είναι αναγκασμένοι να του τ’ αλλάζουν κάθε τόσο....
...
Όταν η πανούκλα «χτύπησε» την Κέρκυρα, το 1825 και ’16, φάνηκε μια φορά στον αέρα ένας καλογεράκος με τη σκούφια του να κυνηγά ένα θηρίο και να το χτυπά μ’ ένα μεγάλο σταυρό. Ο καλογεράκος ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας και το θηρίο η πανούκλα. Ήταν σα λιοντάρι και μαϊμού μαζί, κι είχε φτερά σαν της νυχτερίδας. Στο κάπο-Σίδερο την ανάγκασε ο Άγιος, χτυπώντας την με το σταυρό, να κάμει σταυρό στο βράχο και να ορκιστεί να μην ξαναπατήσει στην Κέρκυρα.»(Νικόλαος Πολίτης, “Παραδόσεις”)
  
“[…] Ήτανε προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, δάσκαλος των αμαρτωλών. Kαι είχε τέτοια καθαρότητα και αγιότητα, που του δόθηκε η χάρη άνωθεν να κάνει πολλά θαύματα, για τούτο ονομάσθηκε θαυματουργός. 
Mε την προσευχή του μάζευε τα σύννεφα κ’ έβρεχε σε καιρό ξηρασίας, γιάτρευε τις αρρώστιες, τιμωρούσε τους πονηρούς ανθρώπους, όπως έκανε με κάποιους μαυραγορίτες που γκρέμνισε τις αποθήκες που φυλάγανε το σιτάρι, ενώ ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, και καταπλακωθήκανε μαζί με το σιτάρι: “και μελετώμενον λιμόν παρά των σιτοκαπήλων, έλυσε, συμπεσουσών αυτοίς, των αποθηκών αις τον σίτον συνέσχον”.

Kαι μ’ όλα αυτά εζούσε με τόση φτώχεια, που σαν πήγε κάποτε ένας φτωχός να τον βοηθήσει για να πληρώσει κάποιο χρέος του, δεν είχε να του δώσει τίποτα, και με θαύμα έκανε μαλαματένιο ένα φίδι που βρέθηκε σ’ εκείνο το μέρος, και το έδωσε στον φτωχό, κ’ εκείνος το έλιωσε και πλήρωσε το χρέος του
Άλλη φορά πάλι έγινε κατακλυσμός, και τα ποτάμια ξεχειλίσανε και πλημμύρισε η χώρα, κι’ ο άγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε και τραβήξανε τα νερά και στέγνωσε ο νεροπατημένος τόπος.[…]” (Φώτης Κόντογλου, “Γίγαντες ταπεινοί”).

( ἀπό ἐδῶ)

Υ.Γ.  Μέ τήν σημερινή ἀνάρτησιν,τιμοῦμε τήν μνήμη τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος. Ἐπίσης,τήν ἀφιερώνω στόν σύζυγό μου πού ἔχει τό ὄνομα τοῦ Ἁγίου ἀλλά καί καταγωγή ἐκ Κερκύρας ! 


Ἡ Πελασγική

8 σχόλια:

  1. > Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος κυκλοφορώ ελεύθερος δεν στέλνω μήνυμα δεν γράφω χαρτί δεν φοράω μάσκα και γενικά δεν τους φοβάμαι, δεν τους Φοβάμαι γιατi Είμαι χριστιανός ορθόδοξος και πιστεύω στον Ιησού Χριστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί,ἡ Πίστις εἶναι μεγάλο πρᾶγμα !

      Παρ᾿ὅλα αὐτά δέν θά σοῦ ᾿πῶ «καλά κάνεις» γιά ἕναν ἁπλό λόγο :ἐάν,ὅ μή γένοιτο,βρεθῇ στό διάβα σου ἕνα ἀπό αὐτά τά ὅργανα τοῦ Συστήματος,ξέρεις ποία θά εἶναι ἡ συνέπεια.Θά μοῦ ᾿πῇς πώς δέν σέ νοιάζει καί οὔτε ἔχεις σκοπό νά πληρώσῃς τά χαράτσια τους,ναί κι᾿ἐγώ τό ἴδιο θά κάνω ἄν τυχόν μοῦ συμβεῖ,ἀλλά αὐτοί εἶναι σατανάδες κανονικοί καί οὔτε ξέρω τί ἄλλο αἰσχρό μπορεῖ νά κατεβάσῃ ἡ γκλάβα τους.

      Παρ᾿ὅλα αὐτά,βλέπω στό ὄχι καί πολύ μακρινό μέλλον,καταστάσεις πού τίς παρακολουθούσαμε σέ ταινίες φαντασίας,νά βρισκόμεθα,ἐμεῖς πού ἀντιδροῦμε στήν «συμμόρφωσιν»,ἀπομονωμένοι,παρεῖες τῆς κοινωνίας τους... Δέν μ᾿ἀρέσει καθόλου αὐτό πού μᾶς ἔχουν ἑτοιμάση καί τό χειρώτερο ἀπό ὅλα εἶναι ὅτι αὐτός ὁ ἐφιάλτης τόν ἔφεραν τόσο ἀπότομα καί δέν ἔχουν σκοπό νά μᾶς βγάλουν ἀπό αὐτόν...

