" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ἀντικατασταθήκαμε καί ...ἐπισήμως;


«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα. Κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.

Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς.

Συμπολίτες μου,

Ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι. Μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων. Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας.

Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική.

Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ' όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά».

Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη. Μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς.

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!

Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ' όλα υγεία».


φωτό
Συμπολίτες ; Δῆλα δή ἀπευθύνεται στούς Ἀθηναίους,ἔτσι; Ὄχι; Μά,ἄν δέν ἀναφέρεται στούς συμπολίτες του,ἀλλά σ᾿ὅλους τούς Ἕλληνες ( ἕνα μήνυμα πρωθυπουργοῦ ἐκεῖ πρέπει νά ἀναφέρεται,στούς κατοίκους ὅλης τῆς χώρας),γιατί τό  συμπολίτες μου καί ὄχι Ἑλληνίδες,Ἕλληνες ;  

Συνεχίζομε :

Ἡ οὐσία τῆς πολιτικῆς πού ἦρθε ἒξ αἰτίας τοῦ ...ἰοῦ,κατά Κούλη,εἶναι : η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας,πού σημαίνει τό ἀστυνομικό κράτος κατά τῶν ἑλλήνων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ

Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος ! Πῶς τό καταλαβαίνετε ἐσεῖς τό «καλύτερο κράτος»,ὅπως τό ζήσατε στήν περίοδον τοῦ ἐγκλεισμοῦ; 
Μέ ἀπαγορεύσεις,μόνον γιά Ἕλληνες,μέ διωγμούς κατά τῆς θρησκείας καί τῶν πιστῶν  

Καί κυρίως τό «πειθαρχοῦμε» στούς εἰδικούς,στά μέτρα,στήν καταστολή,στήν ἐξουσία

Πειθαρχοῦμε γιά τούς «φωτεινούς προορισμούς» ἔτσι ὅπως μόνον ὁ Κούλης τούς βλέπει γιά τό μέλλον τῆς χώρας, ἐμᾶς μᾶς ἔχει ἤδη,ἀντικαταστήσῃ μέ τούς «συμπολίτες» καί τό «ὅλες καί ὅλοι» καί ἐπισήμως,πλέον...


Υ.Γ. Σέ τρεῖς ἡμέρες πού ξεκινᾶ τό ῥαμαζάνι,θέλω νά ᾿δῶ τό μήνυμα τοῦ Κούλη. Εἶμαι βεβαία πώς τό «συμπολίτες» καί τό «ὅλες καί ὅλοι» θά τό ἀκούσουμε ἀκόμη μία φορά...


Ἡ Πελασγική

6 σχόλια:

 1. «συμπολίτες» καί τό «ὅλες καί ὅλοι» ...πολύ σωστή παρατήρηση, Ελλάδα καί Χριστός δέν υπάρχει...οί Σατανιστές δέν μπορούν νά κρυφθούν....https://filosofia-erevna.blogspot.com/2020/04/blog-post_38.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καί νά θέλουν δέν μποροῦν,ἀπό τήν πολλή χαρά τους...

   Χριστός Ἀνέστη,ἀγαπητή Σοφία !

   Διαγραφή
 2. > ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

  > ΜΕΘ ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ !!

  Μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός, γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε.
  Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.
  Ἐπακούσατε ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς,
  Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.
  Ἰσχυκότες ἡττᾶσθε.
  Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.
  Ἐὰν γὰρ πάλιν ἰσχύσητε, καὶ πάλιν ἡττηθήσεσθε.
  Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.
  (Καὶ ἣν ἂν βουλὴν βουλεύσησθε, διασκεδάσει Κύριος.
  Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός,)
  Καὶ λόγον, ὃν ἐὰν λαλήσητε, οὐ μὴ ἐμμείνῃ ἐν ὑμῖν,
  Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.
  Τὸν δὲ φόβον ὑμῶν οὐ μὴ φοβηθῶμεν, ουδ' οὐ μὴ ταραχθῶμεν.

  > https://www.youtube.com/watch?v=asAbZ5Mdgms

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ἀληθῶς ὁ Κύριος ! Ναί,μέθ᾿ἡμῶν ὁ Θεός !

  Χρόνια Πολλά ἀγαπητέ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άστον τον μαλακό σβουριχτρα να λεη τις νεοταξιτικες παπαντζες του.
  Αυτό θέλουμε και εμείς.Να ΦΑΝΕΡΩΝΗ η μαϊμού τον ΚΩΛΟ της.
  Άντε κουτό ΦΙΔΑ !κάντε και άλλα !
  Με αυτά ακριβώς που κάνετε ,είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ.
  ΝΑ ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΣΤΕ.
  ΚΟΥΛΗ...ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΗΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΓΛΑΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΣΚΑΤΙΑΡΗ ,ΜΠΙΛ ;
  ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χριστός Ἀνέστη !

   Ναί,ὅντως καθημερινῶς ἀποδεικνύεται πόσο μισοῦν τήν Ἑλλάδα καί τούς Ἕλληνες ! Μεγάλο μῖσος,γνοφώδες...

   Καλησπέρα ἀγαπητέ Ἀριστόμαχε !

   Διαγραφή