" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ὁμάδα Ἀναβιώσεως Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ 1940

 Ὁμάδα Ἀναβιώσεως Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ 1940 


«Είμαστε άνθρωποι στους οποίους το παρελθόν μιλάει.
Ακούμε, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το χρέος μας, γιατί το παρελθόν μας μιλάει με πολλές φωνές.
Μακριά, σε εκείνη την εποχή, πριν γεννηθούμε οι άνδρες που είμαστε σάρκα από τη σάρκα τους και οστά από τα οστά τους, πέρασαν μέσα από φωτιά και καταιγίδα για να χαράξουν μια πορεία προς το μέλλον.

Είμαστε μέρος αυτού του μέλλοντος για το οποίο θυσιάστηκαν.
Είναι μέρος του παρελθόντος που έκτισε το μέλλον.

Τι έκαναν, οι ζωές που έζησαν, οι θυσίες που έκαναν, οι ιστορίες που διηγήθηκαν, τα τραγούδια που τραγούδησαν και τέλος ο θάνατος που βρήκαν συνθέτουν ένα μέρος της δικής μας εμπειρίας.
Δεν μπορούμε να αποκόψουμε τους εαυτούς μας μακριά από αυτό.
Είναι για εμάς τόσο πραγματικό όσο κάτι που συνέβη την περασμένη εβδομάδα.
Είναι ένα βασικό μέρος της κληρονομιάς μας ως Έλληνες…»


Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940:

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη αναβιωτική ομάδα που αναπαριστά τον στρατιώτη της περιόδου 1940 – ’41 και αποτελείται από 19 μέλη με έδρα την Αθήνα.

Κύριος σκοπός της Ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ και στη γενικότερη εξέλιξη του.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 έχει τιμηθεί για το έργο της από την 8η Μεραρχία Ιωαννίνων, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπόρων, την Ένωση Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Ηρώων έπους΄40 και τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη ενώ η προσπάθειά της τυγχάνει της αποδοχής και της αναγνώρισης δεκάδων αναβιωτικών ομάδων του εξωτερικού.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 δεν προάγει ούτε υποστηρίζει οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία, το Πολίτευμα και τους Νόμους.

Δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και βίντεο χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους ιστορικής αναπαράστασης.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο email es1940gr@gmail.com
( ἀπό τήν σελίδα τῆς ὁμάδος,ἐδῶ)


Για να γίνει κάποιος reenactor/αναβιωτής απαιτεί μια άσβεστη δίψα για την ιστορία αλλά και υπομονή σε άβολα καταλύματα και ασυνήθιστα ρούχα. Πρόκειται πραγματικά για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Όμως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος για την ιστορία πέρα από το να τη ζήσει από πρώτο χέρι ως αναβιωτής.(ὁλόκληρο τό θέμα :Τί εἶναι ἡ ἱστορική ἀναβίωσις,ἐδῶ)

Καί βεβαίως στήν κεντρική σελίδα τῆς Ὁμάδος,θά βρεῖτε ὅλες τίς λεπτομέρειες τῆς δράσεώς της, ΕΔΩ

Τό ἔναυσμα γιά νά γνωρίσω τήν συγκεκριμένη Ὁμάδα,μοῦ ἔδωσε ἕνα βίντεο ἀπό τό ἱστολόγιο Φιλοσοφία-Ἔρευνα,ΕΔΩ. Ἕνα ὑπέροχο βίντεο,μέσα ἀπ᾿τό ὁποῖο καλούμεθα νά μήν ἀφήσουμε τήν σύγχρονη πραγματικότητα νά ξεθωριάσῃ τήν Ἱστορία μας.Νά τό ᾿δεῖτε,ἀξίζει.

Νά δώσω πολλά συγχαρητήρια στήν Ὁμάδα Ἀναβιώσεως τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ 1940 καί νά προσθέσω πώς εἶναι ἴσως ἡ μοναδική φορά πού χάρηκα ἀπό τήν ὕπαρξι μιᾶς ὁμάδος. 


Σᾶς εὐχαριστοῦμε παιδιά,πού μᾶς ζωντανεύετε τήν Ἱστορία καί μᾶς μεταφέρετε τήν ἀγάπη γιά τήν Πατρίδα. Συγχαρητήρια ! ! ! 


Ἡ Πελασγική  

2 σχόλια:

  1. ΧΙΛΙΑΔΕΣ Ε Υ Γ Ε στούς Α Ξ Ι Ο Υ Σ καί ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΥΣ αυτούς συνεχιστές της Δόξης του μεγάλου καί τιμημένου ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΠΟΥΣ (καί όχι δήθεν αλβανικού, όπως ανοήτως αρκετοί αναφέρουν) του 1940!
    Είθε νά βρεθούν μιμητές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εἶναι ὅντως ὑπέροχο,τό πώς ζωντανεύουν τήν Ἱστορία !

      Ναί,μακάρι,νά βρεθοῦν πρωτίστως πολλοί περισσότεροι πού θά ἐνταχθοῦν στήν Ὁμάδα.Ἀλλά βλέπεις δέν εἶναι ΜΚΟ γιά νά βουτᾷ κονδύλια καί νά τά τσεπώνουν οἱ κατά χιλιάδες ἐνταγμένοι σ᾿αὐτές χαραμοφάηδες ἀρχί-ὑποκριτές «φιλάνθρωποι» καί δημοκταταροι !

      Ἔτσι εἶναι ὅμως ἡ πραγματικότης :ὅπου παράγεται Ἔργο μέ Ἀξία καί μέ κόστος καί κόπο προσωπικό ἀπό τόν κάθε συμμετέχοντα,πάντα οἱ ὀλίγοι παρόντες...

      Εὑχαριστῶ ἀγαπητέ μου Ἰωάννη Καποδίστρια !

      Διαγραφή