      Μέ ποιό δικαίωμα ἀποφασίζουν κάποιοι τό πῶς πρέπει νά ζήσουμε ;

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
  2. το dogma.gr και το saint.gr , είναι αναξιόπιστα , ως προς τους βίους των αγίων

    Παραθέτω τεκμηριωμένη πηγή :

    Αυτό μας λέγει ο Άγιος Τριφύλλιος, πρώτος Επίσκοπος της Λευκωσίας και μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνος.
    «Ούτος ουν ο Άγιος Σπυρίδων αγροίκος μεν ην ειπείν κατά την ανατροφήν, εν χωρίω Ασκία καλουμένω γεννηθείς εις την Κυπρίων επαρχίαν». Το χωριό Ασκία (πιο σωστά Άσκια) είναι η γνωστή κωμόπολη της Άσσιας, που είναι κοντά στην Τριμυθούντα. «Αγροίκος» σημαίνει άνθρωπος απλοϊκός, άνθρωπος που δεν σπούδασε, δεν έμαθε να γράφει και να διαβάζει καλά.

    Άνθρωπος, όπως λέμε εμείς σήμερα του βουνού και του κάμπου. Άνθρωπος της υπαίθρου? και τέτοιος πραγματικά ήταν ο Άγιος μας.


    http://myronzwhs.gr/biosagioyspyridwnos.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἀγαπητέ μου,γιατί νά μπαίνουμε σέ τέτοιες καταστάσεις καί νά κατηγοροῦμε ὁ εἷς τόν ἄλλον; Τί ἔχει σημασία,πιστεύεις,ἄν ὁ Ἅγιος ἦταν ἀπό τό τἄδε ἤ τό δεῖνα χωριό ἤ ὁ ἐνάρετος,χρηστός βίος του;Ἡ ἀγάπη του γιά τούς ἀδυνάτους ;Τά θαύματά του πού δυνάμωναν τήν Πίστιν τῶν χριστιανῶν;

      Ἄς εἴμεθα ἀγαπημένοι κι᾿ἑνωμένοι στίς δύσκολες αὐτές ὥρες,ὅλοι οἱ Ἕλληνες.Αὐτά πού ἔρχονται εἶναι τόσο ἄσχημα πού θά ἔχουμε τήν ἀνάγκη συμπαραστάσεως ὅλων τῶν Ἑλλήνων Χριστιανῶν.

      Βλέπεις πλέον ξεκάθαρα πόσο κυνηγιέται κάθε τι ἐθνικό καί ἡ Πίστις.

      Ἄς προσπαθήσουμε σ᾿αὐτό τόν πόλεμο νά εἴμαστε ὅλοι μαζύ ἄν θέλουμε νά ἔχουμε ἐλπίδες νά βγοῦμε νικητές ἀπό αὐτόν...

      Καλησπέρα ἀγαπητέ μου !

      Διαγραφή
  3. αγαπημένη μας Πελασγική, χρόνια πολλά σε εσένα και τον σύζυγό σου! να είστε γεροί κι ευτυχισμένοι.

    τα γεγονότα μας κάνουν σκυθρωπούς και πολλές φορές ξεχνάμε να δούμε την ομορφιά των πραγμάτων. ήθελα να σε ευχαριστήσω για το πόσο ωραία στόλισες για Χριστούγεννα την ιστοσελίδα σου! και του χρόνου! με υγεία και μια ελεύθερη κι ειρηνεμένη Πατρίδα. Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εὐχαριστοῦμε πολύ ! Νά εἶστε καλά καί ὑγιεῖς καί εἴθε νά ἔρθουν καλλίτερες ἡμέρες γιά ὅλους τούς Ἕλληνες !

    Καλησπέρα ἀγαπητή/έ μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΟΨΥΧΕΣ ευχές γιά τόν σύζυγο, νά είναι γερός καί δυνατός καί ο Άγιός του νά σας χαριτώνει!
    Υπέροχη ανάρτηση, ευχαριστούμε πολύ!
    (Καί επίσης νά θυμηθούμε πώς ο Άγιος Σπυρίδων έχει πολλές φορές "στραπατσάρει" κανονικότατα καί τους Λατίνους...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εὐχαριστοῦμε πολύ ! Τήν Χάριν καί τήν Βοήθεια τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος νά ἔχετε ! Νά εἶστε πάντα καλά,ὑγιεῖς καί δυνατοί στόν καλό ἀγῶνα γιά τήν Πατρίδα καί τήν Πίστιν μας,πού κάνετε !

      Καλημέρα ἀγαπητέ μου Ἰωάννη Καποδίστρια !

      Διαγραφή