" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΟΥ


ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ-ΕΝΣΤΟΛΟΙ2

Άρθρο του Περιφερειακού Σύμβουλου Θεσσαλίας, Αρτέμιου Καλούτσα

Διαβάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας των Τρικάλων «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ», αναδημοσίευση της εφημερίδας «ΕΚΔΟΣΗ» της Ελασσόνας, για την προσευχή που πραγματοποίησαν Τούρκοι αξιωματικοί στο τζαμί της Ελασσόνας μετά από 102 χρόνια, ανέτρεξα στα στοιχεία και με θλίψη διαπίστωσα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί με 33 εκατ. ευρώ την συντήρηση 30 οθωμανικών μνημείων σε όλη την Ελλάδα.

Δεν θα υπεισέλθω στην συζήτηση για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται οι Τούρκοι στα ελληνικά μνημεία της Μικράς Ασίας και της κατεχόμενης Κύπρου και εάν το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο στα μνημεία της πιο βάρβαρης και μισητής κατοχής που έζησε ποτέ ο λαός μας. Πρέπει όμως να αναφερθεί με τον πιο εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο διακόπτονται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και σταματά η ανάδειξη του μεγαλειώδους ελληνικού πολιτισμού, προς χάριν της αναστύλωσης τουρκικών χαμάμ, τζαμιών, τεκέδων και δεν συμμαζεύεται.

Με αφορμή την ανακάλυψη του ταφικού μνημείου της Αμφιπόλεως και την μεγάλη συζήτηση που έχει ανακύψει σχετικά με την ταυτότητα του ενταφιασμένου ενοίκου του, πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι έξω από την πόλη του Βόλου, στα ερείπια της αρχαίας Δημητριάδος βρίσκεται ο τάφος του Δημητρίου του Πολιορκητού, ενός από τους επιφανεστέρους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και λαμπρού στρατηγού;

Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, υιός του Αντιγόνου του Μονόφθαλμου, έλαβε το προσωνύμιο αυτό λόγω της επικής πολιορκίας της Ρόδου, μιας εκ των σπουδαιοτέρων της αρχαιότητας. Συμμετείχε σε πολλές μεγάλες μάχες, όπως στην Ιψό (301 π.Χ.), στην Γάζα (312 π.Χ.), στην Σαλαμίνα της Κύπρου (307 π.Χ.), διετέλεσε βασιλεύς της Μακεδονίας επί εξαετία (294-288 π.Χ.), ενώ το 293 π.Χ. έχτισε την Δημητριάδα, στον μυχό του Παγασητικού κόλπου. Όταν έχασε τον μακεδονικό θρόνο από την συνδυασμένη δράση του Πύρρου και του Λυσιμάχου, οργάνωσε εκστρατεία στην Ασία όπου και αιχμαλωτίστηκε από τον Σέλευκο και πέθανε στην Απάμεια της Συρίας μετά από τριετή τιμητική αιχμαλωσία (283 π.Χ.).

Ο Σέλευκος απέστειλε με τιμητική συνοδεία πολεμικών πλοίων τον νεκρό Δημήτριο στην Ελλάδα στον γιο του τελευταίου, Αντίγονο Γονατά, που διοικούσε τις κτήσεις του στον ελλαδικό χώρο, ο οποίος και τον ενταφίασε στην Δημητριάδα.
Από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο και τον Δημήτριο Πολιορκητή προέρχεται η τελευταία μακεδονική δυναστεία των Αντιγονιδών, καθώς ο Αντίγονος Γονατάς, μετά από πολλές περιπέτειες, κατέλαβε τον μακεδονικό θρόνο και ήταν αυτή η δυναστεία που υπερασπίστηκε την Μακεδονία και όλη την Ελλάδα από την ρωμαϊκή επέλαση, με τον τελευταίο Μακεδόνα βασιλιά, τον Περσέα, να πεθαίνει φυλακισμένος στην Ιταλία.

Δυστυχώς, το ανθελληνικό κράτος μας αντί να χρηματοδοτήσει την ανασκαφή της ελληνικής ιστορίας, χρηματοδοτεί την συντήρηση των τουρκικών μνημείων. Μόνο με ένα κλάσμα των 33 εκατομμυρίων ευρώ θα ήταν δυνατή η ανασκαφή ολόκληρης της αρχαίας πόλης και ίσως εάν ήμασταν τυχεροί να ανακαλύπταμε ένα σημαντικό ταφικό μνημείο που να έκρυβε μέσα του τον Δημήτριο Πολιορκητή. Θα αποτελούσε μία τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη και θα έκανε γνωστό τον Βόλο  σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού έχει άλλες έννοιες.

Καλούτσας Αρτέμιος
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
Υπεύθυνος ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Νομού Μαγνησίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου