" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Μποροῦν οἱ θιγώμενοι ἀπό ἕνα ἄρθρον,ἑβραῖοι,νά μᾶς ὑποδείξουν πού ψεύδεται καί τί ἀκριβῶς τούς ἐνόχλησε;


Ὁ Μωϋσῆς Ἐλισάφ μέ τόν γερμανό πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ ὅταν αὐτός ἐπισκέφθηκε τήν Συναγωγή Ἰωαννίνων (Μάρτιος 2012)
Στήν ἐφημερίδα τῶν Ἰωαννίνων « Πρωϊνός Λόγος », δημοσιεύθηκε ἕνα ἄρθρο : « Πρός τί ἡ ἐπιμονή τῶν ἑβραίων νά τούς ...τιμοῦμε συνεχῶς ;»,τοῦ δημοσιογράφου Κ. Καλτσῆ.
Τό ἄρθρον αὐτό ἐνόχλησε τόσο τούς ἑβραίους ( οἱ ὁποῖοι εἶναι ἀρκετοί στά Ἰωάννινα) πού διαμαρτυρήθηκαν ἐντόνως. Ἀπό τόν πρόεδρο τῆς τοπικῆς κοινότητος ἑβραίων τῆς πόλεως Μωϋσῆ Ἐλισάφ, ἕως καί τό ΚΙΣ ! 

 Δημοσιεύουμε τό ἄρθρον καί ἐάν διαπιστώσετε κάποιο σημεῖον πού πραγματικῶς θίγει τούς ἑβραίους, πολύ θά ἤθελα νά μοῦ τό πεῖτε... Κυρίως ὅμως θά ἤθελα,ἐμπεριστατωμένως νά τό ὑποδείξουν οἱ κυρίως θιγωμένοι ἑβραῖοι καί ὄχι νά μένουν σέ ἀφορισμούς πρός ὅποιον ...τολμᾶ νά μιλήσῃ τήν γλῶσσαν τῆς ἀληθείας...

« Πρός τί ἡ ἐπιμονή τῶν ἑβραίων νά τούς ...τιμοῦμε συνεχῶς ;»

Τα Γιάννινα θεωρούνται πολυπολιτισμική πόλη, όπου κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και πολιτικών θέσεων, μπορεί ελευθέρως να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του.

Αυτό το «πολυπολιτισμικό» πόσο καλό ή κακό, είναι μιά άλλη υπόθεση που θα την δούμε εν καιρώ και σε συνδυασμό με την παρουσία του πλήθους των αλλοδαπών που αναγκαστικώς «φιλοξενούνται» εδώ.

Άλλο είναι το θέμα μας, οι Εβραίοι που τυγχάνουν ιδιαιτέρων τιμών κάθε τόσο και μάλιστα σε βαθμό που ουδείς, πλην εκείνων, αντιλαμβάνονται. Σίγουρα θα το έχουν διαπιστώσει και οι αναγνώστες, που μάλλον το έχουν πάρει απόφαση ότι οι τιμώμενοι, αποτελούν κάτι το εκλεκτό, ίσως τον Περιούσιο λαό.

Πριν από λίγες ημέρες μας έκανε εντύπωση μιά είδηση, ότι έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μονίμου συμβόλου προς τιμήν της συγκέντρωσης των Εβραίων από τους Ναζί στην πλατεία Μαβίλη στα Γιάννινα. Βεβαίως δεν είναι η μοναδική τιμή που αποδίδεται για την εγκληματική πράξη των Ναζί σε βάρος των Εβραίων, αφού κατά την διάρκεια της χρονιάς και κάθε χρόνο, οι Γιαννιώτες καλούμαστε να τιμήσουμε τους Εβραίους -θύματα μια απίστευτης θηριωδίας.

Η ένστασή μας έχει σχέση με ένα μεγάλο …γιατί! Διότι δεν ήταν οι μόνοι Έλληνες πολίτες που υπέστησαν την μήνι των κατακτητών. Δεν είναι το μόνο Ολοκαύτωμα αυτό των Εβραίων. Όλη η Ελλάδα είναι ένα Ολοκαύτωμα! Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο, Μουσιωτίτσα, Λιγκιάδες, Γρεβενήτι, Πέντε Πηγάδια, Κεράσοβο, είναι μερικές από τις περιοχές όπου οι Ναζί κατακτητές δεν άφησαν τίποτε όρθιο, ούτε έναν ζωντανό, όπως και ο Στάλιν στην πρώην Σοβιετική Ένωση εξολόθρευσε πάνω από σαράντα εκατομμύρια, μεταξύ αυτών και πολλούς Έλληνες!

Όσο καιρό η χώρα μας έμεινε υπό την τριπλή κατοχή, Ιταλών, Γερμανών, Βουλγάρων, έχασαν την ζωή τους (εκτός των πεδίων των μαχών) πάνω από ένα εκατομμύριο Ελλήνων, σε πολλούς εκ των οποίων δεν αποδίδεται καμμιά τιμή, αλλά και σε εκείνους που στοιχειωδώς τιμούνται δεν είδαμε να συμμετέχουν οι Εβραίοι, ούτε και να γίνεται από την Ισραηλινή Κοινότητα κάποια έκκληση για συμμετοχή.

Εντάξει, εξοντώθηκαν εκατομμύρια Εβραίων από τους Ναζί, αλλά έχασαν την ζωή τους και δεκάδες εκατομμυρίων πολιτών κυρίως Ευρωπαίων. Είχαν, θα πείτε, οι πρώτοι μαρτυρικό θάνατο, το αναγνωρίζουμε. Όμως από του σημείου αυτού μέχρις εκείνου του να αναπέμπουμε ολημερίς και ολονυκτίς δοξασίες, νομίζουμε ότι ξεπερνά κι αυτά τα όρια της υπερβολής.

Η επιμονή τους πιστεύουμε ότι έχει σκοπιμότητα, να αναγνωρίσουμε την ιδιαιτερότητα των Εβραίων, την μοναδικότητά τους, την συνεισφορά τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, την επιρροή τους στην εξελεκτική πορεία του κόσμου και φυσικά της χώρας μας. Ότι το Ισραήλ έχει εξοντώσει χιλιάδες Παλαιστινίων, τόσο που πολλοί κάνουν λόγο γιά γενοκτονία, δεν πρέπει να συζητείται! Αυτό θεωρείται …αναγκαίο για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή και όχι μόνο!

Τέλος, επειδή ακούμε ορισμένους να λένε ότι εδώ συνυπήρξαν αρμονικά Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, ουδέν ψευδέστερον. Δεν είναι δυνατόν να ζείς με …αρμονία με τους κατακτητές, ακόμη και με τους Εβραίους οι οποίοι έκαναν τις όχι και τόσο αθώες …ζαβολιές τους σε βάρος των χριστιανών Γιαννιωτών, που παρά ταύτα τους είχαν αγκαλιάσει…

Ἑλλάς Αἰώνιον /πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου