" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Παραπομπή και δήμευση της περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προτείνει ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Όλα τα κόμματα, εκτός από το ΛΑΟΣ που δεν μετείχε στην Επιτροπή, συμφώνησαν στα δύο παραπάνω αδικήματα, τα οποία πρότεινε η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο πόρισμα καταγράφονται με αστερίσκους οι θέσεις των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τρεις επιπλέον κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, 
  • η ΝΔ προτείνει τη δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου και για το αδίκημα της «παραβίασης μυστικών της πολιτείας», 
  • το ΚΚΕ«της απιστίας σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της αρχικής σύμβασης» και ο  
  • ΣΥΡΙΖΑ της «απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία».
Παράλληλα, η πλειοψηφία προτείνει να «ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου», καθώς και 
«να ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών, άυλων τίτλων, θυρίδων, κ.λπ. που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων), καθώς και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων κ.λπ., προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του δημοσίου».

Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει στο πόρισμα του:
  • - Την άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27/9/2007, κατά το οποίο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστο των 7.777.373 δολαρίων ΗΠΑ (ή όποιο ποσό μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα.
  • - Την άσκηση ποινικής δίωξης για φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την χρονική περίοδο από 17/11/1999 μέχρι 16/4/2010.
  • Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν ακόμη από τον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο παρέδωσαν το πόρισμα τους, να το διαβιβάσει προς τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να δοθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για:
  • - Να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
  • - Να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν σε Ελλάδα και Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρίας Ferrostaal.
  • - Να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.
  • Τέλος, η Προανακριτική θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει το πόρισμα και όλο το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει προς την Επιτροπή Εξοπλιστικών για τη διευκόλυνση των εργασιών της, καθώς προέκυψαν αναφορές στις συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και στην εκτέλεση τους, τις οποίες ερευνά η Επιτροπή Εξοπλιστικών.

Από την πλευρά της ΝΔ στο πόρισμα σημειώνεται ότι συμφωνεί «με τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά περιγράφονται από το σχέδιο πορίσματος, παρά το γεγονός ότι δεν ήρθαν σε γνώση της Επιτροπής όλα τα στοιχεία που έχουμε κατ επανάληψη ζητήσει». Όσον αφορά στις εμπεριεχόμενες σκέψεις, απόψεις, νομικές κρίσεις και εκτιμήσεις, επιφυλάσσεται.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με το μέγεθος και τον προσανατολισμό των αμυντικών δαπανών» καθώς και για μεθοδεύσεις από το ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και της ΝΔ σε σχέση με τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αδιανόητο κατηγορίες δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να αφορούν μόνο την περίοδο υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για την παραπομπή ή μη του κ. Τσοχατζόπουλου θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. 

 Ακης Τσοχατζόπουλος: Aπόλυτα αναιτιολόγητο πόρισμα
Για «διάτρητο, παντελώς αστήρικτο και απόλυτα αναιτιολόγητο πόρισμα» της Προανακριτικής Επιτροπής και επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων και παρασκηνιακών συμφωνιών κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.
«Με αυθαίρετες κατασκευές που δεν αντέχουν ούτε στην κοινή λογική, αστήρικτους ισχυρισμούς και φαιδρότητες, νομίζουν ότι θα αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Υποστηρίζει ακόμη ότι «αυτό το κατασκευασμένο κατηγορητήριο θα καταρρεύσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο. Μέχρι τότε θα καταρρεύσει και το πέπλο της ανωνυμίας πίσω απ το οποίο κρύβονται, εδώ και καιρό, οι πραγματικοί καθοδηγητές της σκευωρίας: Δηλαδή, τα κέντρα και τα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών που σταδιοδρόμησαν ως παρακοιμώμενοι της εκάστοτε ηγεσίας».

ΛΑΟΣ: Ο Ακης στην πυρά
«Ο Ακης στην πυρά! Και να φανταστεί κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος για λίγες ψήφους πριν 15 χρόνια, θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδος. Και μη χειρότερα!», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου